handdator

Visa fullständig version : Ämne i rödvin håller kroppen ung


Racso
2008-07-04, 13:11
Ämnet resveratrol, som finns i vindruvans skal, skyddar hjärta, kärl, ögon och ben mot att åldras. Det visar den hittills viktigaste studien på rött vin.

...

Resveratrol finns också i blåbär, jordnötter, tranbär, lingon och rabarber. I tidigare forskning har antioxidanten visat sig förlänga livet hos jästceller, fiskar och maskar. Något längre liv fick mössen inte i den här studien, som publiceras i vetenskapstidskriften Cell Metabolism.

- Men mössens livskvalitet blev bättre i slutskedet av deras liv. Resveratrol tycks alltså ge ett mer produktivt, oberoende liv snarare än att förlänga det, säger Rafael de Cabo.

Forskarna drar slutsatsen att resveratrol ger samma hälsovinster som en lågkalorikost. Det är känt sedan tidigare att en diet med trettio till femtio procent färre kalorier skyddar mot flera åldersrelaterade sjukdomar.

Det förklaras enligt forskarna av att både lågkaloridieten och antioxidanten påverkar en gen hos människan som kallas SIRT1. Genen styr bildandet av flera olika vävnader i kroppen.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=800918

Anders The Peak
2008-07-04, 13:19
Om du söker på resveratrol här på kolozzeum så märker du rätt snart att det här var känt här långt innan DN observerade studierna på råttorna....

Racso
2008-07-04, 13:31
Om du söker på resveratrol här på kolozzeum så märker du rätt snart att det här var känt här långt innan DN observerade studierna på råttorna....

Har varit borta lite för länge ;)


Har för mig att Sverker pratade nåt om att just rödvin hade högre halt, av något ämne, än färsk druva. Var det resveratrol?

Squirrel
2008-07-04, 22:40
Forskarna drar slutsatsen att resveratrol ger samma hälsovinster som en lågkalorikost. Det är känt sedan tidigare att en diet med trettio till femtio procent färre kalorier skyddar mot flera åldersrelaterade sjukdomar.
Vad menas här? Att ligga på halva sitt behov av kalorier känns inte så hälsosamt.
Menar de helt enkelt att en kost som inte är för energirik är nyttigare(tm) än ölmagekost?

Scratch89
2008-07-05, 07:16
Lågt energiintag och lite rörelse (eller kort och intensiv konditionsträning) menas.

Eddie Vedder
2008-07-07, 09:31
Här är studien det handlar om:

Summary
A small molecule that safely mimics the ability of dietary restriction (DR) to delay age-related diseases in laboratory animals is greatly sought after. We and others have shown that resveratrol mimics effects of DR in lower organisms. In mice, we find that resveratrol induces gene expression patterns in multiple tissues that parallel those induced by DR and every-other-day feeding. Moreover, resveratrol-fed elderly mice show a marked reduction in signs of aging, including reduced albuminuria, decreased inflammation, and apoptosis in the vascular endothelium, increased aortic elasticity, greater motor coordination, reduced cataract formation, and preserved bone mineral density. However, mice fed a standard diet did not live longer when treated with resveratrol beginning at 12 months of age. Our findings indicate that resveratrol treatment has a range of beneficial effects in mice but does not increase the longevity of ad libitum-fed animals when started midlife.

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=MImg&_imagekey=B7MFH-4SWWH40-1-3&_cdi=23259&_user=651519&_coverDate=07%2F03%2F2008&_sk=%23TOC%2323259%239999%23999999999%2399999%23FL A%23display%23Articles_in_Press%23tagged%23Volume% 23first%3D0%23date%23(3_July_2008)%23&view=c&_gw=y&wchp=dGLbVtz-zSkWb&md5=735b0e14d8210de1fe96e6999fdbcae8&ie=/sdarticle.pdf

Resveratrol Delays Age-Related Deterioration and Mimics Transcriptional Aspects of Dietary Restriction without Extending Life Span. Cell Metabolism 8, 1–12, August 6, 2008.

