handdator

Visa fullständig version : Fett gör dig inte fet, kolhydrater gör det?


Coldsmith
2008-08-19, 20:34
Enligt mina välutbildade släktingar så är det nu sanning (enligt tidningen the lancet(?)) att fett inte gör en fet utan att kolhydrater gör det.
Detta är visst vetenskapligt bevisat enligt dem och jag har inget att komma med. För det har ju varit med på tv.

då jag inte läst artikeln eller ens hört något om det så frågar jag nu kolozzeum vad de har hört om detta.,

Rent spontant så avvisar jag det förstås, men kan vi ha något att slänga i ansiktet på folk här?

AJO
2008-08-19, 20:41
Någon får rätta mig om jag har fel. Men anpassar sig inte leptinnivån efter hur mycket kolhydrater man äter, om du äter mycket kolhydrater vänjer sig kroppen vid det och anpassar leptinnivån därefter. Om man äter högre andel protein och fett blir man ofta mätt vid färre antal kalorier än om man är van vid att äta en stor mängd kolhydrater.

Men givetvis har det i grunden med kaloribalansen att göra.

myggan
2008-08-19, 20:47
Be dom att bevisa det genom att halsa en flaska olja alternativt en påse nötter varje dag under ett par års tid samtidigt som dom fortsätter att äta sitt dagliga intag.

Går dom upp i vikt så bör dom rimligtvis ha fel? ;)

Coldsmith
2008-08-19, 20:49
blir nog svårt att få domatt göra. Men en god ide :)

Coldsmith
2008-08-19, 20:50
själv gissar jag på nån missuppfattning från lancet till media. vore intressant att hitta usprungliga artikeln.

myggan
2008-08-19, 20:54
blir nog svårt att få domatt göra. Men en god ide :)

Ja men då kanske dom i alla fall inser det ologiska i sammanhanget.

Coldsmith
2008-08-19, 20:57
Ja men då kanske dom i alla fall inser det ologiska i sammanhanget.

jaghar försökt i två timmars tid. men jag är enligt dom bara trångsynt och vägrar vara öppen för ny vetenskap

AJO
2008-08-19, 20:58
De kanske menar vilket som är effektivast i praktiken. Många upplever att de har lättare att hålla ett lägre kaloriintag när de drar ner på kolhydraterna.

Coldsmith
2008-08-19, 21:00
De kanske menar vilket som är effektivast i praktiken. Många upplever att de har lättare att hålla ett lägre kaloriintag när de drar ner på kolhydraterna.

nope. Kolhydrater gör dig fet,. fett gör det inte, oavsett kalorier,. Punjt

Racso
2008-08-19, 21:00
Om de nu är så vetenskapligt lagda, är det bara att nämna energiprincipen så är diskussionen över.

AJO
2008-08-19, 21:02
nope. Kolhydrater gör dig fet,. fett gör det inte, oavsett kalorier,. Punjt

Okej. De har fel, du har rätt.

A.Steinbach
2008-08-19, 21:09
Energy cannot get lost; energy that is not expended will be stored. As the digestibility of foods is not affected by intake level or subject [4,35], energy storage during overfeeding can be calculated as the difference between energy intake and energy expenditure.

The macronutrient composition of the diet can influence energy storage. With carbohydrate overfeeding 75 to 85% of the excess energy was stored and the remaining expended, while with fat overfeeding 90 to 95% of the excess energy was stored, but there was no difference in fat storage after 14 d between the two diets fed isoenergetically to the same subjects [14]. Lammert et al. [20] also found similar fat storage on high-carbohydrate and high-fat overfeeding.
Nutrition & Metabolism 2006, 3:25 doi:10.1186/1743-7075-3-25
Energy expenditure during overfeeding

EFFECTS OF DIET ON ENERGY BALANCE
We therefore examined some aspects of energy metabolism
related to carbohydrate and fat in the diet and also the relation of
energy expenditure to fat storage. Several years ago, we examined
data that had been accumulated at The Rockefeller University
Hospital over four decades of formula feeding, comparing
the exact energy requirements for weight maintenance as a function
of the components of the diet. We showed that the carbohydrate-
to-fat ratio could vary widely with little or no alteration in
the energy requirement for weight maintenance.
Am J Clin Nutr 1998;67(suppl):551S–5S.
Diet composition and energy balance in humans

Det är på modet nu att kolhydrater gör dig fet.

theoppositescollide
2008-08-19, 22:15
Kaloriöverskott gör dig fet?

A.Steinbach
2008-08-19, 22:31
Which Are Worse: Calories from Carbs or Fat?

If you're one of millions of Americans trying to lose weight, you probably wish you had a more effective diet than the one you're on now. And if you're wondering whether Dean Ornish's low-fat diet will help you shed pounds better than Dr. Atkins' low-carb menu, the answer is simple: it doesn't matter. Scientists know that on a molecular level, different types of starch and different types of fat have varying effects when they hit the body. But in terms of weight loss, low-fat diets and low-carb diets overall are equally effective (and, most of the time, neither will help you keep the weight off long-term), says Walter Willett, chair of the department of nutrition at Harvard School of Public Health. Here's why.

