handdator

Visa fullständig version : Löparskada på smalbenet!


the_cube
2008-07-05, 23:20
http://img364.imageshack.us/img364/8028/benxu2.jpg

(Inte mitt ben på bilden, googlade!). Men där jag har ritat till pilen, på den där mindre "knölen" som sitter under knät... på insidan av denna och runt själva knölen har jag haft ont i runt 2 veckor, detta kom när jag en tidig morgon sprang ett terrängpass med byxor som satt dåligt och stramade på låret - på så vis kunde jag nog inte ta ut fullt löpsteg.


Någon som vet vad det kallas när man har ont just där jag ritat ut? När jag fick ont fortsatte jag träna i runt 1v men det blev varken bättre eller sämre, så veckan som gick så tränade jag ingen löpning - förren ikväll, och det kändes fortfarande på samma ställe. Jag funderar nu på ett 2 veckors uppehåll från löpning och istället cykla.


Någon som vet vad felet är, har haft samma eller vet hur man kan bota det hela? Det är ingen benhinneinflammation detta. Men det känns extra mycket om man belastar benet när knät är böjt... som t.ex. knäböj eller om man kör sittande lår-extension!

moonrocket
2008-07-06, 10:18
Gör det ont om du trycker på det? Känns det om du gör utfall utan vikter? Där pilen pekar verkar vara ett ställe på benet som får ta mycket belastning när man går/springer, så det kan väl vara en överbelastningsskada, och vi vet vad man ska göra vid belastningsskador: Inte fortsätta belasta det så att det gör ont.

Mitt tips är att ge det två veckor, har det inte gått över alls så är väl läkare ett tips. Undvik belastning som sagt och om du känner att det är på väg att gå över, börja inte hårdträna med en gång för tusan. Börja med att gå promenader / gör utfall (så du stärker knät) men gör inget som gör ont.

Har du bytt löparskor/ändrat underlag/ökat träningsdosen på sistone?

the_cube
2008-07-06, 17:37
Det som orsakade det hela var ett pass med stramande byxor i terräng a la ojämnt, torkat gräs (rakt upp i skogen). Men får se hur det går. Blir 2 veckor utan löpning iaf.

Bullaz
2008-07-06, 17:55
Jag hade typ samma problem, fick det pga dåliga skor och av att jag sprang på för hårt eller ojämnt underlag. Mitt tips är att du köper ett par passande skor, t.ex med stöd för pronation om så behövs (dvs om du faller in med fötterna), eller neutrala skor utifall ditt steg är neutralt. Sedan vilar du tills du känner dig bra i knät och börjar sedan lugnt igen med de nya skorna och på ett jämnt och mjukt underlag, t.ex grusväg eller liknande. :)

the_cube
2008-07-06, 18:36
Nja mina skor är nog rätt bra. Har haft de länge, men det var det ojämna underlaget med dåliga byxor (låter konstigt men!).


Nu står jag upp 8h varje dag på jobbet, men jag hoppas att det inte ska göra alldelles för mkt skada nu när man försöker få bort skadan!


Till post #2, det känns när man trycker där, men mest om benet inte är uppvärmt - känns inte så mkt om man t.ex. gymmat och är varm i kroppen!

moonrocket
2008-07-06, 19:18
Till post #2, det känns när man trycker där, men mest om benet inte är uppvärmt - känns inte så mkt om man t.ex. gymmat och är varm i kroppen!

Ok, då är det troligen inte själva benet som e skadat, antar jag. Men, kan ju vara vadsomhelst. :)

the_cube
2008-07-09, 23:22
Hmm det blev inte bättre när jag cyklade istället... snarare sämre!

Thalagor
2008-07-10, 00:40
Enl. http://www.mckinley.uiuc.edu/Handouts/overusekneeinjuries/overusekneeinjuries.htm är det "Patellar Tendinitis".

Är det det så kan du kolla på det stretchövningar som rekommenderas på sidan ovan, annars bara läsa här: http://www.mayoclinic.com/health/patellar-tendinitis/DS00625/DSECTION=treatments-and-drugs

Det nämns ju att dålig teknik/mekanik i sportutövandet kan framkalla det, så låter inte helt off i alla fall.

Har enbart kännt i mest någon timme just där, så har inte läst på om det själv tyvärr (eller tur det?). Om du inte tror att det är det det är och du inte hittar något vettigt på sidorna så kan du alltid kolla igenom länksamlingen på:
http://kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=115760

Hoppas det löser sig!

Guddi
2008-07-10, 10:12
Ålder? Det låter som det kan vara schlatter eller överbelastning i patellafästet alt. pes anserinus. Oavsett så kan du testa med lite voltarensalva under 5-7 dagar samtidigt som du har din vila...

the_cube
2008-07-10, 19:48
Jag är 19!


Tack för tipsen alla, det verkar vara det som Thalagor beskriver... "Patellar Tendinitis".

the_cube
2008-07-10, 20:24
http://www.aafp.org/afp/20030901/917_f1.jpg

det som kallas Tibial Tuberosity, det är där som jag har ont... inte i själva bandet (om det nu är det patellar tendinitis innebär... vilket det verkar vara enligt Google).

the_cube
2008-07-11, 17:29
Det börjar faktiskt kännas bra redan. Vetefan varför men det känns som att cyklingen på något vis hjälper till...! Kunde idag gå i trappor utan att det gjorde ont.


Blir ett cykelpass och rejält med stretching idag och imorgon sen håller jag tummarna att det är borta på söndag.

the_cube
2008-08-03, 16:31
Hmm har en svag svag känning där än... och det efter 1 veckas vila förutom simning (då var jag totalt bra). Men igår när jag cyklade så känns det svagt igen.


Vad fan? Då är det ju inga stötar som kan ha orsakat det hela iallafall.

the_cube
2008-08-03, 16:41
TILLÄGG till posten ovan: http://www.sportsinjurybulletin.com/archive/tibial-tuberosity-pain

Länken ovan är om en tennisspelare som hade exakt samma problem och symptom, och det visade sig vara växtvärk och gick över efter några månader.


Det kan nog fanimej vara växtvärk alltså...! Just eftersom att det kom vid cykling och inte bara vid löpning. Och sen är jag nyligen fyllda 19 och jag tror att jag växer på bredd och höjd fortfarande. Kanske skulle ta och mäta sig?