handdator

Visa fullständig version : Hur mkt väger era portioner?


pedersen1980
2008-08-08, 10:15
Precis inskaffat en våg till o väga maten med.
Lillebrorsan har kört med en ett tag och han äter 300-400gram totalt, jag tycker det verkar vara väldigt lite. Jag är väldigt hungrig av mig...

28år
188cm
95-97kg (för tillfället)
Tränat styrketräning i 2.5 år.
Fett% mellan 15-20 beroende på vilket instument jag använder.

Tränar styrketräning ganska hårt 3-4 gånger i veckan.
Målet med detta nu är att lägga på mig så mkt muskler som möjligt utan att gå upp alldeles för mkt i fett. (100-105kg till våren)

Hur bör mitt upplägg på mat vara. Kom gärna med förslag. Har aldrig tänkt såhär förut, bara lassat på ordentligt av allt.

Jobbar 2-skift och är relativt duktig på att äta regelbundet.
Halvaktivt jobb. Omkring 500 mindre stående lyft med detaljer på 6-8kg (3-4ton :o)

Fm skift ser tid och mat ut ungefär såhär.

7,00 Macka och 1dl whey-80 el. diet bar
9,30 2 frukter
12,00 Matlåda
16,00 1dl whey80 och 1 dl gainer (Dom dagar jag tränat)
18,00 Middag
20,00 Macka eller fil med musli/start (Eller godis,chips,kaffebröd)

-------

Em-skift

12,00 Macka med ett par ägg vid sidan av
14,00 1dl whey80 och 1dl gainer (Dom dagar ja tränat)
16,00 Matlåda
18,00 2 frukter
22,00 Matlåda
Kan även bli nå kaffebröd vissa eftermiddagar för alla andra på jobbet tar alltid med sig sån skit :o)

-------

Kan en del om kost och sånt men aldrig riktigt brytt mig om % hit och dit. Äter ganska nyttig mat men för mkt godis och sånt.

Antar att ja behöver typ 3500 kcal
Stämmer detta (Nån dietist som rekommenderar)
Kolhydrater 60% (1g=4kcal)(3500*0,6=2100kcal/525g)
Protein 15% (1g=4kcal)(3500*0,15=525kcal/130g)
Fett 25% (1g=9kcal)(3500*0,25=875kcal/100g)

Skulle gärna dra i mig mer protein o mindre fett.

--------------------------------------------------------------------------

J-lar va mkt text de vart.
Men min fråga är till er som läser detta är

Hur portionerar ni upp era portioner, och hur tycker ni jag ska göra?
(När maten är tillagad asså)
Potatis/ris/pasta i gram
Kött i gram
Ev. sås i gram
Ev. grönsaker i gram (majs,paprika,ärtor)

VÄLDIGT tacksam för hjälpsamma svar!!
Börjar jobba på måndag å då tänkte ja dra nytta av Er hjälp :)

--------------------------------------------------------------------------

King Grub
2008-08-08, 10:20
Vad maten väger är irrelevant annat än möjligen i mättnadssyfte. Det som är viktigt är vad den ger. I kalorisammanhang t ex kan ett par hundra gram pasta med sås ge mer energi än över ett kilo potatis och torsk.

pedersen1980
2008-08-08, 10:25
Vad maten väger är irrelevant annat än möjligen i mättnadssyfte. Det som är viktigt är vad den ger. I kalorisammanhang t ex kan ett par hundra gram pasta med sås ge mer energi än över ett kilo potatis och torsk.
King Grub> När jag står där med maten klar och ska fylla lådan med mat så är det vikten som är relevant för mig. Pallar inte att ta fram miniräknaren varje gång :o)

King Grub
2008-08-08, 10:30
När jag står där med maten klar och ska fylla lådan med mat så är det vikten som är relevant för mig.

...jaha? Vilka prioriteringar.

Då får du ju räkna med att få i dig helt varierande mängd energi, kolyhydrat, fett, protein, osv, helt random från dag till dag, om du inte äter samma sak för jämnan. Inte så lyckat, om du tajmar lågkalorimatlådor med en högenergiförbrukningsdag, t ex.

Hur hade du tänkt lägga på dig muskler, om du får i dig, säg, 2000 kcal en dag när du skulle behövt 3000, bara för att du räknar gram av mat oavsett vad maten ger, istället för som man bör: räkna vad maten ger oavsett vad den väger.

pedersen1980
2008-08-08, 10:34
...jaha? Vilka prioriteringar.

Då får du ju räkna med att få i dig helt varierande mängd energi, kolyhydrat, fett, protein, osv, helt random från dag till dag, om du inte äter samma sak för jämnan. Inte så lyckat, om du tajmar lågkalorimatlådor med en högenergiförbrukningsdag, t ex.

