handdator

Visa fullständig version : Hjälp mej!


jaaaaag
2008-08-31, 19:34
Nu blev jag helt ställd.

Lagar lunchlådor till hela veckan och nu när jag skulle dela upp rätt mängd kcal i lådorna så märker jag att allt väger mindre än vad det gjorde innan tillagning. Och det visste jag ju att det skulle göra. Men ska man räkna kcalen på den färdiglagade maten eller maten innan tillagning?

Har gjort pommes och kycklingfilé och båda två har mist ungefär halva sin vikt. Det är ju vatten som har försvunnit, så jag borde räkna kcalen på vad de vägde innan tillagningen eller hur?

Är helt hjälplös i köket nu.. så hjälp mej snällisar.

-C-
2008-08-31, 19:38
Du väger alltid "torrvarorna". Sen får du såklart räkna med om steker i något. Men självklart kan det ju aldrig tillföras kalorier apropå ingenting, t.ex pasta som väger mer efter kokning än innan kokning, om som sagt man inte har saltat vattnet, haft i olja som satt sig på pastan etc.

Men alltid torrvarorna som sagt. På vissa paket står det "kokt vikt", men på restaurangskolan sa dom alltid att det skulle vägas innan tillagning, och det brukar stämma rätt bra :)
Lycka till.

jaaaaag
2008-08-31, 19:41
Tack så mycket du.

Jag är en idiot på matte... nu väger pommesen 750g och innan tillagning vägde de 1kg. Innan tillagning är 100g = 130kcal.

Hur många gram är 130kcal nu?

jaaaaag
2008-08-31, 19:46
Ok, jag försökte, 25% försvann så 125g nu var innan 100g.

Rätt?

-C-
2008-08-31, 19:47
Ja alltså det är nog delade meningar om det där. Jag kör ALLTID på vikten innan tillagning, så har du gjort 1kg pommes och det är 130kcal/100g så hade jag räknat det som 1300kcal. Det kan ju iallafall inte bli mer? och jag har hellre marginalerna på "min" sida och att det felar neråt i kalorier än uppåt :)

Eddie Vedder
2008-08-31, 19:47
Hur många gram är 130kcal nu?

Dela bara upp hela din laddning pommes frites i så många delar du vill ha. Alla lika stora.

Då är det ju bara att ta energimöngden för 1000g och dela på antalet portioner.

-C-
2008-08-31, 19:49
Ok, jag försökte, 25% försvann så 125g nu var innan 100g.

Rätt?

Precis, 25% av 1000g är 250gram. Dvs 750gram :)

jaaaaag
2008-08-31, 20:02
Förlåt men jag orkar inte mer, tagit helt slut i hjärnan.

180g pommes nu, hur många gram var de innan?

är det 180 * 0,25 = 45

Så det var 135g innan? Eller ska det vara tvärt om???

Cilia
2008-08-31, 20:03
Fast jag tycker det låter konstigt att det har förlorat halva sin vikt. Att det väger mindre tillagat är helt normalt men 50 % är inte normalt.

jaaaaag
2008-08-31, 20:09
25% på pommesen, ca 50% på kycklingen.

Cilia
2008-08-31, 20:10
Pommesen låter relativt normalt. När det gäller kycklingen har du köpt en dålig kvalitet eller en där dom har sprutat in massa vatten i. Billigt pris är inte alltid billigt

-C-
2008-08-31, 20:12
Men 50% har väl inte försvunnit? då har du köpt vatten-pommes.

Gör enklast såhär, eller rättare sagt som Eddie Veddie sa. Du har 1000gram, du vet att det är 1300kcal, INNAN TILLAGNING.

Du gör 5 matlådor antar vi (för till helgen vill du inte äta matlådor, då lagar du annan mat :) ). 5 matlådor delat på 1000gram är 200gram pommes. Vilket ger 200g * 130kcal/100gram som blir 260kcal/matlåda för pommes :)

jaaaaag
2008-08-31, 20:14
Pommesen låter relativt normalt. När det gäller kycklingen har du köpt en dålig kvalitet eller en där dom har sprutat in massa vatten i. Billigt pris är inte alltid billigt

150kr/1kg är väl inte billigt? Kanske försvann bara 400g jag fick lite panik när jag vägde allt så jag fick inte med allt rätt. Men det är väl normalt att så mkt vatten försvinner om man har dem väldigt länge i ugnen? Eller..

