handdator

Visa fullständig version : Årets kräftskiva


mini
2008-08-14, 21:18
på söndag blir en mycket lugn tillställning. Det blir svenska kräftor, öl, rostbröd och västerbottenost.
Funderar lite på vad man ska ha till dessert. Eftersom det inte blir något överflöd av kräftor vill jag ha något lite mättande, typ en paj kanske? Ska man satsa på förrätt också?
Ingen kommer att ha jättemycket tid att stå i köket på dagen D.

Cilia
2008-08-14, 21:22
Det hela beror ju på hur organiserat det hela är och hur stort. Det blir mycket hafsande om man är många och ska ha förrätt. Tallrikar ut och in och mat ut och in etc. Ofta tycker jag att det räcker med efterrätt.

Lite mörkare bröd än bara vitt bröd är lite bra med så det mättar lite.

En paj till efterrätt tycker jag är en bra idé eller ngt tårtliknande. Kladdkaka funkar alltid också serverat med jordgubbar, grädde och glass.

mini
2008-08-14, 21:33
Vi blir tre opretentiösa, så det är inte så mycket jobb att sno ihop en förrätt (eller att diska efter den.)

Cilia
2008-08-14, 21:44
Jag tycker förrätt är lite svårt här. Det beror ju på hur ni tre är när det gäller mat. Ska det gå snabbt och mätta eller?

Ni skulle ju kunna köra en svamptoast eller en chevretoast. Båda går ganska snabbt. Annars kan jag tänka mig ngt med kött för att mätta lite mer när ni sen ska äta kräftor. Men just nu står min fantasi still när det gäller sånna förrätter.

mini
2008-08-14, 22:00
Jamen något med kantareller blir ju bra. Kanske får jag tänka om med paj till efterrätt och köra små kantarellpajer till förrätt.

Pepz
2008-08-14, 22:17
Nubben då?
http://www.renqvist.se/albert1.jpg

Årsta brännvin rekommenderas.

Förrätt- renklämma med kantareller.
efterrätt - Ostkaka

MyungChul
2008-08-15, 01:58
Gräddstuvade kantareller på toast med bacon och balsamico.
Mango och jordgubbskaka med saffran och lättvispad citronsyrad grädde.

Går jättefort och är jättelätt.

mini
2008-08-15, 08:16
Ingen nubbe vad jag vet. Orka bli full på äcklig dryck.

Kantarelltoast blir det nog.
Mango är jag inte så förtjust i, men jag ska fundera på något med jordgubbar.

Alfred Nobel
2008-08-15, 08:49
Ingen nubbe vad jag vet. Orka bli full på äcklig dryck.

Kantarelltoast blir det nog.
Mango är jag inte så förtjust i, men jag ska fundera på något med jordgubbar.

Vi hade kräftor, hård- och färskost, baguetter, rostbröd och hör och häpna, en lasagne för de som behövde mätta magen. Det gick faktiskt hem, inte min idé med lasgn, fast den var väldigt uppskattad. Annars är en västerbottenpaj given ihop med kräftorna; lite kokta ägg och räkor kanske? Majonäs eller aioli att doppa kräfstjärtarna i :thumbup: *drool*

Till efterätt: Äppel- eller raberberkaka med vaniljsås. Så gott!

Trassel
2008-08-15, 09:18
Jag tror på västerbottenpaj med lite löjrom som förrätt, det är gott, så slipper man pyssla med bestick när man är kladdig efter kräftorna :)

Luttis
2008-08-15, 09:55
Till efterätt: Äppel- eller raberberkaka med vaniljsås. Så gott!

+1. Äppelsäsongen är i full gång och de allra flesta tycker om äppelpaj. Kör på det!

Magica
2008-08-18, 23:00
Västerbottenpaj var ju en strålande idé!

Aioli, mangoraja, majonnäs....allt är gott till! Eller en smalare aiolivariant på turkisk yoghurt, dill o vitlök + kryddor. Om man nu vill vara sån. Sallad mättar lite till och är färgglatt och pk.

Till efterrättspajen kan jag tipsa om att blanda skalade o skivade äpplen, kanel o socker i en påse. Lägg dem i en form och strö över smuldeg och hackade mandlar, och ringla flytande honung över innan du gräddar. Världens godaste äppelpaj i mitt tycke! Och massor med vaniljsås såklart. Får en att inte se några som helst problem i att bada i vassen :eating:

shut teh face
2008-08-18, 23:44
Kör lite olika pajer och en riktigt god sallad med riktiga oliver, färskblad, vinäger, olja, färska svampar + saker efter behag. och ha riktig fetaost vid sidan om.

gorillan11
2008-08-19, 08:53
Förrätt:
Ungsbakad potatis med skagenröra.

Huvudrätt:
Västerbottenspaj, Kräftor med rostatbröd+rhode island dressing på.

