handdator

Visa fullständig version : Tour de France 2008


skaparn
2008-07-03, 10:36
Jag tar initiativet och startar en TdF-tråd. Eftersom det inte gick att göra något bättre än vad HappyMTB's egen TdF-guru Rock gjort så har jag med hans tillstånd lånat upplägget.

http://happymtb.org/forum/read.php/1/898951/898951/

Snart är det dags igen för årets sport och tv-höjdpunkt. Tour de France 95:e upplagan startar lördagen den 5juli i Brest. Touren 2008 ser på pappret ut att bli en av de mest ovissa på länge, det är öppet för bergsgetter och attackcyklister då det är mindre tempokilometrar än vanligt. 3500km blir det i år fördelat på 21etapper.



Länkar

TV-tider
http://www.se.eurosport.com/

Tävlingens hemsida
Le Tour (http://www.letour.com/2008/TDF/COURSE/us/index.html)

Etapper och profiler
Le Tour (http://www.letour.com/2008/TDF/COURSE/us/le_parcours.html)
Cyclingnews (http://www.cyclingnews.com/road/2008/tour08/?id=stages)

Startlista (fullständig den 3juli)
Cyclingfever (http://startlist.cyclingfever.com/startlist.html?_p=startlijst&id=18888)

Liverapportering på nätet
Cyclingnews (http://live.cyclingnews.com/)
Velonews (http://www.velonews.com/live/)

Streamat
Länksamling (http://www3.myp2p.eu/competition.php?competitionid=&part=sports&discipline=cycling)

Tour de France nyheter på svenska
Cykelnytt (http://www.cykelnytt.se/)
Velo (http://www.velo.se/)
http://www.eurosport.se/cykel/ (Eurosport)

Tour de France nyheter på engelska
Cyclingnews (http://www.cyclingnews.com/)
Velonews (http://www.velonews.com/)

Det bästa Manager-spelet
DRs Manager spel (http://www.dr.dk/Sporten/Spil/135311_1.htm)



Etapperna
Här är de etapperna som troligtvis kommer att fälla avgörandet i årets TdF
Etapp4
TT-29,5km
http://www.alvikscykel.se/rock/etapp4.gif



Etapp 9
Linje 224km, 7 kategoriserade stigningar varav 2st 1a kategori.
http://www.alvikscykel.se/rock/etapp9.gif



Etapp 10
Linje 156km, 4 kategoriserade stigningar var av 2st utanför kategori(HC).
http://www.alvikscykel.se/rock/etapp10.gif



Etapp 15
Linje 183km, 3 kategoriserade stigningar vara av 1HC och 1 förstakat.
http://www.alvikscykel.se/rock/etapp15.gif



Etapp 16
Linje 157km, 2 kategoriserade stigningar, båda utanför katergori. Högsta punkten på årets tour paseras på 2802möh.
http://www.alvikscykel.se/rock/etapp16.gif


<Etapp 17 och 20 i nästa inlägg pga av begränsningar i forumet>







Lagen

Ag2r-La Mondiale
Kapten: Cyril Dessel, mannen som körde i gult ett par etapper 2006. Han har kört starkt den här säsongen och har ett par segrar.
Spurtare: -


Agritubel
Kapten: Christophe Moreau, stabil men vinner inte i år häller. 37-år har han blivit och åren har sprungit iväg.
Spurtare: Romain Feillu, snabb men fortfarande utan några större segrar i karriären.


Barloworld
Kapten: Mauricio Soler, förra årets bergakung. Han har haft skadeproblem hela våren och tvingades bryta Girot. Hur är formen?
Spurtare: Robert Hunter är nummer ett i laget även om Baden Cooke också är ruskigt snabb. Hunter knep en etappseger förra året och kommer att fightas om fler segrar i år.


Bouygues Telecom
Kapten: Thomas Voeckler, en fransk hjälte. Han kommer inte att ha någonting med sammandraget att göra men vi kommer säkert att få se den något snede fransmannen i ett par utbrytningar.
Spurtare: Saknas men ibland kan Jérôme Pineau prestera bra även i de riktigt täta klungspurterna.