Q: Will eating a calorie of fat make you fatter than eating a calorie of carbohydrate?

A: From many kinds of studies conducted over years, we are quite confident now that a calorie from fat will cause a similar amount of weight gain as a calorie from carbohydrate. There are some interesting questions about whether eating carbohydrate calories versus fat calories will make you eat more calories, but based on what you put into your mouth, it's pretty clear that the source of the calories is really not important.......

http://www.time.com/time/health/article/0,8599,1822118,00.html

Trance
2008-08-19, 23:07
Lite från wiki om detta ämne, halvt OT och mer för de som är intresserade.

[EDIT]: Kroppen är hyfsat avancerad dessutom.

Triglycerides, as major components of very low density lipoprotein (VLDL) and chylomicrons, play an important role in metabolism as energy sources and transporters of dietary fat. They contain more than twice as much energy (9 kcal/g) as carbohydrates and proteins. In the intestine, triglycerides are split into glycerol and fatty acids (this process is called lipolysis) (with the help of lipases and bile secretions), which are then moved into the cells lining the intestines (absorptive enterocytes). The triglycerides are rebuilt in the enterocytes from their fragments and packaged together with cholesterol and proteins to form chylomicrons. These are excreted from the cells and collected by the lymph system and transported to the large vessels near the heart before being mixed into the blood. Various tissues can capture the chylomicrons, releasing the triglycerides to be used as a source of energy. Fat and liver cells can synthesize and store triglycerides. When the body requires fatty acids as an energy source, the hormone glucagon signals the breakdown of the triglycerides by hormone-sensitive lipase to release free fatty acids. As the brain can not utilize fatty acids as an energy source, the glycerol component of triglycerides can be converted into glucose, via gluconeogenesis, for brain fuel when it is broken down. Fat cells may also be broken down for that reason, if the brain's needs ever outweigh the body's.

Triglycerides cannot pass through cell membranes freely. Special enzymes on the walls of blood vessels called lipoprotein lipases must break down triglycerides into fatty acids and glycerol. Fatty acids can then be taken up by cells via the fatty acid transporter (FAT).
http://en.wikipedia.org/wiki/Triglyceride

Snorkelfarsan
2008-08-19, 23:29
De släktingarna syftar på är väl att man har en bättre fettförbränning om man äter [mycket] fett. Äter man snabba kolhydrater så finns det stor risk att dessa omvandlas till fett. Men när det kommer till kritan så handlar det ju så klart om kalorier in vs kalorier ut.
Så är det egentligen nån idé överhuvudtaget att äta mer fett och mindre kolhydrater vid en deff för att lättare bränna fettet? eller gör man det för att kanske gå ner i fettvikt men inte i nåt annat?

A.Steinbach
2008-08-20, 00:02
De släktingarna syftar på är väl att man har en bättre fettförbränning om man äter [mycket] fett. Äter man snabba kolhydrater så finns det stor risk att dessa omvandlas till fett. Men när det kommer till kritan så handlar det ju så klart om kalorier in vs kalorier ut.
Så är det egentligen nån idé överhuvudtaget att äta mer fett och mindre kolhydrater vid en deff för att lättare bränna fettet? eller gör man det för att kanske gå ner i fettvikt men inte i nåt annat?

Vid en fixerat proteinintag kommer variationer i fördelningen mellan kolhydrater och fett ej ha någon direkt påverkan på fettförlusten.

http://www.bodyrecomposition.com/Articles/calorieacalorie.html

http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=3094185&postcount=134

LindaS
2008-08-20, 04:51
nope. Kolhydrater gör dig fet,. fett gör det inte, oavsett kalorier,. Punjt

Det var en väldigt grov generalisering.

Kan bara säga attt ingen typ av överkonsumtion är bra och att uttaget alltid kommer att vara viktigare än intaget(när det gäller mat). *popcorn*

offense74
2008-08-20, 11:22
<ironi>Alla smällfeta asiater och alla trådsmala amerikaner är väl ett bevis för att kolhydrater gör dig fet?!</ironi>

Dan S
2008-08-20, 11:34
Men det tar väll en viss mängd energi att göra kolhydrat -> fett? Sedan lagra in det. Jämfört mot enbart inlagring från fettets sida?

Sedan så ger väll kolhydrat mer insulin påslag som stimulerar (sätta-in-fett-i-kroppen-grejjen) :) Kommer inte på ordet.

Doctor Snuggles
2008-08-20, 11:41
Hur mycket torde hormonsvaret påverka då?
Enligt nån graf som Grub postade länge sen så uppregleras testosteronet beroende på hur mycket fett kontra hur lite protein/kolhydrat det är i kosten.