Hur hade du tänkt lägga på dig muskler, om du får i dig, säg, 2000 kcal en dag när du skulle behövt 3000, bara för att du räknar gram av mat oavsett vad maten ger, istället för som man bör: räkna vad maten ger oavsett vad den väger.
Grub> Är helt med på vad du menar och du har rätt. Det är precis det du skriver jag vill undvika.

Och eftersom jag skaffat en våg tänkte jag att det är ett steg i rätt riktning...

Kischen
2008-08-08, 10:36
Det slog dig aldrig att saker väger lika men ger olika mycket kcal, som ovanstående påpekade? Du kan ju inte väga upp 100 gram torsk och 100 gram lax som sak samma bara för att båda är fisk?

pedersen1980
2008-08-08, 10:39
Det slog dig aldrig att saker väger lika men ger olika mycket kcal, som ovanstående påpekade? Du kan ju inte väga upp 100 gram torsk och 100 gram lax som sak samma bara för att båda är fisk?
Kischen> Jorå för faan!!
Men då kan ju ett förslag vara
150 gram lax
el.
400 gram torsk
med 300 gram kokt potatis :o)

Kischen
2008-08-08, 10:42
Kischen> Jorå för faan!!
Men då kan ju ett förslag vara
150 gram lax
el.
400 gram torsk
med 300 gram kokt potatis :o)

Då är jag med.

Säg att du vill äta 700 kcal till lunch, då vill du istället för att räkna kalorier ha en färdig mall med hur mycket vikt av olika livsmedel som tillsammans blir 700 kcal? Svårare att veta ration fett protein kolhydrat dock.

zirak
2008-08-08, 10:48
En normal dag
900-1200 gr kött
1 - 1,5 kg grönsaker
1 - 1,5 kg frukt
3 - 5 ägg

Dan S
2008-08-08, 11:33
varför inge kolhydrat zirak?:confused:

Eddie Vedder
2008-08-08, 11:35
varför inge kolhydrat zirak?:confused:

Inga kolhydrater med 1.5kg frukt? Även 1.5kg grönsaker innehåller en viss mängd kolhydrat, inga stora mängder men heller inte obefintliga.

agazza
2008-08-08, 11:43
http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=3013078&postcount=368

Kanske inte den normala dagsmåltiden men ändå :)

Men som alla andra säger så är det mer vad man äter än vad det väger.

pedersen1980
2008-08-08, 12:50
Kom igen nu people!!

Är det inge folk som brukar väga sin mat?
Hur mkt öser ni i lådorna?

Cilia
2008-08-08, 12:59
Nej jag brukar inte väga mina matlådor men jag har ganska bra koll på ändå vad rätterna väger.

Protein (kött/fisk/fågel) mellan 100-150 gram
Kolhydrat(potatis/bulgur/couscous etc) ca 100 gram (potatis väger mer)
Grönsaker 200-300 gram

Så mellan 500 - 600 gram skulle man nog kunna säga att dom väger. Men det säger iofs inte så mycket om något annat.

Så ser dom oftast ut. Men det är inte alltid så enkelt, ibland gör jag röror och då väger jag totalen för att portionerna ska bli ungefär lika stora men helt exakt är det inte.

Grubben
2008-08-08, 13:02
Jag öser ner mitt 2veckors storkok i ~700Kcal buntar.

Vikt: 500g vardera om viktigt, tungt!

jenan546
2008-08-08, 13:03
Kom igen nu people!!

Är det inge folk som brukar väga sin mat?
Hur mkt öser ni i lådorna?

Det finns nog inte så många som väger tillagad mat, tex ris blandat med kyckling och någon sås. Det ger ju inget. Väg ingredienser var för sig innan tillagning, sedan portionera upp i valfritt antal matlådor.

pedersen1980
2008-08-08, 13:07
Nu börjar de likna nåt grabbar!!!

Cilia
2008-08-08, 13:12
Nu börjar de likna nåt grabbar!!!
tack för den

pedersen1980
2008-08-08, 13:21
Sorry :o)



Som nu t.ex.
Ett kilo kyckling
375g paprika
200 g lök
2dl creme fraiche
3dl vatten

Omkring 2 kilo gryta
om jag gör 5 portioner av detta så blir det 200 gram kyckling per portion
Och omkring 400 gram gryta
En portion kokt ris mellan 150-200 gram.

Total vikt på matlåda 5-600 gram.

Är ja rätt ute?
Näringsvärde på detta... Ingen aning!!
Men förmodligen ska ja använda mycket mer grönsaker... Korrekt?

Cilia
2008-08-08, 13:29
Du kan ha i zuccini och broccoli i den där grytan.

