handdator

Visa fullständig version : Jelp med matten.


Sheogorath
2008-07-09, 09:14
OK,

Vi förenklar och säger att ett kcal-minus på 500 kcal per dag ger en minskning av kroppsvikten med 0.5 kg i veckan. Ett hyfsat rimligt antagande som jag förstått det.

Det matematiska, troligen lätta problemet: Jag vill ha en ätardag och ha ett kcal-underskott på 600 kcal övriga sex dagar. Med denna premiss är min fråga: hur många fler kalorier ska jag äta på min ätardag för att gå ner 0.5 kg över en vecka?

Jay-Z
2008-07-09, 09:18
Du får ligga på kaloribalans på ätardagen.









Albatross, orka läsa tråden, sudoku, Dan Brown!11

Spene
2008-07-09, 09:28
(x-3600)/7 = -500
-> -500*7 + 3600 = x = 100

The Draf
2008-07-09, 10:05
Du får äta 600 kcal mer på din ätardag än dom andra dagarna.
-500 * 7 = -3500
6 * -600 + 1 * +100 = -3500

Sheogorath
2008-07-09, 11:54
Tackar! Mycket till ätardag! Jaja. Nu vet jaf i.a.f. varför förra deffen gick käpprätt åt helvete gällande muskelmassan. Satsade på -0.7 kg i veckan och på det valfritt svulstig ätardag. Som man bäddar får man ligga. Urk. :(

Spene
2008-07-09, 11:57
Sheo, är väl bara att köra 700 i underskott de andra dagarna? Bör gå att oxidera tillräckligt mycket fett ifall du inte redan är hård. Speciellt om du lagrar upp lite en gång i veckan.

Sheogorath
2008-07-10, 01:14
Sheo, är väl bara att köra 700 i underskott de andra dagarna? Bör gå att oxidera tillräckligt mycket fett ifall du inte redan är hård. Speciellt om du lagrar upp lite en gång i veckan.

Vågar inte riskera det igen.

Jay-Z
2008-07-10, 08:34
Hur såg makrofördelning och träningsupplägget ut din förra deff? Vet du att du tappade muskler?

Fultjack
2008-07-10, 08:39
Jag låg på ett rejält underskott under min deff (runt 2000kcal, och vägde runt 110kg när jag börjad) Funkade bra för mig med så lågt energiintag och ätardagar :thumbup:

Endura
2008-07-10, 09:48
Tackar! Mycket till ätardag! Jaja. Nu vet jaf i.a.f. varför förra deffen gick käpprätt åt helvete gällande muskelmassan. Satsade på -0.7 kg i veckan och på det valfritt svulstig ätardag. Som man bäddar får man ligga. Urk. :(

Sheo, är väl bara att köra 700 i underskott de andra dagarna? Bör gå att oxidera tillräckligt mycket fett ifall du inte redan är hård. Speciellt om du lagrar upp lite en gång i veckan.

Frågan är ju hur mycket fett man har på kroppen från början... har du nån koll på det Sheo? Utifrån det kan du räkna ut vad din "smärtgräns" för maximala underskottet ligger...

Jag låg på ett rejält underskott under min deff (runt 2000kcal, och vägde runt 110kg när jag börjad) Funkade bra för mig med så lågt energiintag och ätardagar :thumbup:

Klar det funkade för dig, när du hade så pass mycket överskott av fett på kroppen (tolkade 110kg som rejäl övervikt). Men jag gissar att så inte är fallet för Sheo, och då blir marginalerna mindre...

Ola Wallengren
2008-07-10, 13:27
OK,

Vi förenklar och säger att ett kcal-minus på 500 kcal per dag ger en minskning av kroppsvikten med 0.5 kg i veckan. Ett hyfsat rimligt antagande som jag förstått det.

Det matematiska, troligen lätta problemet: Jag vill ha en ätardag och ha ett kcal-underskott på 600 kcal övriga sex dagar. Med denna premiss är min fråga: hur många fler kalorier ska jag äta på min ätardag för att gå ner 0.5 kg över en vecka?