Brooklyn
2008-08-20, 11:44
fett OCH kolhydrater gör dig fet, bara du äter tillräckligt mycket,
detsamma gäller brocolli och selleri :D

Kischen
2008-08-20, 11:45
Men det tar väll en viss mängd energi att göra kolhydrat -> fett? Sedan lagra in det. Jämfört mot enbart inlagring från fettets sida?

man räknar med alla faktorer annars skulle det bli knas;)

Doctor Snuggles
2008-08-20, 11:53
Hur mycket torde hormonsvaret påverka då?
Enligt nån graf som Grub postade länge sen så uppregleras testosteronet beroende på hur mycket fett kontra hur lite protein/kolhydrat det är i kosten.

Om det stämmer:
"Testosterone And Body Fat Are Controlled By The Same Genes"
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/08/080805075620.htm

Doctor Snuggles
2008-08-20, 12:04
Mer:
http://www.t-nation.com/readArticle.do?id=1485979

Finns en studie länkad i den artikeln som dessutom talar för att ökningen i testosteron i relation till hur mycket mättat fett man får i sig kan påverkas av om man styrketränar eller inte.

"9. Sallinen JJ, Pakarinen AA, Ahtiainen JJ, Kraemer WWJ, Volek JJS, Häkkinen KK. Relationship between diet and serum anabolic hormone responses to heavy-resistance exercise in men. International journal of sports medicine 2004;25:627-33."

Eddie Vedder
2008-08-20, 12:29
Sedan så ger väll kolhydrat mer insulin påslag som stimulerar (sätta-in-fett-i-kroppen-grejjen) :) Kommer inte på ordet.

Ja fettinlagring stimuleras av insulin. Men insulin är på intet sätt ett krav för att fettet skall lagras in. Det behövs inte ett dugg insulin för att lagra in fettet i fettcellerna. Det sköts utmärkt av acylationstimulerande protein.

Snorkelfarsan
2008-08-20, 16:02
Vid en fixerat proteinintag kommer variationer i fördelningen mellan kolhydrater och fett ej ha någon direkt påverkan på fettförlusten.

http://www.bodyrecomposition.com/Articles/calorieacalorie.html

http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=3094185&postcount=134

Mycket intressant, och det svarar också ganska bra på min fråga. En Kalori är alltså bara en kalori oavsett var den kommer ifrån sett ur ett vitkminsknings/ökningsperspektiv. Att folk går ner i vikt när dom tar bort kolhydrater beror i stort sett på att dom de facto tar bort en näringsgrupp ur sin diet och äter därmed mindre. Och att man går ner i vikt av att äta nyttigare och kolyhdrater med lågt GI m.m är inte så konstigt då det är enklare att gå ner i vikt så jämfört med om man bara äter på MC Donalds.
As well, the source of calories can affect other aspects of physiology beyond body composition. Health, energy levels, hunger/appetite and all the rest interact here. So while a calorie controlled diet of jelly beans, butter and protein powder might very well work to lose weight/fat, it probably wouldn't be as healthy compared to a diet of low GI carbohydrates, healthier oils and lean protein sources.
Han summerar det väldigt bra.

Var kalorierna kommer ifrån spelar bara en liten roll om man tittar på extrema fall, så som väldigt överviktiga människor kontra superdeffade bodybuilders.

Min slutsats blir således att ett högt fettintag endast tjänar till att hålla en god fettförbränning, så att man enkelt kan använda sig av fettet. T ex för extrem uthållighetsträning.

Får jag medhåll eller är det någon som tycker nåt annat? Eller drar någon annan slutsats?

A.Steinbach
2008-08-20, 16:30
Min slutsats blir således att ett högt fettintag endast tjänar till att hålla en god fettförbränning, så att man enkelt kan använda sig av fettet. T ex för extrem uthållighetsträning.

Får jag medhåll eller är det någon som tycker nåt annat? Eller drar någon annan slutsats?

Ja ett högt fettintag leder till högre fettförbränning och skulle kunna leda till bra uthållighet men då blir intensiteten lidande.

I så fall är konceptet Train low Compete high där man tränar med låga glykogendepåer och utan kolhydrater för att erhålla de metabola anpassnignarna och sen under tävling fylla upp och fylla på med kolhydrater, vilket då skulle kunna generara både bra uthållighet samtidigt som man kan hålla intensiteten uppe.

Dan S
2008-08-20, 17:16
OK, men eddie ÖKAS inte fettinlagringen då man får insulin-rushar? Ju mindre insulin desto mindre fett även om det är marginellt?

A.Steinbach
2008-08-20, 17:28
OK, men eddie ÖKAS inte fettinlagringen då man får insulin-rushar? Ju mindre insulin desto mindre fett även om det är marginellt?

Äter du mer kolhydrater som generarar mer insulin, så äter du mindre fett och behöver därmed inte förbränna lika mycket fett.

Vassleprotein ger insulinspikar men är inte lipogent för det.

Gröntvedt
2008-08-20, 17:39
Äter du mer kolhydrater som generarar mer insulin, så äter du mindre fett och behöver därmed inte förbränna lika mycket fett.

Vassleprotein ger insulinspikar men är inte lipogent för det.

Mer kolhydrater = mindre fett?

AJO
2008-08-20, 18:01
Mer kolhydrater = mindre fett?