Caisse d'Epargne
Kapten: Alejandro Valverde som är urstark oavsett terräng. Valverde van nyligen Critérium du Dauphiné Libéré som är en av de viktigaste uppladdningstävlingarna inför touren. Runt sig har han ett starktlag, både uppför och på slätan. I år kan det vara Valverdes år.
Spurtare: Ingen, alla kör för Valverde.


Cofidis -le Crédit par Téléphone
Kapten: Sylvain Chavanel som kört bra på flera endagarstävlingar i år. Kanske kan slå till med en top15 placering.
Spurtare: Leonardo Duque, samma typ av spurtare som Rojas i Caisse d’Epargne, stark och snabb men klarar sig inte jätte bra i de stora spurterna. Om Duque ska vinna så får det inte vara helt platt.


Columbia Sportswear
Kapten: Kim Kirchen, fjolårs 7an som startade TdF 2007 som hjälpryttare åt Michel Rogers men fick taöver kaptensrollen då Rodgers krashat. Stark i bergen, kör sitt eget race. I år får han bra uppbackning av bla vårt svenska hopp, Thomas Lövkvist och rutinerade amerikanen George Hincapie.
Spurtare: Mark Cavendish som är uppe i 8 segrar hittills i år varav två etappsegrar i Girot. Han vinner nog inte den gröna tröjan i år men se upp 2009!


Crédit Agricole
Kapten: Thor Hushovd, allt handlar om spurter och utbrytningar i det här laget. Hushovd är starkt uppbackad och har till i år två nya uppdragare, Hunt och Gerrans.
Spurtare: Thor Hushovd



CSC-Saxo Bank
Kapten: Fränk Schleck som har det starkaste laget i touren runt sig, både uppför och på slätan. Skulle inte Fränk palla trycket så finns den alltid like stabile Carlos Sastre i laget och lillebror Andy Scleck.
Spurtare: Ingen här gäller totalsegern, O’Grady är dock snabb om han får chansen. Cancellara kan också snuva storspurtarna på segrar, han gjorde det i fjol och i år har ”Spartacus” visat sin styrka i bla Milano-San Remo och två km attacker i Tour of Suisse som ledde till etappsegrar.



Euskaltel-Euskadi
Kapten: Ingen klar kapten på pappret, det kommer att avgöras efter hand. Haimar Zubeldia är otroligt stabil när det kommer till touren, flera top10 placeringar i sammandraget och två top5 placeringar, senast i fjol då han slutade 5a. De något färre TT-kilometrarna gynnar Zubeldia. En annan åkare att se upp med är Mikel Astarloza som är bra uppför och stabil på tempo. Se också upp med den alltid lika farlige Samuel Sánchez.
Spurtare: ingen


Francaise des Jeux
Kapten: Sandy Casar men utan chans på top10. Laget är starkt men man är i touren för att vinna etapper med framför allt Philippe Gilbert.
Spurtare: Sébastien Chavanel, lillebror Chavanel var nära vid flera tillfällen förra året men nådde inte riktigt fram. Kanske lyckas han bättre i år.


Gerolsteiner
Kapten: Markus Fothen som kommer att få stöd i bergen av Zaugg och Kohl. Kanske kan han sno åt sig en top10 placering.
Spurtare: Robert Förster som ibland slår till och vinner riktigt fina spurter. Laget har flera snabba spurtare från lite mindre grupper för de medelsvåra etapperna bla Schumacher och Haussler.


Lampre
Kapten: Damiano Cunego som är en av förhandsfavoriterna. Han är uppbackad av ett gäng rutinerade och starka cyklister med Sylvester Szmyd i spettsen.
Spurtare: Ingen, Napolitano blev botad från truppen i sista sekund och Cunego fick en extra hjälpryttare istället.


Liquigas
Kapten: Roman Kreuziger som idag vann Tour of Suisse totalt efter en fin seger i bergstempot där han slog bla Klöden, Kirchen och Conego. Till sin hjälp har han veteranen och co-kaptenen Manuel Beltran.
Spurtare: Murilo Fischer och Francesco Chicchi.