Du kan väldigt enkelt räkna fram näringsvärdet på www.slv.se klicka i rutan till höger Sök näringsinnehåll i mat.

jwzrd
2008-08-08, 13:49
De väger 750-800g. Energimässigt vet jag inte, runt 1000kcal kanske? Jag räknar mest för att få ungefär lika stor portion varje gång (för att bli mätt och inte slänga mat).

zirak
2008-08-08, 14:21
varför inge kolhydrat zirak?:confused:

Det brukar bli ca 25 E% kolhydrater. :Virro

Cohen
2008-08-09, 03:48
Lite märklig tråd detta.

Du vill veta vad du får i dig, du har köpt en våg, du vill väga maten men du kan inte själv avända en kaloritabell och en miniräknare.

Utgå ifrån ditt kaloribehov samt vilka råvaror du vill använda. Sök eller lär dig hur mycket energi dessa råvaror ger och fördela därefter tills du når önskat energiinehåll i matlådan.

Klarar du inte detta rekomenderas en kurs i mellanstadiematte.

Dan S
2008-08-09, 21:50
hela 25%? Fyfan, ser ut som 10% ;) Men då vet ja.

Eddie jag syftade på en kolhydratskälla, och fruktos är väll det sämsta man kan fylla på med? Utöver 100g menar jag. Men du har rätt 1.5kg frukt ger mycket kolhydrat

Ignatius72
2008-08-09, 22:08
Om jag är hungrig så brukar en portion ligga på runt ett kg + dryck.

Dan S
2008-08-09, 22:24
ska kanske bidra till tråden.. en portion för mig väger 1000 kcal. dvs en lunch / middag / kvällsmat. Blir allt från 300 till 700 om det är riktig mat i gram. oftast ligger portionerna på 500~ dock.

myggan
2008-08-09, 22:59
Sorry :o)



Som nu t.ex.
Ett kilo kyckling
375g paprika
200 g lök
2dl creme fraiche
3dl vatten

Omkring 2 kilo gryta
om jag gör 5 portioner av detta så blir det 200 gram kyckling per portion
Och omkring 400 gram gryta
En portion kokt ris mellan 150-200 gram.

Total vikt på matlåda 5-600 gram.

Är ja rätt ute?
Näringsvärde på detta... Ingen aning!!
Men förmodligen ska ja använda mycket mer grönsaker... Korrekt?

Jag kanske inte förstår vad du är ute efter, men varför gör du inte bara som King Grub säger och räknar kcal istället som faktiskt är det enda relevanta.
Du vet att du har 1 kilo kyckling. På ditt paket står det hur mycket kcal 100g kyckling innehåller. Det samma gäller med allt annat du äter också.

Ditt sätt verkar oerhört krångligt.
Är det helt enkelt så att du skiter i näringsinnehållet och bara vill bli mätt?
I så fall förstår jag ändå inte varför du vill väga lådorna då 100g pasta mättar bra mycket mer än 100g kyckling.

jakkan
2008-08-09, 23:28
För det mesta är det ju inte ens nödvändigt att gå in på slv.se då det räcker med att kolla på sidan av förpackningen. Förstår inte varför du vill ha vikten på din mat utan att i samma veva kolla energiinnehållet.

Eddie Vedder
2008-08-10, 06:38
Eddie jag syftade på en kolhydratskälla, och fruktos är väll det sämsta man kan fylla på med? Utöver 100g menar jag. Men du har rätt 1.5kg frukt ger mycket kolhydrat

Varför skrev du inte det då?

Du skrev att det inte finns någon kolhydratkälla och det finns det. Fruktos som sockerart är definitivt inte den bästa nej. Men frukt och grönsaker är nyttigt och ingen frukt och ingen grönsak innehåller till 100% fruktos utan vilka sockerarter som dominerar varierar stort mellan olika frukter, olika odlingsförhållanden, mognadsgrad o.s.v.

Fördelat över en hel dag hinner ju dessutom leverglykogen förbrukas, han stoppar ju inte i sig 1.5kg frukt på en gång antar jag.

Nimille
2008-08-10, 07:24
700-1200g

Eddie Vedder
2008-08-10, 07:32
Mina vanliga måltider här hemma understiger nog sällan 1kg. Och jag äter inte exceptionellt mycket energi dock grymt volymiösa måltider.

Gröt på 120 havregryn med 4½dl vatten, 300g yoghurt, ~300g vitkål och kanske 200g potatis är t.ex. en helt vanlig måltid på en dag där jag inte förbrukar så mycket energi. om vi för enkelhetens skulle säger att grötportionen blir 400g vatten (låt säga att en halv dl dunstar bort) + 120g havregryn + 300g yoghurt så är det ju över 800g bara där.

Sedan ½kg extra i form av potatisen och vitkålen. Kan t.ex. vara bönot istället för potatis, morötter/broccoli istället för vitkål etc. men den storleksordningen är mer eller mindre standard.