Vid fixerat energiintag.

bertbert
2008-08-20, 18:22
Enligt mina välutbildade släktingar så är det nu sanning (enligt tidningen the lancet(?)) att fett inte gör en fet utan att kolhydrater gör det.
Detta är visst vetenskapligt bevisat enligt dem och jag har inget att komma med. För det har ju varit med på tv.

då jag inte läst artikeln eller ens hört något om det så frågar jag nu kolozzeum vad de har hört om detta.,

Rent spontant så avvisar jag det förstås, men kan vi ha något att slänga i ansiktet på folk här?

Michael Phelps som bara tog 8 guldmedaljer i simning i OS äter helt enorma mängder kolhydrater. Det är därför han flyter så bra, för att han är så enormt fet att han flyter bättre än alla andra och därför simmar han också mycket snabbare.

Cyklisterna och längdskidåkarna äter också enorma mängder kolhydrater, och de är också enormt feta, eftersom en perfekt sfär har lågt luftmotstånd blir man snabbare ju rundare man är.

Lite mer allvarligt: om de nu är så välutbildade borde de kanske inte snöa in på en enda grej och skylla alla problem på det. Förr var det fettet som var boven, nu är det tydligen kolhydraterna. Snart är det kanske proteinet, eller något annat. Det är hur som helst ett faktum att det finns många människor som äter mycket kolhydrater och är i mycket god form, oavsett vad dina välutbildade bekanta tycker om den saken.

Gröntvedt
2008-08-20, 18:26
Så två isokaloriska måltider där en innehåller mer kolhydrater skulle göra ge upphov till mindre adipogenes för att mindre fett behöver förbrännas??

Nitrometan
2008-08-20, 18:27
Cyklisterna och längdskidåkarna äter också enorma mängder kolhydrater, och de är också enormt feta, eftersom en perfekt sfär har lågt luftmotstånd blir man snabbare ju rundare man är.

Nu kommer jag att tänka på Johnny W. Han borde vara omåttligt snabb med tanke på att han väger ca 1 kg per cm kroppslängd. :)

bertbert
2008-08-20, 18:30
Nu kommer jag att tänka på Johnny W. Han borde vara omåttligt snabb med tanke på att han väger ca 1 kg per cm kroppslängd. :)

:D Ja HAN måste äta massor med K_O_L_H_Y_D_R_A_T_E_R!

A.Steinbach
2008-08-20, 18:47
Så två isokaloriska måltider där en innehåller mer kolhydrater skulle göra ge upphov till mindre adipogenes för att mindre fett behöver förbrännas??

Nej.

Fixerat energi och proteinintag där man ökar kolhydratmängden ger mer insulin ut vilket leder till lägre fettoxidation. Dock så äter man mindre fett iom det högre kolhydratintaget och man behöver alltså inte förbränna lika mycket fett för att erhålla fettbalans.

Gröntvedt
2008-08-20, 21:57
Nej.

Fixerat energi och proteinintag där man ökar kolhydratmängden ger mer insulin ut vilket leder till lägre fettoxidation. Dock så äter man mindre fett iom det högre kolhydratintaget och man behöver alltså inte förbränna lika mycket fett för att erhålla fettbalans.

Om vi ska diskutera dietära orsaker till fetma så får vi åtminstone utgå ifrån att ett kaloriöverskott föreligger. Överskott av kolhydrater ger upphov till uppreglering av en rad enzymer som deltar i konvertering av glukos till fettsyror. Bla. pyruvat kinas, FAS (fatty acid synthase) och ACC1 (acetyl-CoA carboxylas).

Ang. protein och insulinutsöndring så inducerar protein även glukagonutsöndring och ju högre mängd protein desto lägre blir insulin:glukagon ration

A.Steinbach
2008-08-20, 23:58
Om vi ska diskutera dietära orsaker till fetma så får vi åtminstone utgå ifrån att ett kaloriöverskott föreligger. Överskott av kolhydrater ger upphov till uppreglering av en rad enzymer som deltar i konvertering av glukos till fettsyror. Bla. pyruvat kinas, FAS (fatty acid synthase) och ACC1 (acetyl-CoA carboxylas).

Ang. protein och insulinutsöndring så inducerar protein även glukagonutsöndring och ju högre mängd protein desto lägre blir insulin:glukagon ration

Ja och ett energiöverskott leder till en positiv fettbalans oavsett om överskottet består av kolhydrater eller fett bara det att det sker på olika sätt. Ett kraftigt kolhydraintag leder till en positiv fettbalans genom de novo lipogenesis men främst genom en hämmade effekt på lipolysen och fettoxidationen medans ett kraftigt fettintag leder till en positiv fettbalans genom direkt inlagring av fett i fettväven.

Proteinintag leder till glukagonutsöndring för att bidra till glukoneogenes och glykogenolys annars hade man riskerat hypoglykemi pga insulinutsöndringen dock så motverkar ju inte glukagonet insulinets effekt hämmande effekt på lipolysen och glukoagonet har heller ingen verkande effekt på lipolysen.