Milram
Kapten: Erik Zabel, mer veteran än Zabel går det knappast att bli. Tyvärr har han inte det vinnande klippet i benen längre och jag tror att han får problem med Bennati, Husovd, Freire och McEwen.
Starkt spurtlag.
Spurtare: Erik Zabel


Quick Step
Kapten: Stijn Devolder, stabil men tappar lite för mycket tid på de bästa bergscyklisterna för att kunna vinna totalt. Quick Step är starka med bla Carrara och Barredo till start.
Spurtare: Gert Steegmans som spurtade ifrån sin egen kapten förra året. Boonen kommer inte till start för att försvara sin gröna tröja.


Rabobank
Kapten: Denis Menchov som körde stabilt i årets giro. Han räknas med rätta till sen av favoriterna till segern. Seg som få, lite Mancebo stil över honom, seg i starten men bara han kommer igång så går det fort. Ett plus för Menchov är att han klarar sig bra i bergen utan hjälpryttare. Han har två Vuelta segrar, praktiskt taget utan någon uppbackning i bergen.
Spurtare: Oscar Freire, om han inte vinner åtminstone en etapp innan touren är slut så blir jag förvånad. Freire är en klassåkare som liksom sin kapten klarar sig bra utan hjälpryttare i sin terräng.


Saunier Duval-Scott
Kapten: Riccardo Ricco som kommer att vara starkt uppbackad i bergen av Leonardo Piepoli och Juan Jose Cobo.
Spurtare: ingen


Silence-Lotto
Kapten: Fjolårstvåan Cadel Evans är odiskutabel kapten. I år har han också ett starkare lag runt sig med bla fjolårs 9an Popovych som sin främste hjälpryttare. Nästan allt talar för Evens i år, Contador kommer inte till start, formen är där den ska och laget är starkare. Det ända som talar emot Evens är de minskade antalet tempokilometer.
Spurtare: Robbie McEwen som för förstagången får klara sig utan ”leadout man” då hela laget i övrigt är ihopsatt för totalseger.


Team Garmin-Chipotle
Kapten: Tom Danielson som spåddes en lysande framtid för några år sen. Bra uppför och på tempo men har haft otur med sjukdom och skada i år också, precis som alla andra år.
Spurtare: Julian Dean, Hushovds förre uppdragare kommer nu att ha Magnus Bäckstedt som sin uppdragare i sina försök att vinna en etapp.



Favoriterna
Om man får tro Unibet så kommer slutställningen att se ut som följande:
Evans, C 1
Valverde, A 2
Menchov, D 3
Cunego, D 4
Schleck, Andy 5
Sastre, C 6
Devolder, S 7
Sanchez, Samuel 8
Soler, M 9
Kirchen, K 10
Popovych, Y 11
Ricco, Riccardo 12
Pereiro Sio, O 13
Schleck, Fränk 14
Gerdemann, L 15
Moreau, C 16
Zubeldia Aguirre, Haimar

Ricco och Gerdemann kommer inte till start.

skaparn
2008-07-03, 10:37
De utlovade etapperna

Etapp 17
Linje 210,5km, 4kategoriserade stigningar var av 3st utanför kategori. Den som inte är ledig den här dagen och som saknar Eurosport bör överväga självmord, Col du Galibier, Col de la Croix de Fer och Alp d’Huez. Det är en klassiker redan på pappret.
http://www.alvikscykel.se/rock/etapp17.gif


Etapp 20
TT 53km, sista chansen att avgöra.
http://www.alvikscykel.se/rock/etapp20.gif

Nilsjohan
2008-07-03, 10:50
Etapp 16 & 17 *drool*

Tolkia
2008-07-03, 11:06
Som vanligt imponerar cyklisterna med sina postingskills. Efter det där inlägget börjar jag nästan överväga att titta lite. :bow:

The Draf
2008-07-03, 11:49
Har inget Eurosport iår *gah!* Streamar dom hela touren i realtid från http://www3.myp2p.eu/competition.php?competitionid=&part=sports&discipline=cycling
?
Synd att Alberto inte är med iår, han var riktigt grym förra året. Hoppas vi slipper dopningsskandaler iår.