Vad menas här? Att ligga på halva sitt behov av kalorier känns inte så hälsosamt.
Menar de helt enkelt att en kost som inte är för energirik är nyttigare(tm) än ölmagekost?

Det är allmänt känt att en lågkalorikost är gynnsam för hälsan i ett längre perspektiv. Givetvis inte en livslång svält men en låg kroppsvikt, lågt kroppsfett (med gynnsam fettfördelning på kroppen, d.v.s. ingen bukfetma) och perioder av energiunderskott har i studier visat sig positivt.

King Grub har vid flera tillfällen postat referenser som stödjer detta. Tillsammans med faktorer såsom vegetarisk kost och fysisk aktivitet t.ex.


Men man får inte glömma att studien är gjord på råttor och att resveratolmängden var jättehög. Det var dessutom inte i form av rödvin. Ska vi människor få i oss den mängden resveratol via rödvinspimplande har vi nog en hel del andra samhälsproblem att bemöta inom kort.:D

Doctor Snuggles
2008-07-07, 11:45
En förtydling av eddies inlägg:

Det handlar om CRON, calorie restriction with Optimal Nutrition. Märk det sista.
Dessutom handlar det inte om svält, utan uppenbarligen så måste man hamna i homeostas, vilket bl a händer pga att ämnesomsättningen dras ned, libido minskar, och kroppstemperaturen sänks.
Teorin bakom varför CRON funkar är att det blir mindre oxidativ påverkan på kroppen samt att kroppen sätts i "överlevnadsläge" och en massa kroppsliga processer finjusteras.

Exhale_
2008-07-07, 12:04
Har varit borta lite för länge ;)


Har för mig att Sverker pratade nåt om att just rödvin hade högre halt, av något ämne, än färsk druva. Var det resveratrol?

Kul att ha dig tillbaka i alla fall! Var har du gömt dig ? :D

Eddie Vedder
2008-08-21, 10:48
Bump!:)

Nu har man undersökt resveratrolintag och bildning av kväveoxid vilket tros spela roll för antioxidativ effekt av rödvinet.

Till skillnad från studien ovanför så är denna gjord på människa och inte råtta samt att resveratrolhalten inte är osannolikt hög här utan en mängd som kan uppnås via moderat rödvinsdrickande.

The mechanisms through which moderate wine consumption reduces ischemic cardiovascular events are not yet fully unraveled. Grape extracts or a mixture of the polyphenols contained in wine were previously shown to increase nitric oxide (NO); however, little information is available on the effect of resveratrol, one of the main polyphenols of wine, on platelet NO production. We assessed the effects of resveratrol, at the concentrations attainable after moderate wine intake, on platelet NO production and the mechanism of this activity. Twenty healthy volunteers were studied before and after 15 d of controlled white or red wine intake (300 mL/d). After wine intake, plasma resveratrol and the release of NO by stimulated platelets increased significantly. Resveratrol, at the concentrations detected in plasma after wine intake, was incubated in vitro with washed platelets and several variables related to NO production and to signal transduction were measured. Resveratrol in vitro enhanced significantly the production of NO by stimulated platelets, the activity of platelet NO synthase (NOS), phosphorylation of protein kinase B, an activator of the endothelial NOS (eNOS), and phosphorylation of vasodilator-activated protein (VASP), an expression of the biologic activity of NO in platelets. Simultaneously, we observed decreased phosphorylation of P38 mitogen-activated protein kinase (p38MAPK), a proinflammatory pathway in human platelets, a reduction of the activity of NADPH oxidase, a major source of reactive oxygen species (ROS) and of the generation of O2– radicals, as detected by cytochrome C reduction. In conclusion, resveratrol, at concentrations attainable after moderate wine intake, activates platelet eNOS and in this way blunts the proinflammatory pathway linked to p38MAPK, thus inhibiting ROS production and ultimately platelet function. This activity may contribute to the beneficial effects of moderate wine intake on ischemic cardiovascular disease.

Resveratrol, at Concentrations Attainable with Moderate Wine Consumption, Stimulates Human Platelet Nitric Oxide Production. J. Nutr. 2008;138 1602-1608.