Men det var bara ett sidospår om att en insulinspik från intag av protein inte har någon påverkande effekt gällande fettökning då Dan S undrade om inte fettinlagringen ökade vid "insulin-rushar".

Morty
2008-08-21, 07:45
Michael Phelps som bara tog 8 guldmedaljer i simning i OS äter helt enorma mängder kolhydrater. Det är därför han flyter så bra, för att han är så enormt fet att han flyter bättre än alla andra och därför simmar han också mycket snabbare.

Cyklisterna och längdskidåkarna äter också enorma mängder kolhydrater, och de är också enormt feta, eftersom en perfekt sfär har lågt luftmotstånd blir man snabbare ju rundare man är.



Klockren :laugh:

Gröntvedt
2008-08-21, 10:50
Ja och ett energiöverskott leder till en positiv fettbalans oavsett om överskottet består av kolhydrater eller fett bara det att det sker på olika sätt. Ett kraftigt kolhydraintag leder till en positiv fettbalans genom de novo lipogenesis men främst genom en hämmade effekt på lipolysen och fettoxidationen medans ett kraftigt fettintag leder till en positiv fettbalans genom direkt inlagring av fett i fettväven.

Proteinintag leder till glukagonutsöndring för att bidra till glukoneogenes och glykogenolys annars hade man riskerat hypoglykemi pga insulinutsöndringen dock så motverkar ju inte glukagonet insulinets effekt hämmande effekt på lipolysen och glukoagonet har heller ingen verkande effekt på lipolysen.

Men det var bara ett sidospår om att en insulinspik från intag av protein inte har någon påverkande effekt gällande fettökning då Dan S undrade om inte fettinlagringen ökade vid "insulin-rushar".

Jag har aldrig påstått att intag av fett under ett kaloriöverskott inte leder till adipogenes. Den här tråden behandlar väl främst en jämförelse mellan nettoeffekterna av två olika dieter med olika distribuering av energigivande näringsämnen. Vilket är i praktiken är den främsta orsaken till den omfattande övervikten?

Gällande insulin och glukagon så kommer inte en insulinutsönring alena att ha samma effekt på fetthomeostas som insulin- och glukagonutsöndring tillsammans då de har motverkande effekter. Insulin stimulerar fosfodiesteras och ovannämnda enzymer medan glukagon stimulerar cAMP-produktion samt hämmar samma enzymer.

A.Steinbach
2008-08-21, 13:41
Jag har aldrig påstått att intag av fett under ett kaloriöverskott inte leder till adipogenes. Den här tråden behandlar väl främst en jämförelse mellan nettoeffekterna av två olika dieter med olika distribuering av energigivande näringsämnen. Vilket är i praktiken är den främsta orsaken till den omfattande övervikten?

Vet inte om du har missförstått mig.

Det jag har hävdat i den här tråden är att det inte är en viss makronutrient som orsakar fett- och viktuppgång utan ett överskott av kalorier, oavsett om det överskottet består av kolhydrater eller fett. Iom att det påstods i det första inlägget att endast kolhydrater gör en fet men inte fett.

Eftersom det är populärt nu för tiden med tankesättet:
Kolhydrater - insulin - fettinlagring
Fett - ingen/väldigt låg insulinutsöndring - ej fettinlagring

Gällande insulin och glukagon så kommer inte en insulinutsönring alena att ha samma effekt på fetthomeostas som insulin- och glukagonutsöndring tillsammans då de har motverkande effekter. Insulin stimulerar fosfodiesteras och ovannämnda enzymer medan glukagon stimulerar cAMP-produktion samt hämmar samma enzymer.

Nej självklart blir det ju inte likvärdig effekt på fetthomoestasen vid enbart insulinutsöndring som vid insulin- och glukogonutsöndring.

Därav att en akut insulinspik från vassleprotein inte verkar ha någon direkt inverkan gällande fettinlagring iom samtida glukogonutsöndring även om det nog är andra faktorer inblandade där som påverkar fettoxidation som visats i studier på mjölkprodukter.

Det jag menade var att glukagon inte motverkar insulinets hämmande effekt på lipolysen i fettväven även om glukagon bidrar till hämning av lipogena enzymer i levern och därmed lägre lipogenes där och att glukagon inte heller leder till lipolys i fettväven.

Glucagon stimulates lipolysis indirectly by supressing activity of hepatic lipogenic enzyme ACC and thus by reducing the availability of malonyl-CoA.
Exercise Endocrinology Katarina T.Borer p.105


Human adipose tissue differs in several respects from rat adipose tissue. Basal lipolytic activity is lower, as is sensitivity to catecholamines (9, 10). The spectrum of hormone responsiveness is quite different; whereas glucagon, ACTH, and growth hormone are effective stimuli for lipolysis in rat adipose tissue, these hormones have little or no effect on human tissue (11-13).
The Journal of Clinical Investigation Volume 53 April 1974 1124-1131
The Mechanism of Activation of Hormone-Sensitive Lipase in Human Adipose Tissue

We conclude that HG per se does not increase interstitial glycerol (and thus lipolysis) in abdominal sc adipose tissue; nor does modest hyperglycemia, during basal insulinemia and glucagonemia, influence indices of abdominal sc lipolysis.
J Clin Endocrinol Metab 86: 2085–2089, 2001
Physiological Levels of Glucagon Do Not Influence Lipolysis in Abdominal Adipose Tissue as Assessed by Microdialysis

Lite OT det här.