Davido
2008-07-03, 15:30
bra intiativ!! denna tråd kommer att besökas när det väl är igång.. lördag är inte långt borta :)

Pretender
2008-07-03, 15:41
Tack för sammanställningen! :thumbup: Känns som om det är fler "mytomspunna" klättringar i år; Alpe d'huez, la bonette, hautacam, d'aspin osv. :)

Efter att ha läst massa expertanalyser börjar jag tro mer och mer på "the green bullet" - Alejandro Valverde! Men det är som sagt ganska ovisst.

Ska se alla etapper i bergen, time trials och så många av spurtuppgörelserna som möjligt.

/p

mamawi
2008-07-03, 21:03
Måste bara tipsa om de skrivbordsbakgrunder som finns på velonista.se!
Hittas under rubriken "övrigt" Kan inte bli bättre än så i dessa tider, synd bara på den lilla loggan som är tilllagd i övre vänstra hörnet, men det är okej med tanke på resten!

skaparn
2008-07-03, 21:06
Måste bara tipsa om de skrivbordsbakgrunder som finns på velonista.se!
Hittas under rubriken "övrigt" Kan inte bli bättre än så i dessa tider, synd bara på den lilla loggan som är tilllagd i övre vänstra hörnet, men det är okej med tanke på resten!

Tackar för tips! Den hade jag inte sett.

http://velonista.com/wp-content/uploads/2008/06/boyfriend.jpg

mamawi
2008-07-03, 21:20
Tackar för tips! Den hade jag inte sett.

http://velonista.com/wp-content/uploads/2008/06/boyfriend.jpg

Det var så lite så!

nr16
2008-07-03, 23:36
tråkigt som fan att man inte har eurosport mer och streama ett cykellopp som pågår i 3h varje dag (eller ja..) känns lite sådär faktist!

Nitrometan
2008-07-04, 06:43
tråkigt som fan att man inte har eurosport mer och streama ett cykellopp som pågår i 3h varje dag (eller ja..) känns lite sådär faktist!
Om du inte har Eurosport så finns ju bara två val - streama eller inte titta. *popcorn*

Srednq
2008-07-04, 09:43
tråkigt som fan att man inte har eurosport mer och streama ett cykellopp som pågår i 3h varje dag (eller ja..) känns lite sådär faktist!

vet inte var du bor men du kan ju försöka få in danska tv 2. http://tv2.dk/ . dom sänder allting och det är ingen betalkanal

skaparn
2008-07-04, 09:54
Eftersom jag inte är en egoistisk kille tipsar jag om denna film
http://www.zita.se/filmer/Vive%20le%20tour/text.html#

Jag vet dock inte om jag kommer hinna vara där i tillräckligt god tid för att få biljetter och det är svårt att bpka när det är gratis

Vive le tour
av Louis Malle, 19 min. OBS! Endast engelsk undertext.

Louis Malles komprimerade mästerverk från 1962 följer deltagarna under cykeltävlingen Tour de France. Det handlar om cyklisternas tillvaro på sadeln, en våldsam kollision, en vinnarvittring, en grav besvikelse, en blixtsnabb vända in på baren vid vägkanten för att svepa ett järn eller två, en publik som aldrig tystnar och en kamera som rullar i 19 minuter. Vive Le Tour skildrar hela karusellen kring klassiska Tour de France med bokstavliga och bildliga uppförs- och nerförsbackar.

Visas 4 - 6 juli kl 18.15
Visas även 18 – 21 juli kl 18.00 samt 22 - 24 juli 18.30

Visningarna är gratis och öppna för alla!
De går tidsmässigt utmärkt att boka i kombination med Brian Hill-retrospektivet som också är gratis.

nr16
2008-07-04, 10:21
vet inte var du bor men du kan ju försöka få in danska tv 2. http://tv2.dk/ . dom sänder allting och det är ingen betalkanal

Jag bor i skåneland men kan av någon outgrundlig anledning inte få in någon dansk kanal nu mer...

MasterChief
2008-07-04, 17:57
Snygg tråd.

