handdator

Visa fullständig version : Kasein eller Vassle under dagen?


Spud
2003-06-13, 15:38
Nu under sommaren så har jag fått ett sommarjobb med väldigt oangenäma arbetstider, det kommer att vara ganska mycket fysiskt arbete och långa arbetsdagar med inte så många raster.

Tanken på att gå runt och fixa en massa bra mat varje dag som man kan äta på de få rasterna känns väldigt jobbigt så jag har funderat på att dra med mig prottepulver.

nu till frågan: ska jag ta ett långsamt protein eller snabbt? typ protec eller något vassleprotein?
och är skillnaden mellan de båda så stor? jag tänkte att Exell har väl det billigaste vassleproteinet jag har sett hittills men då är det också just vassle och kanske inte det bästa att ta under en rast?

AciDBL00D
2003-06-13, 15:44
Jag tycker du skall ta protec+ eller liknande. Innehåller mycket kassein så du har proteinet kvar länge i kroppen sedan lite vassle så att du får ett snabbt upptag...

Niclaaas
2003-06-13, 15:45
egentligen vassle men ärligt talat tror jag inte att du kommer märka nån skillnad om du tar vassle istället. ta i mjölk så blir det nog bra

AciDBL00D
2003-06-13, 15:52
Originally posted by Niclaaas
egentligen vassle men ärligt talat tror jag inte att du kommer märka nån skillnad om du tar vassle istället. ta i mjölk så blir det nog bra

Sålänge man får i sig protte så är det bra men om man står och skall välja så kan man lika bra ta det bästa...

Pez
2003-06-13, 16:01
Kör med vassle sedan ungefär 2 månader (exell), får i mig 30-50gr protein varannan timme typ.. varav ungefär varav vartannat mål är "pulverbaserat". Inga större skillnader från tidigare, om något har träningen gått bättre, men det beror nog på andra faktorer.

Tror att det kvittar såtillvida man äter regelbundet 2-3e timme.
Går det längre mellan målen (vilket det inte borde :nono: ) så är nog ett långsammare protein att rekommendera.

/pez

Niclaaas
2003-06-13, 16:03
Originally posted by AciDBL00D


Sålänge man får i sig protte så är det bra men om man står och skall välja så kan man lika bra ta det bästa...


håller med, men det var billigare med vassle

Spud
2003-06-13, 16:24
eftersom att exell är mycket billigare än t ex protec så betyder ju att man kan slänga i sig mera till samma pris :eating:

ska nog köra på exell, det är ju faktiskt grymt billigt....

får väl köra med vassle, lite kesella och rågbrödmackor med keso på :eating:

dude
2003-06-13, 16:32
det är väl inte billigare med vassle?? det är ju rätt dyrt ju. sen fattar jag inte varför det är så dyrt ibland det är ju bara en restprodukt från ost..

Niclaaas
2003-06-13, 16:33
Originally posted by dude
det är väl inte billigare med vassle?? det är ju rätt dyrt ju. sen fattar jag inte varför det är så dyrt ibland det är ju bara en restprodukt från ost..


150 kr/kg....vilket kasein kostar så lite?

dude
2003-06-13, 16:36
ja men jag mena inte stars =).. tänkte mer på ast,eislt,farings,

Niclaaas
2003-06-13, 16:38
exell är inte stars ;)

Pez
2003-06-13, 16:44
Originally posted by dude
ja men jag mena inte stars =).. tänkte mer på ast,eislt,farings,

Det är skillnad på vassle och vassle också...

Restprodukt? Det mesta vassle som finns på marknaden idag är nog framställt specifikt för att vara kosttillskott för tränande individer, detta medför en förädlingsprocess, reklam, packetering, logistik osv.
Lägg på lite för mellanhänder och avans så får du det pris som det säljs för.