Som sagt, om man räknar energi fram och tillbaka så blir det ju 100kcal extra på "ätardagen" men dessa siffror kommer inte riktigt stämma med verkligheten, beroende på en mängd faktorer.

För det första så innehåller fett ca 9000kcal/kg så för 0,5 kg verklig fettförlust så skall man ligga 4500kcal minus.
Det stämmer att 7000kcal ger en ungefärlig viktförlust på 0,5kg men detta är frlust av vatten, bindväv/cellprotein och fett, varav bindväv/cellprotein och vatten räknas som fettfri massa. En förlust av LBM alltså, men inte muskler.
Vid kroppsammansättningsmätningar så är det kemiskt fett som man uppsakattar, inte fettväv så denna skillnad kommer påverka förändringen i BF%.

För det andra så är det ju inte bara fettväv som kan lagra energi, så om du lyckas med att bygga upp glykogen så kostar det ca 4 kcal/g+7%. I energibalans räkningen så ersätts denna mängd av en ökad fettförlust.
Om man dessutom lyckas bygga lite muskler så lagras ju också energi där vilket ju också kostar energi i syntes utöver energin i proteinet som byggs in i musklerna. Det finns lite olika uppskattningar på kostnaden för detta men det kan kosta ca 7-11 kcal/g uppbyggt protein.

I tillägg till detta så varierar termogenesen med energibalansen så att ett eventuellt under eller överskott alltid blir mindre än i det teoretiska energibalans exemplet ovan. Termogenesen skiljer ju dessutom beroende på makronutrientfördelningen så det krävs relativt avancerade modeller för att beräkna förändringar i fett och fettfri massa vid energiobalans.

Summan av det hela skulle jag vilja säga är att det talar till ätardagens fördel, speciellt om näringssammansättningen är någorlunda vettig. Samtidigt så överskattar den enkla beräkningen förlusten i fettmassa.

The Draf
2008-07-10, 13:48
Som sagt, om man räknar energi fram och tillbaka så blir det ju 100kcal extra på "ätardagen" men dessa siffror kommer inte riktigt stämma med verkligheten, beroende på en mängd faktorer.

För det första så innehåller fett ca 9000kcal/kg så för 0,5 kg verklig fettförlust så skall man ligga 4500kcal minus.
Det stämmer att 7000kcal ger en ungefärlig viktförlust på 0,5kg men detta är frlust av vatten, bindväv/cellprotein och fett, varav bindväv/cellprotein och vatten räknas som fettfri massa. En förlust av LBM alltså, men inte muskler.
Vid kroppsammansättningsmätningar så är det kemiskt fett som man uppsakattar, inte fettväv så denna skillnad kommer påverka förändringen i BF%.

För det andra så är det ju inte bara fettväv som kan lagra energi, så om du lyckas med att bygga upp glykogen så kostar det ca 4 kcal/g+7%. I energibalans räkningen så ersätts denna mängd av en ökad fettförlust.
Om man dessutom lyckas bygga lite muskler så lagras ju också energi där vilket ju också kostar energi i syntes utöver energin i proteinet som byggs in i musklerna. Det finns lite olika uppskattningar på kostnaden för detta men det kan kosta ca 7-11 kcal/g uppbyggt protein.

I tillägg till detta så varierar termogenesen med energibalansen så att ett eventuellt under eller överskott alltid blir mindre än i det teoretiska energibalans exemplet ovan. Termogenesen skiljer ju dessutom beroende på makronutrientfördelningen så det krävs relativt avancerade modeller för att beräkna förändringar i fett och fettfri massa vid energiobalans.

Summan av det hela skulle jag vilja säga är att det talar till ätardagens fördel, speciellt om näringssammansättningen är någorlunda vettig. Samtidigt så överskattar den enkla beräkningen förlusten i fettmassa.

Bra post, jag har alltid undrat varifrån dom fått 7000 kcal = -1kg då 1g fett ger 9000kcal :)