Gröntvedt
2008-08-21, 22:09
Vet inte om du har missförstått mig.

Det jag har hävdat i den här tråden är att det inte är en viss makronutrient som orsakar fett- och viktuppgång utan ett överskott av kalorier, oavsett om det överskottet består av kolhydrater eller fett. Iom att det påstods i det första inlägget att endast kolhydrater gör en fet men inte fett.

Eftersom det är populärt nu för tiden med tankesättet:
Kolhydrater - insulin - fettinlagring
Fett - ingen/väldigt låg insulinutsöndring - ej fettinlagring



Nej självklart blir det ju inte likvärdig effekt på fetthomoestasen vid enbart insulinutsöndring som vid insulin- och glukogonutsöndring.

Därav att en akut insulinspik från vassleprotein inte verkar ha någon direkt inverkan gällande fettinlagring iom samtida glukogonutsöndring även om det nog är andra faktorer inblandade där som påverkar fettoxidation som visats i studier på mjölkprodukter.

Det jag menade var att glukagon inte motverkar insulinets hämmande effekt på lipolysen i fettväven även om glukagon bidrar till hämning av lipogena enzymer i levern och därmed lägre lipogenes där och att glukagon inte heller leder till lipolys i fettväven.


Exercise Endocrinology Katarina T.Borer p.105



The Journal of Clinical Investigation Volume 53 April 1974 1124-1131
The Mechanism of Activation of Hormone-Sensitive Lipase in Human Adipose Tissue


J Clin Endocrinol Metab 86: 2085–2089, 2001
Physiological Levels of Glucagon Do Not Influence Lipolysis in Abdominal Adipose Tissue as Assessed by Microdialysis

Lite OT det här.


Nej då. Jag tror du missförstått mig. Jag är väl införstådd med du beskriver att en kalori är en kalori och jag tror inte det är någon som protesterar emot påståendet att kaloriöverskott leder till övervikt. Men återigen, så handlar väl tråden främst om huruvida kolhydrater är en STÖRRE orsak till fetma än fett. Något tillspetsat. Vidare betvivlar jag att någon på fulla allvar hävdar att man kan äta obegränsat med fett utan att gå upp i vikt. De flesta är ju medvetna om att det olika typer av kolhydrater har olika effekter på fetma och att likaså olika typer av fetter. Det är ju inte helt osannolikt att olika makronutrienter kan ha skiljda effekter på graden av viktuppgång. Jag sitter inte inne med sanningen men insulin påverkar ju fettoxidation, insulinkänslighet och mättnad (hämmar uttryck av NPY i hypothalamus). Kan någon av dessa faktorer någon påverkan på den ökade prevalensen av fetma? Om högt procentuellt kolhydratintag leder till ett högre kaloriintag så är även det en effekt av kolhydrater. Detta dessutom utan att behöva ifrågasätta om en kalori är en kalori.

Ang ditt uttalande om insulin så var min avsikt endast att poängtera att bara för att protein ger insulinpåslag så betyder det inte att insulin inte kan vara en bidragande orsak. Vidare stimulerar glukagon direkt lipolys genom att aktivera adenylat cyklas och sedermera LPL i fettväven och inducerar även fettoxidation i levern.

(Nutr Neurosci. 2006 Feb-Apr;9(1-2):1-10.
Relationship between fatty acids and the endocrine and neuroendocrine system)

A.Steinbach
2008-08-22, 14:18
Nej då. Jag tror du missförstått mig. Jag är väl införstådd med du beskriver att en kalori är en kalori och jag tror inte det är någon som protesterar emot påståendet att kaloriöverskott leder till övervikt. Men återigen, så handlar väl tråden främst om huruvida kolhydrater är en STÖRRE orsak till fetma än fett. Något tillspetsat. Vidare betvivlar jag att någon på fulla allvar hävdar att man kan äta obegränsat med fett utan att gå upp i vikt. De flesta är ju medvetna om att det olika typer av kolhydrater har olika effekter på fetma och att likaså olika typer av fetter. Det är ju inte helt osannolikt att olika makronutrienter kan ha skiljda effekter på graden av viktuppgång. Jag sitter inte inne med sanningen men insulin påverkar ju fettoxidation, insulinkänslighet och mättnad (hämmar uttryck av NPY i hypothalamus). Kan någon av dessa faktorer någon påverkan på den ökade prevalensen av fetma? Om högt procentuellt kolhydratintag leder till ett högre kaloriintag så är även det en effekt av kolhydrater. Detta dessutom utan att behöva ifrågasätta om en kalori är en kalori.