Tror inte du skulle vilja använda den rena "restprodukten" vassle... :laugh:

/pez

King Grub
2003-06-13, 16:49
Jag skulle valt ett kaseinbaserat protein, om jag nu var tvungen att välja pulver som mellanmål. Många studier har visat att aminosyrorna i blodströmmen sjunker under det normala bara två timmar efter intag av vassleprotein, medan de stannade på en förhöjd nivå upp till 5-7 timmar med kaseinprotein, med den klart bästa nitrogenbalansen påvisad med kaseinet. Dessutom uppvisar kaseinet kraftiga anti-katabola egenskaper, medan vasslet inte uppvisar några alls.

dude
2003-06-13, 17:02
vadå tror du inte typ företagen kan köpa vassle från de som gör ost eller?+ sen rena fram det så borde de gå att göra eller och det lär ju inte vara så dyrt heller med tanke på att det används annars som svinfoder.. varför skulle man bara ta vasslet och slänga bort resten verkar lite konstigt tycker jag. tror inte att man fixar fram vasslet själv verkar bara dumt..

Pez
2003-06-13, 17:08
Originally posted by dude
vadå tror du inte typ företagen kan köpa vassle från de som gör ost eller?+ sen rena fram det så borde de gå att göra eller och det lär ju inte vara så dyrt heller med tanke på att det används annars som svinfoder.. varför skulle man bara ta vasslet och slänga bort resten verkar lite konstigt tycker jag. tror inte att man fixar fram vasslet själv verkar bara dumt..

Nej jag vet att "företagen" köper sina råvaror från några få stora bolag som specialiserat sig på att sälja just råvaror av allehanda slag för användning av större producenter av diverse varor, t.ex godis, bröd och andra matvaror.

Men jag tror att du bör läsa vad det står i min post en gång till, kanske två.

Självklart kan man säkert göra (och det händer säkert) som du skriver, men det vore inte speciellt seriöst då det krävs tämligen stora resurser för att få bra resultat.

Tror du att de som säljer/tillverkar kosttillskott gör det för att vara snälla?
Precis som Cocacola skulle kunna kosta 7:- burken skulle antagligen tillskott kunna vara billigare, men varför skulle man sälja det billigare om det enbart innebär lägre vinster för företaget? :rolleyes:

PS. för övrigt så är det som används som svinfoder en ganska bra bit, näringsmässigt, ifrån det du sätter i dig efter träningen serru...

/pez

z_bumbi
2003-06-13, 17:33
Originally posted by Spud
får väl köra med vassle, lite kesella och rågbrödmackor med keso på :eating:

I samma måltid ? I så fall har du ju redan kassein i kesellan.

Att blanda vassle med mjölk gör ju även att du får kassein, 0,5 l mjölk borde ge 13-14 g kassein om jag räknat rätt och med 30 g vassleprotein som du tillsätter ger det ju ungefär 33 g vassle totalt.

dude
2003-06-13, 17:35
ja men det fattar jag med att man renar fram det.. men det jag tänkte på var till ex.. varför det är så himmla mkt dyrar att göra tex hydroliserat protein det är ju ungefär dubbelt så dyrt jag kan inte tänka mig att det är så himmla jobbigt att framställa det.. men men

Pez
2003-06-13, 17:38
Originally posted by dude
ja men det fattar jag med att man renar fram det.. men det jag tänkte på var till ex.. varför det är så himmla mkt dyrar att göra tex hydroliserat protein det är ju ungefär dubbelt så dyrt jag kan inte tänka mig att det är så himmla jobbigt att framställa det.. men men

För det första så laborerar du med teorin att det inte är "så himla jobbigt att framställa det" utan att egentligen veta.. vanligt fel... :D

För det andra så skulle jag tro att den egentliga orsaken till detta är mindre efterfrågan - mindre tillverkningsvolym - högre priser.

/pez

Spud
2003-06-13, 23:30
Originally posted by z_bumbi


I samma måltid ? I så fall har du ju redan kassein i kesellan.


menade om jag satsade på vassleprotein istället för kasein (billigare) och då fick kaseinet från kesellan.

man får väl ta och lyssna på Mr Grub och skaffa ett kaseinbaserat protein, protec kanske eller finns det ett billigare protein än det med huvuddelen kasein?