handdator

Visa fullständig version : Insulinutsöndring


liQ
2008-07-12, 15:42
Jag är nu på diet, och på det senaste tiden. Har mina 3sista måltider av dagen beståt av mjölkprodukter, t.ex ostkaka,keso,lättost tillsammans med andra produkter. Hur som helst.
En av mina kompisar påstod att det inte alls var bra, att insulinutsöndring skulle förekomma och det var inte alls bra. Samtidigt var det en annan vän som påstod att det inte spelade nån roll så länge man ligger på kcal minus.
Sen var det massa gnäll om " gamla undersökningar " och nya undersökningar.
De kom liksom inte fram till nåt och jag blev mer förvirrad.
Hur är det egentligen med det?

King Grub
2008-07-12, 15:44
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=115546

Det är inte akut insulinfrisättning som är skadlig, utan kroniskt förhöjda nivåer.

Mjölkprodukter är om något en fördel vid viktminskning och fettförlust, inte tvärtom.

Vassleprotein ger kraftig akut insulinfrisättning, men förbättrar insulinkänsligheten och är fettförbrännande i annat än den direkt akuta fasen.

liQ
2008-07-12, 15:50
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=115546

Det är inte akut insulinfrisättning som är skadlig, utan kroniskt förhöjda nivåer.

Mjölkprodukter är om något en fördel vid viktminskning och fettförlust, inte tvärtom.

Vassleprotein ger kraftig akut insulinfrisättning, men förbättrar insulinkänsligheten och är fettförbrännande i annat än den direkt akuta fasen.

Så egentligen spelar det inte så stor roll vad man proppar i sig (om man nu tänker vitminsknings syfte) så länger man ligger Kcal Minus?
en ytterligare fråga=o

King Grub
2008-07-12, 15:54
Inte så länge det handlar om en någorlunda normal blandkost, inga extremexempel.

Vissa svarar bättre på en lågkolhydratkost, andra på en lågfettkost, när det gäller viktminskning och fettförlust, något som är i huvudsak genetiskt betingat.

liQ
2008-07-12, 16:02
Inte så länge det handlar om en någorlunda normal blandkost, inga extremexempel.



Gäller det även om man ligger kcal minus och har kondionspass? Eller bara de som ligger kcal minus och inte är så aktiva i röelse.
Kanske är skitsamma

King Grub
2008-07-12, 16:04
Fysisk aktivitet förbättrar glukostolerans och insulinkänslighet och gör att man tolererar ett betydligt högre kolhydratintag utan negativ blodsocker- eller inslinpåverkan.

woxiz
2008-07-14, 20:43
Inte så länge det handlar om en någorlunda normal blandkost, inga extremexempel.

Vissa svarar bättre på en lågkolhydratkost, andra på en lågfettkost, när det gäller viktminskning och fettförlust, något som är i huvudsak genetiskt betingat.


Men är det inte bara hur mycket energiunderskott man ligger på som räknas?

En som då skulle reagera bättre på lågfettdiet och ligger på 1000 kcal underskott, skulle den gå ner mindre fett på en högfettdiet med 1000 kcal underskott? Jag trodde allt annat än underskottet bara handlade om hur bra man mådde under deffen?

King Grub
2008-07-14, 20:51
Kalori in - kalori ut gäller aldrig, om vi talar som enda faktor bakom påverkan på kroppen. Att det skulle vara det enda som räknas under några förutsättningar är helt felaktigt. X kcal från ett näringsämne påverkar inte kroppen på samma sätt som X kcal från ett annat näringsämne, och det ena kan inte ersätta det andra. X kcal från en viss kost över ett dygn kan påverka kroppssammansättningen annorlunda än samma mängd energi från en annan kost, annan påverkan på fettinlagring och proteinbalans.

Eenergiförbrukning, substratoxidation, substratpartitionering och en mängd andra faktorer som påverkar metabol status kan förändras beroende på födointagets sammansättning.

"Kcal" anger bara hur mycket energi en viss mängd föda ger, inte hur eller till vad denna energi sedan kommer att användas i kroppen.

Energibalansen är grundförutsättningen; man kan inte gå ner i vikt utan kaloriunderskott, och man kan inte gå upp i vikt utan kaloriöverskott (vätskebalans undantaget i båda fallen).

Det utesluter inte att annat är av betydelse, avgörande betydelse. En kost baserad på skumbananer och Fanta innehåller t ex ingenting som kan användas till nybildning av muskelprotein, oavsett kalorimängd. Sammansättningen av fettsyror i kosten är av avgörande betydelse för hälsan, liksom mängden fett, och tillräckligt med protein måste tillföras för nybildning av kroppseget protein. Påverkan på kroppssammansättningen är beroende av oerhört mycket mer än bara kalorier. Hormoner styr både uppbyggnad och nedbrytning, och fördelningen av detta, och hormoner i sin tur påverkas kraftigt av sammansättningen av födan.

Genetiska faktorer påverkar gensvaret på fett- eller kolhydratrestriktiva dieter:

Fat loss under LC and LF diet regimes appears to have distinct mechanisms, with PFKL and HNMT and RARB involved in fat restriction; and AGTR2 involved in carbohydrate restriction. These discoveries could provide clues to important physiologic mechanisms underlying the Δ%BF to low carbohydrate and low fat diets.

The prevention and treatment of obesity could be more efficient if dietary recommendations were carried out based on knowledge of innate individual characteristics that are genetically predictable.

http://www.nutritionandmetabolism.com/content/5/1/4