Nästa vecka kommer jag fortsätta jobba ihjäl mig och de följande två veckorna har jag semester utan tv. Så TdF kommer jag läsa om i morgontidningens (ofta helt kompletta) sammanfattning :-/

Jag tror Evans vinner.
Jag hoppas på Sastre.
Snyggaste cyklarna, Cofidis Time:
http://www.cyclingnews.com/photos/2007/tech/probikes/tour_wiggins_cofidis_time/Bradley_Wiggins_Cofidis_Time_VXRS_Ulteam_World_Sta r.jpg

wintersnowdrift
2008-07-04, 18:17
Att Eurosport utgått ur grundutbudet (i alla fall har den det i fastigheten jag bor i) och ersatts av TV4 Sport är ett skämt, ett ganska o-roligt sådant dessutom. Jag har dock flytet att jag fr.o.m. måndag kommer att bo på andra håll än i min lägenhet, och på dessa platser har jag tillgång till rätt kanal. Ska iofs jobba dagtid så det blir väl att jag ser sammandragen till kvällstéet.

//Kristin

Arnesson
2008-07-04, 18:33
Att Eurosport utgått ur grundutbudet (i alla fall har den det i fastigheten jag bor i) och ersatts av TV4 Sport är ett skämt, ett ganska o-roligt sådant dessutom. Jag har dock flytet att jag fr.o.m. måndag kommer att bo på andra håll än i min lägenhet, och på dessa platser har jag tillgång till rätt kanal. Ska iofs jobba dagtid så det blir väl att jag ser sammandragen till kvällstéet.

//Kristin

Är ju bara att kika via Internet :thumbup:
Så gör jag med MotoGP som jag saknar från Eurosport dock så tycker jag TV4 sport har mer bra saker (läs fotboll).

skaparn
2008-07-04, 19:52
Jag hoppas på Sastre.
Snyggaste cyklarna, Cofidis Time:
http://www.cyclingnews.com/photos/2007/tech/probikes/tour_wiggins_cofidis_time/Bradley_Wiggins_Cofidis_Time_VXRS_Ulteam_World_Sta r.jpg

Galet snyggt! Sååå opti. Nago-snygg

Men du, undrar vilken hoj Cofidis kommer köra på. De använde denna på Paris-Roubaix (vilket iofs inte behöver betyda något då det loppet är ... speciellt)

http://www.cyclingnews.com/photos/2008/tech/probikes/staf_scheirlinckx_time08/Staf_Scheirlinckx_Cofidis_Time_VXS_P-R_full_view.jpg

skaparn
2008-07-04, 19:56
Och nu när vi kommit in på Tour-cyklar. Rabobank kör på CX-1. Blir kul att se

http://www.cyclingnews.com/photos/2008/tech/probikes/grischa_niermann_june08/gn_cc_grischa.jpg

skaparn
2008-07-04, 20:10
Och nu när vi kommit in på Tour-cyklar. Rabobank kör på CX-1. Blir kul att se

http://www.cyclingnews.com/photos/2008/tech/probikes/grischa_niermann_june08/gn_cc_grischa.jpg

1. Jag hade visst inte kollat ordentligt på bilden, det här var riktigt cool:
In addition to being one of the first to ride the new CX-1, Niermann is also among a select group of Shimano-sponsored riders to use a number of their pre-production components. Rather than the Dura-Ace 7800 that most of the rest of his team - and us mere mortals - use, Niermann’s frame is built up with the prototype 7900 groupset with the exception of Dura-Ace 7800 crankarms. So far, the feedback from Niermann has been very positive and he hasn’t missed those now-hidden derailleur cables which used to provide a handy pseudo-aero hand position.
Tyckte väl att det var lite väl snyggt på styret för att vara Rabobank som alltid kört på Shimano så länge jag brytt mig.

2. Det kanske bara blir Niermann som kör på CX-1 med nya Shimano på TdF. Får vällan se.

Bucyrus
2008-07-04, 20:33
DBS med Torpedonav är väl inte aktuellt längre? För övrigt så blev jag också bestulen på Eurosport förra året. Förbannade comhem *grr27* ...

Olsson
2008-07-04, 22:14
Jag har i och för sig abonnemang på cycling.tv så jag kan se Tour de france där, men det är inte alls samma sak utan Adamsson och Vacchi. Det är de två som gör det kul att titta på cykling på tv ju...

wintersnowdrift
2008-07-05, 14:53
Jag är på jobbet och följer etappen lite sporadiskt via brittiska eurosports nätrapportering. Jag gillar att referatorn förutom ställningen i loppet även berättar om vädret och publiken:

68km - Bretons are an odd lot: one man is dressed as a nun, clasping a rolling pin and blowing on a green luminous whistle...

