handdator

Visa fullständig version : Var läsa om grundläggande elektrokemi?


Torwald
2008-07-03, 14:04
Jag håller på att läsa in Kemi A, och jag är klar bortsett från tre labar jag måste få klart snarast. Av någon anledning har jag dock kunnat gå igenom hela kursen utan någon särskilt djupgående förståelse för hur jag med mina egna bara händer ska konstruera ett enklare batteri. Jag har en teoretisk uppgift då jag fått "tillgång" till ett antal kemikalier och ett fåtal metaller, och utifrån detta ska jag konstruera en galvanisk cell med så hög säkerhet och så hög spänning som möjligt. Jag kan inte för min värld hitta några bra exempel i min begränsade kurslitteratur, och inte hittar jag något vettigt på nätet heller. Är det någon som vet någon bra sida på nätet där jag kan läsa hur jag ska tänka? Jag förstår såklart det grundläggande, men jag kan inte begripa hur jag ska få ihop något vettigt av de kemikalierna jag har fått tillgång till.

Till saken hör att jag har läst kursen på distans, och i princip korvstoppat in alltihop på ett par dagar. Jag har därför varken lärare eller klasskamrater att rådfråga!

EDIT: Notera att jag vill ha tips på läsning, inte läxhjälp. Tråden behöver följaktligen inte akutlåsas!

Fatalist
2008-07-03, 14:18
Vänta så ska jag rota fram min gamla KemiA/B-bok, har för mig det var ett väldigt pedagogiskt exempel i den. :)

Fatalist
2008-07-03, 14:42
Förlåt om jag fick upp dina förhoppningar, jag hittar inte boken.

Torwald
2008-07-03, 14:46
Dammit.

Ingen annan? Min bok erbjuder alldeles för förenklade exempel för att jag ska kunna lösa min uppgift med någon slags tillfredställelse... :/

Tolkia
2008-07-03, 14:50
Försök få tag i en annan bok på samma nivå, om du kan. Vissa böcker förklarar vissa saker bättre än andra.

mks
2008-07-03, 14:59
http://electronics.howstuffworks.com/battery.htm

Torwald
2008-07-03, 15:40
Försök få tag i en annan bok på samma nivå, om du kan. Vissa böcker förklarar vissa saker bättre än andra.
Det tar nog för lång tid, är jag rädd.

Problemet är egentligen inte att jag inte förstår hur en redoxreaktion fungerar, utan snarare att alla exempel i boken sker under alldeles för perfekta och förenklade omständigheter. Det saknas förklaringar för hur jag ska kunna angöra hur stor spänningspotential batteriet har, eller vad man kan använda för elektrolyt. Eftersom jag bara har ett fåtal rena metaller och några syralösningar att tillgå känns det ju superväsentligt att jag förstår detta om jag ska få ihop mitt batteri.

http://electronics.howstuffworks.com/battery.htm
Tack för länken, det var intressant att läsa om hur Daniellcellen fungerar. Faktum är att jag skulle kunna få ihop något sådant, men frågan är hur kursrelevant det är. Jag kanske tar mig vatten över huvudet? Eller så är det i allra högsta grad relevant, bara det att min bok inte nämner konstruktionen över huvud taget.

Fler tips mottages tacksamt!

NiXPhoenix
2008-07-03, 16:27
Jag hade den här på gymnasiet, "Kemiboken A", tyckte den var bra vad jag kommer ihåg.

http://www4.liber.se/gy/prodstod/4701648_kemiboken100/index.html
http://www.biblioteket.stockholm.se/default.asp?id=8227&extras=497246%2FID

Men det kanske är den som är för lätt eller?

Haha, hårda arbetsövningar de länkat till på sin hemsida, 1-2 sidor per kapitel.

Torwald
2008-07-04, 11:30
Tack Nix, men jag hinner tyvärr inte beställa fler böcker nu. Faktum är att jag fick reda på lite nya termer från länkarna ovan, och jag hittade nya saker att googla på. Nu har jag faktiskt lyckats knåpa ihop ett daniellelement, tror jag det heter på svenska, och glödlampan lyser så jag antar att det fungerar! ;)