-C-
2008-08-31, 20:16
Sen är kycklingen enkel att räkna på för det är i runda slängar 100kcal/100gram.

Så gör du en god låda med 200gram pommes, ett kycklingbröst på ca. 150gram och massa goda grönsaker så har du 410kcal, cirkus, för pommes och kyckling. Grönsakerna kan variera lite men dom kalorierna är väl näst intill skitsamma va?

jaaaaag
2008-08-31, 20:17
Sen är kycklingen enkel att räkna på för det är i runda slängar 100kcal/100gram.

Så gör du en god låda med 200gram pommes, ett kycklingbröst på ca. 150gram och massa goda grönsaker så har du 410kcal, cirkus, för pommes och kyckling. Grönsakerna kan variera lite men dom kalorierna är väl näst intill skitsamma va?

Ja.
Tack ska du ha för alla svar.

-C-
2008-08-31, 20:19
Ingen fara :)
Nu ska jag göra mina lådor!

/Christopher

MyungChul
2008-08-31, 23:41
150kr/kg för kyckling är sanslöst dyrt.

den färska från min "lokala" slaktare ligger väl på ~80kr/kg.

jaaaaag
2008-09-15, 11:35
Nu köper jag ist min kyckling från bulltofta kött som är en bra köttaffär här i malmö, den är dock fryst men jag tkr att den blir skitgod.. 80 kr/kg

Men jag skriver här igen för att påpeka att oavsett om jag köper guldfågeln kyckling eller coops billiga så förlorar min kyckling alltid 50% av vikten under tillagning. Och det var någon som sa här att man då köpt billig kyckling. Men min väger alltid 1 kg innan den ska in i ugnen och 500g efter. Kan det inte bero lite på hur länge man låter den ligga i ugnen? Hur torr man låter kycklingen bli?

Hilp.

MyungChul
2008-09-15, 14:44
Viktminskningen är vattnet som försvinner ur köttet.

Kärntemp till 67°c och ta ut den och låt gå efter. Minimalt med vätskeförlust och ett saftigare slutresultat.

sissa
2008-09-15, 14:57
Viktminskningen är vattnet som försvinner ur köttet.

Kärntemp till 67°c och ta ut den och låt gå efter. Minimalt med vätskeförlust och ett saftigare slutresultat.

En undran: Fortsätter alltid temperaturen att öka en stund efter man tagit ut köttet? Har inte gjort det de senaste gångerna jag tillagat kött.

-C-
2008-09-15, 20:39
Temperaturens kurva avtar när du tar ut köttet från ugnen till rumstemperatur men det tar ytterliggare en stund innan kurvan har vänt och börjar gå mot rumstempen.

Så för att svara på din fråga, så ja, temperaturen fortsätter att öka en kort stund efter att köttet tagits ut ur ugnen :)

-C-
2008-09-15, 20:45
Kan det inte bero lite på hur länge man låter den ligga i ugnen? Hur torr man låter kycklingen bli?

Hilp.

Absolut, du säger svaret själv. Ju torrare en kyckling blir, desto större vätskeförlust gör den.. ju.
Jag gillar när kyckling är snustorr, det ska vara så det dammar i käften när man tuggar på den. Men då räknar jag ju oxå med att kycklingen minskat asevärt i vikt och storlek. Ska jag däremot laga en middag till flera så kan det ju vara trevligt och kanske göra som MangoChill sa, att plocka ut den lite tidigare och då lite saftigare och således större oxå :)

Du kan ju alltid testa och gå efter något recept i någon kokbok eller från nätet och se hur det blir då, om du är osäker på tid och så :)

jaaaaag
2009-03-09, 19:51
Nu behöver jag hjälp igen, jag har köpt redan tillagad kycklingfilé, vad är näringsvärdet på redan tillagad kyckling?!?

Svårt att säga eftersom ni inte vet hur mycket vatten den här kycklingen har släppt, men kan man säga på ett ungefär?

MyungChul
2009-03-10, 00:01
Bör ju stå på förpackningen?

En annan faktor är hur den är tillagad också.

Slv.se har många bra svar.