Det ger lite mer feeling när man nu är hänvisad till textrapportering.

//Kristin

The Draf
2008-07-05, 16:06
Valverde tog första ettan!!! =)

Davido
2008-07-05, 16:20
Visst var det spännande in i det sista?? helt sjukt vilken spurt han hade!! aldrig sett på maken..

Pretender
2008-07-05, 20:56
Hehe, maximal utdelning i bikebusters tourtävling idag. Tacka Valverdes sjuka spurt för det... återstår att se om man blir dagens vinnare :)

Vet inte riktigt vad som hände med Kim Kirchen - gick han in i väggen eller? 150m från mål så var han finito.

Ser f ö fram emot tisdagens tt nu *popcorn* All in på Cancellara? ;)

/p

skaparn
2008-07-06, 19:25
http://tour-de-france.velonews.com/files/images/thor4.jpg

Nilsjohan
2008-07-06, 20:34
En fin etapp som slutade med att Thor Hushovd blev etta. Som så många gånger tidigare så visade klungan vilken otrolig styrka den besitter när den hämtade in de fyra utbrytarna. Hur gick det för Lövkvist? Var han med i vurpan på slutet? Skadad?

Ignatius72
2008-07-06, 21:21
En fin etapp som slutade med att Thor Hushovd blev etta. Som så många gånger tidigare så visade klungan vilken otrolig styrka den besitter när den hämtade in de fyra utbrytarna. Hur gick det för Lövkvist? Var han med i vurpan på slutet? Skadad?

jag upphör aldrig att förvånas över spurtarnas kapacitet på såna här etapper. Det gick undan de sista kilometrarna och att alltid hamna rätt i finischen. Ja det är helt otroligt. Det räcker liksom inte bara med bra ben.

skaparn
2008-07-07, 20:04
Lite oväntat att de skulle släppa den utbrytningen så långt att de inte körde ikapp den sen. Men såklart kul. Offensiv cykling i form av utbrytningar - gärna tidiga, många och även sena - skall löna sig ibland så att cykelsporten alltid är händelserik. Kul för Cofidis Samuel Dumoulin också, som tog sin första seger (tror jag i alla fall) och att tröjan går till mindre kända Feillu.

skaparn
2008-07-07, 20:05
Många talar om Cancellara imorgon, och därför tänkte jag visa denna bild från slutet av juni. Är det bara jag, eller ser karln lite fetlagd ut?

http://bay01.imagebay.com/_upload/img/42/cancellara_salty_2008.jpg

Nilsjohan
2008-07-07, 20:13
Många talar om Cancellara imorgon, och därför tänkte jag visa denna bild från slutet av juni. Är det bara jag, eller ser karln lite fetlagd ut?Efter att just ha sett filmen med Branch Warren så säger jag nej han är inte ens lite fetlagd. Men han har tunna överarmar/axlar. Skev världsbild ftw.

skaparn
2008-07-07, 20:22
Efter att just ha sett filmen med Branch Warren så säger jag nej han är inte ens lite fetlagd. Men han har tunna överarmar/axlar. Skev världsbild ftw.

Hehe, nej för tusan. Jag e sund.

Men om du jämför med den bild på Zabel, en riktigt stor (metaforiskt) cyklist, jag postade i cykeltråden

http://www.velonews.com/files/images/ZabelAndreuTDF1708-011.jpg


Fast det klart. Cancellara kan vinna en klungspurt från spets, så han får vara hur fet han vill. Han är ändå dyrkansvärd.

Nilsjohan
2008-07-07, 20:36
Imorgon är det tempo på programmet. Kanske dags för Thomas Lövkvist att göra ett bra resultat? Fast han gick väll i backen tidigare och kan vara rätt så stel några dagar efter.

wintersnowdrift
2008-07-07, 20:45
Apropå storlek så tyckte jag att Adamson och Vacchi sade att Dumoulin bara är 159 cm lång (?!? Hörde jag fel?). När räknas man som dvärg?