Kan hända att jag missförstått dig något. Dock så stod det så här i första inlägget, Enligt mina välutbildade släktingar så är det nu sanning (enligt tidningen the lancet(?)) att fett inte gör en fet utan att kolhydrater gör det.. Och det tolkar jag som att kolhydrater oavsett källa får skyllen för problematiken med övervikt och fetma och att man genom att äta en större andel E% fett skulle undvika det problemet.

Och det är på modet nu med lågkolhydratkost och finns en del forskare som även hävdar att det är kolhydraterna som är det stora problemet utan att se till helheten. Även en ny bok som blivit relativt uppmärksammad släpptes nyligen där man svartmålar kolhydraterna, Good Calories Bad Calories, Gary Taubes.

Tittar man på per capita konsumtionen av de olika makronutrienterna i USA (där fetma och övervikt är ett stort problem) och jämför intaget i bröjan av 1900-talet med början av 2000-talet så har energiintaget stigit från 3500kcal till 3900kcal och E% kolhydrater sjunkit från 57% till 51% medans E% fett stigit från 31% till 39%. United States Department of Agriculture. Nutrient Content of the U.S. Food Supply, 1909-2000. Nov, 2004.

Så det är ju konstigt att man i så fall beskyller kolhydrater som helhet då det procentuella kolhydratintaget var högre i början av 1900-talet då fetma och övervikt ej var så vanligt.

Då borde man i så fall titta på kvaliteten på kolhydraterna. Man kan ej heller hävda att människor konsumerar en högkolhydrat-lågfettkost och blivit feta på den då det som konsumeras är en energität kost hög på både fett och kolhydrater.

Intaget av sötade drycker har ökat och det kan vara en faktor som påverkar ett ökat energiintag då kroppen kan vara dålig på att "känna" av energi som flytande föda.
Obes Rev. 2008 Mar;9(2):151-64. A short history of beverages and how our body treats them.

En annan faktor som skulle kunna leda till överintag av kalorier med sötade drycker och socker och till följd ett ökat fruktosintag är lägre påverkan på insulin och leptin med högre grehlinnivåer till följd.
The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism Vol. 89, No. 6 2963-2972
Dietary Fructose Reduces Circulating Insulin and Leptin, Attenuates Postprandial Suppression of Ghrelin, and Increases Triglycerides in Women

Insulin och leptin motverkar även NPYs effekt i hypothalamus.
American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 69, No. 4, 584-596, April 1999
Model for the regulation of energy balance and adiposity by the central nervous system

Faktisk så finns det människor som hävdar att man kan äta obegränsat med fett utan att gå upp i vikt så länge man minimerar kolhydraterna.

Så att säga att det är kolhydrater som orsakar fetma och att fett inte gör det är att göra det väldigt enkelt för sig tycker jag och stämmer inte alls överens med verkligheten.

Ang ditt uttalande om insulin så var min avsikt endast att poängtera att bara för att protein ger insulinpåslag så betyder det inte att insulin inte kan vara en bidragande orsak. Vidare stimulerar glukagon direkt lipolys genom att aktivera adenylat cyklas och sedermera LPL i fettväven och inducerar även fettoxidation i levern.

(Nutr Neurosci. 2006 Feb-Apr;9(1-2):1-10.
Relationship between fatty acids and the endocrine and neuroendocrine system)

Har inte tillgång till den fullängdsstudien men är det studier på råttor och in vitro de hänvisar till där? Jag hävdar iaf att glukagon har ingen eller väldigt liten påverkan på lipolysen hos människan då de flesta studier pekar åt det hållet. För att citera "min" guru Lyle McDonald från Hans bok The Stubborn Fat Solution, 2008.

Based on animal research, glucagon is often claimed to be lipolytic, but this only holds for animals (mainly of the rat and mouse variety). In humans, glucagon has no effect on lipolysis and I have nothing more to more to say about glucagon than this: I wish the people who still go on about how glucagon is a fat mobilizer would read research past 1972 and stop spouting out of date nonsense.

Snorkelfarsan
2008-08-24, 18:27
Intressant diskussion, vill bara fråga en sak som jag kom på idag. Varför är det så bra att jogga på morgonen innan frukost om det ändå inte har nån betydelse för fettminskningen totalt sett över dagen? Det handlar ju som sagt om att gå på minus, oavsett.

Visst håller man en högre fettoxidation, men vad spelar det för roll om man exempelvis äter exakt +-0? Kan det vara så att man går ner mer i fettvikt om man har en hög/bra fettförbränning jämfört med om man äter mycket kolhydrater och har en låg/dålig fettförbränning?

Eddie Vedder
2008-08-24, 18:41
Varför är det så bra att jogga på morgonen innan frukost

Joggning är hälsosamt och bra. Det kan vara en skön start på dagen att jogga tidigt. Det är praktiskt ur ett tidsperspektiv eftersom man har hela dagen fri sedan, antingen för annat eller kanske för ett pass till.

Finns många fördelar. Men att två identiska dagar där joggingrundan på 500kcal springs 6:00 jämfört med 17:00 har ingen märkbar inverkan på kroppssammansättningen.