Efterätt:
Kanske aningen less på paj i och med huvudrätten, här går gräddglass med hjortron/jordgubbar bra.

Dryck:
Skåne akvavit, öl.

Cohen
2008-08-20, 01:36
Västerbottenpajen är ett givet tillbehör på kräftskivan. Kantarellpaj eller liknande kan också vara gott, men den traditionella västerbottenvarianten funkar nog bäst i längden.

Annars är jag en sådan som tycker att kräftorna ska stå i centrum. Hellre mycket och bra kräftor med få tillbehör än tvärt om. Bröd, ost och några trevliga såser duger gott. Dessert är alltid trevligt med inte nödvändigt.

Cilia
2008-08-20, 18:04
Hur gick det och vad blev det?

mini
2009-07-27, 11:48
Jag minns inte ens att jag åt kräftor förra året. :D

Nu är det iaf dags igen, en lite större skiva, ca 10-12 pers. Billigare men fler kräftor, nubbe. Ska försöka göra minipajer med Västerbottenost, lite olika röror, typ alioli, och så var det det där med dessert igen... Tips?

Alone_in_the_dark
2009-07-27, 12:03
och så var det det där med dessert igen... Tips?

Kalvdans?:D

Catstyle
2009-07-27, 12:04
Det känns ju kanske lite tråkigt att ha någon typ av paj till efterrätt om det bjuds på paj även som tillbehör. Känns också som någon typ av kaka kanske är lite väl matig?

Någon typ av fromage eller parfait med färska bär och syrliga smaker skulle säkert vara gott som avrundning till de salta kräftorna och smakrika pajerna.

Typ fläder- eller citronfromage med något myntablad och lite goda bär.

En annan klassiker är ju någon typ av svalkande sorbet, också det väldigt enkelt att förbereda i förväg.
Svartvinbärssorbet med egengjord hallonsås, jättegott och enkelt att göra.

wintersnowdrift
2009-07-27, 14:24
Det känns ju kanske lite tråkigt att ha någon typ av paj till efterrätt om det bjuds på paj även som tillbehör. Känns också som någon typ av kaka kanske är lite väl matig?

Fast så här i bärtider sitter en simpel smulpaj aldrig fel, imho. Enklast naturligtvis om man har tillgång till färska bär. Man kan med fördel blanda olika sorter, t.ex. blåbär, hallon, vinbär. Serveras med glass eller vaniljsås.

//Kristin

Catstyle
2009-07-27, 15:08
Fast så här i bärtider sitter en simpel smulpaj aldrig fel, imho. Enklast naturligtvis om man har tillgång till färska bär. Man kan med fördel blanda olika sorter, t.ex. blåbär, hallon, vinbär. Serveras med glass eller vaniljsås.

//Kristin
Nej absolut, paj är gott.

Kanske en god och syrlig smuldegspaj med rabarber, hallon och stjärnfrukt.
Bryter av fint mot sältan hos kräftorna.

Cilia
2009-07-27, 15:45
Jag skulle göra chokladfondanter serverade med hallon, eller en kladdkaka på riktig och mörk choklad. Kräftskiva är ofta en ganska lätt middag (iaf om det mesta består av kräftor) då kan man ha en mäktigare efterrätt.

Lafayette
2022-08-17, 20:09
På lördag är det en av de bästa stunderna på året

agazza
2022-08-18, 18:57
Less på att det inte är någon mat i kräftor så jag tänkte lägga stora räkstjärtar i kräftlag


PROTEIN

Skickat från min ASUS_I006D via Tapatalk

VoDaresVins
2022-08-19, 20:55
Ser också fram emot morgondagens kräftskiva. Eftersom jag inte tycker kräftorna är värda varken priset eller besväret så brände jag en matveckas budget på tapas jag ska äta imorn medan andra pillar med kräftor.

Ett Orm
2022-08-20, 08:44
Kalvdans?:D

Mycket bra förslag! Gott, lite annorlunda och med fina traditioner i ryggen.

kvarnis
2022-08-20, 08:52
På lördag är det en av de bästa stunderna på året

För sent.

När är det kräftpremiär 2022? Kräftpremiären är den 7 augusti, vilket utgår från det traditionella kräftfisket som har sitt startskott samma datum.

Lafayette
2022-08-21, 12:37
För sent.

När är det kräftpremiär 2022? Kräftpremiären är den 7 augusti, vilket utgår från det traditionella kräftfisket som har sitt startskott samma datum.

De smakade utsökt oavsett

Lafayette
2022-08-21, 12:39
Less på att det inte är någon mat i kräftor så jag tänkte lägga stora räkstjärtar i kräftlag


PROTEIN

Skickat från min ASUS_I006D via Tapatalk

Äter en låda och sen västerbottenpaj till, då står man sig bra sen