//Kristin

Davido
2008-07-08, 12:32
nu är det inte långt kvar till dagens sändning :) det kommer bli grymt kul att se dagens etapp, det kommer röra runt lite i totalen!! hoppas Lövkvist kan få till det :D hoppas ryggen inte är något allvarligt..

Nitrometan
2008-07-08, 12:42
Apropå storlek så tyckte jag att Adamson och Vacchi sade att Dumoulin bara är 159 cm lång (?!? Hörde jag fel?). När räknas man som dvärg?

//Kristin
Från wiki:
Gränsen för att en individ skall kallas dvärg är 150 cm för en människa.

Tuppslagsboken säger:
Kortväxt människoliknande varelse som i folkmun även kallas för tomtenisse. Dessa individers enda huvudsyssla i livet är att beröva godtrogna människor på allt ifrån risgrynsgröt till oskuld.

De är också barnsligt förtjusta i guld och att tillverka leksaker på löpande band (oftast avlånga leksaker med vibrationsfuktion) .

Dvärgar fascineras av hårdrock och välansade venusberg. Om man släpper in en dvärg i en musikaffär kommer den direkt att rusa till avdelningen för cymbaler och dragspel. Forskarna har ännu inget svar på denna största av gåtor kring de mystiska dvärgarna.

Dvärgar saknar såsom andra ryggradslösa djur helt skelett. Dvärgens kropp är istället uppbyggd av späck, precis som hos våra vänner delfinerna.

Dvärg- kan även användas som prefix till pudel.

En välkänd dvärg är den orakade våldsgalningen kallas Gimli, som brukar jojka, rösta på moderaterna och stympa orcher.

The Draf
2008-07-09, 12:10
Svensk har ledartröja i ungdomklassen. Har det någon betydelse för cykelsverige? Har han någon chans att behålla den? Allmänna reflektioner?

skaparn
2008-07-09, 12:21
Svensk har ledartröja i ungdomklassen. Har det någon betydelse för cykelsverige? Har han någon chans att behålla den? Allmänna reflektioner?

Kul för Thomas. Betydelse har det även om det mest är för de redan frälsta, jag har dålig koll på konkurrensen, men vi kan ju hoppas att han behåller den så länge som möjligt. Det är ungefär som när Marcus Ljungqvist kom fyra i VM och alla utanför cykelvärlden rynkade på näsan åt att han missade pallen. För de flesta räknas ettan, nr 1, vinnaren, bästen och inte en deltävling i tävlingen med konstiga tröjor och namn.

Srednq
2008-07-09, 12:23
Svensk har ledartröja i ungdomklassen. Har det någon betydelse för cykelsverige? Har han någon chans att behålla den? Allmänna reflektioner?

lägg till frågan: kommer det att märkas i den svenska sportnyhetsrapporteringen?

(aftonbladet har en artikel. men man hittar den inte förrän man klickat först på sport och sen på cykel, vilket för övrigt är den enda tour the france artiklen jag hittar)

Srednq
2008-07-09, 12:26
Kul för Thomas. Betydelse har det även om det mest är för de redan frälsta, jag har dålig koll på konkurrensen, men vi kan ju hoppas att han behåller den så länge som möjligt. Det är ungefär som när Marcus Ljungqvist kom fyra i VM och alla utanför cykelvärlden rynkade på näsan åt att han missade pallen. För de flesta räknas ettan, nr 1, vinnaren, bästen och inte en deltävling i tävlingen med konstiga tröjor och namn.

men samtidigt blir det stora rubriker och tv-sändningar från fotbollslag som inte ens kommit upp i bland dom 20 bästa lagen i sverige (eller hur många lag det nu är i allsvenskan)

skaparn
2008-07-09, 12:53
men samtidigt blir det stora rubriker och tv-sändningar från fotbollslag som inte ens kommit upp i bland dom 20 bästa lagen i sverige (eller hur många lag det nu är i allsvenskan)

Jag brukar intala mig själv att rapportering alltid återspeglar läsarintresset men ibland undrar jag om inte rapporteringen ibland återspeglar journalisternas intresse. Cykling börjar bli allt större iom Eurosport och deras enträgna visande av tävlingar, men det är svårt att rapportera kring något man på grund av ointresse inte vet något om.