Men nu är ju inte livet så standardiserat och den främsta fördelen för de som upplever att träning före frukost gör under för deras viktnedgång är med stor sannolikhet det faktum att man kommer igång direkt på morgon och då totalt sett får en mer aktiv dag som förbrukar mer energi än vad en dag hade gjort där man istället sovit längre.

Vidare upplever vissa en dämpad aptit under resten av dagen av konditionsträning på morgon vad jag förstått. Har inga vetenskapliga källor för det men jag har hört/läst om personer som upplever det så.:)

Snorkelfarsan
2008-08-24, 19:22
Joggning är hälsosamt och bra. Det kan vara en skön start på dagen att jogga tidigt. Det är praktiskt ur ett tidsperspektiv eftersom man har hela dagen fri sedan, antingen för annat eller kanske för ett pass till.

Självklart, jag joggar själv några gånger i veckan om jag inte bulkar, och man "tjänar" ju tid på det också.


Finns många fördelar. Men att två identiska dagar där joggingrundan på 500kcal springs 6:00 jämfört med 17:00 har ingen märkbar inverkan på kroppssammansättningen.

Men nu är ju inte livet så standardiserat och den främsta fördelen för de som upplever att träning före frukost gör under för deras viktnedgång är med stor sannolikhet det faktum att man kommer igång direkt på morgon och då totalt sett får en mer aktiv dag som förbrukar mer energi än vad en dag hade gjort där man istället sovit längre.

Vidare upplever vissa en dämpad aptit under resten av dagen av konditionsträning på morgon vad jag förstått. Har inga vetenskapliga källor för det men jag har hört/läst om personer som upplever det så.:)

Då var det som jag trodde, tack. Jag har nämnligen väldigt svårt att gå upp tidigt/tidigare och ge mig ut på en runda. När jag går upp är jag dessutom väldigt hungrig, så jag vill äta och läsa tidningen :). Dom gångerna jag däremot ger mig ut före frukost så brukar det inte bli så långt, har ingen ro att jogga i en timme på morgonen. Så jag jag brukar istället ge mig ut nån timme efter frukost om jag är ledig.

Men du har har helt rätt i att man kommer igång lite snabbare och känner sig lite fräschare också.

Bullaz
2008-08-24, 19:35
Om man bara joggar, och äter en proteinrik kost, på kaloribalans (ex. 50% protein 25/25 kolhydrater/fett) - istället för en kolhydratrik kost (som behövs för återhämtningen) kommer då kroppssammansättningen skilja sig?

Vet inte om frågan mäjkar äny säns men gör ett försök, ni kunniga. :]

skaparn
2008-08-24, 19:48
Riktat till den intressanta diskussionen på föregående sida:
Jag tycker mig minnas att någon av de kunniga här på brädan presenterade teorin att en stor mängd fruktos i kosten var mindre problematisk vid energiunderskott än energiöverskott eftersom det i det senare fallet bidrog mer till metabola syndromet genom allt det där som gör fruktos annorlunda än exempelvis stärkelse (nedbrytning och vägen från kolhydrat till fett osv).

Yrar jag? Och om inte; torde inte detta peka på att folk som äter för mycket åker på ännu större problem om den mängden kommer till stor del från fruktos?

Snorkelfarsan
2008-08-24, 19:50
Äter du mycket proteiner så ger du ju kroppen iaf möjlighet att behålla och bygga muskler, men det verkar som att det inte spelar så stor roll. Däremot kan man nog bli lite hårdare i kroppen av att man äter färre kolhydrater eftersom man inte har lika mycket uppbundet vatten då.

Eddie Vedder
2008-08-24, 19:54
Däremot kan man nog bli lite hårdare i kroppen av att man äter färre kolhydrater eftersom man inte har lika mycket uppbundet vatten då.

Eftersom den vätskan binds i musklerna ser man ju antagligen MER hård ut med glykogenlagren fulla än tvärtom.

Yrar jag? Och om inte; torde inte detta peka på att folk som äter för mycket åker på ännu större problem om den mängden kommer till stor del från fruktos?

Jo det stämmer. Ju mer kolhydrater man äter desto mer lagras in både i lever och muskler. Dessutom kommer mer finnas i omlopp och således blir inte leverns behov av att omvandla fruktosen och frisätta den som glukos i blodet lika stort. D.v.s. vid ett givet fruktosintag kommer risken för mättad lever vara betydligt större för den som äter mer kolhydrater totalt eftersom inte bara fruktosen lagras i levercellerna.

Gröntvedt
2008-08-24, 21:13
Riktat till den intressanta diskussionen på föregående sida:
Jag tycker mig minnas att någon av de kunniga här på brädan presenterade teorin att en stor mängd fruktos i kosten var mindre problematisk vid energiunderskott än energiöverskott eftersom det i det senare fallet bidrog mer till metabola syndromet genom allt det där som gör fruktos annorlunda än exempelvis stärkelse (nedbrytning och vägen från kolhydrat till fett osv).

Yrar jag? Och om inte; torde inte detta peka på att folk som äter för mycket åker på ännu större problem om den mängden kommer till stor del från fruktos?


Spot on.