Jag håller dessutom tummarna för att intresset inte ska svalna sedan Eurosport verkar vara fast besluten om att inte visas någonstans. För en annan förklaring än att Eurosport har höjt sina avgifter till de som sänder TV kan jag inte komma på.

Nitrometan
2008-07-09, 13:44
Jag brukar intala mig själv att rapportering alltid återspeglar läsarintresset men ibland undrar jag om inte rapporteringen ibland återspeglar journalisternas intresse.
Jag har alltid trott att det är så. Det journalisterna själva vill läsa om är det de skriver om.

skaparn
2008-07-09, 15:52
På tal om Thomas Löfqvist. Hans custom made rear derailleur (svenska?, bakväxel säger vi):

http://bay01.imagebay.com/_upload/img/43/thomas_l_RD_1.jpg

http://bay01.imagebay.com/_upload/img/43/thomas_l_RD_2.jpg

Ignatius72
2008-07-09, 21:50
Tyckte nästan synd om fransosen som blev omkörd med mindre än 30m kvar. Men återigen, spurtarna har en fenomenal näsa för att ligga på rätt plats vid rätt tillfälle.

skaparn
2008-07-11, 19:23
Velonews (http://tour-de-france.velonews.com/article/79845/l-equipe-reports-that-liquigas--manuel-beltran-tested)


L'Equipe reports that Liquigas' Manuel Beltran tested positive after Saturday's stage.

Spain's Manuel Beltran (Liquigas) has tested positive for blood booster erythropoietin (EPO), the L'Equipe sports daily claimed on its Web site on Friday.
The report said Beltran's A sample failed the test at the first stage of the Tour de France last Saturday, when he finished 25th.

skaparn
2008-07-11, 19:25
Det där är väl första dopingfallet om jag inte missat något. Intressant är ju att de testade samtliga cyklister första dagen och inte bara tog stickprov.

Men så enformiga de är. EPO EPO EPO, kan man inte förnya sig?

forslund
2008-07-11, 19:28
Borde väl vara obligatorisk koll på alla med jämna mellanrum. Eller är det redan så?

skaparn
2008-07-11, 19:29
Men WTF!!?? Magnus Bäckstedt missade tidsgränsen och är nu ute. Nu måste det surfas efter djuplodande reportage om vad som hänt.

Nilsjohan
2008-07-11, 19:33
Äntligen lite berg, kommande etapper ser riktigt spännande ut *drool*

Pretender
2008-07-11, 19:37
EPO... så innovativt *rolleyes*

wintersnowdrift
2008-07-12, 19:19
Jag har inget liv (eller snarare: det jag har är en skadad axel som omöjliggör träning för tillfället), så jag har ikväll ägnat mig åt att räkna ut medelvikt och -längd för alla lagen. Om inte skiten läker snart kanske jag tillför BMI till statistiken också.

Snittet för alla TdF-cyklister är 69,0 kg och 179,7 cm, men huvudsyftet var som sagt jämförelser lagen emellan. Den statistiken är faktistk mer intressant än vad jag hade trott, för det skiljer faktiskt en del mellan lagen. Lättast i touren är AG2R-La Mondiale och Euskaltel-Euskadi, båda med med medelvikt på 65,6 kg. Tyngst är Liquigas på 72,6 kg. Längst är Milram på hela 184 cm och kortast är Saunier Duval-Scott med 176,6 cm.

Leder just nu gör CSC som ligger nästan precis på medelvikten men är något längre: 68,8 kg och 181,6 cm. Sist är Cofidis som väger in på 67,9 kg men är av medellängd, 179,2 cm. Nu har ju inte de värsta bergsetapperna börjat så jag förväntar mig en förändring till lättviktarnas fördel.

(Det här kan eventuellt vara den minst relevanta analys som någonsin presenterats i ämnet.)

//Kristin

skaparn
2008-07-12, 19:22
<Räknestuga>

//Kristin

I allra högsta grad intressant. Det ska när allting är klart framför allt bli kul att köra lite regressionsanalys på vikt och placering topp 20. På enskilda etapper skulle jag vilja veta hur BMI förhåller sig till resultat i tempo.

skaparn
2008-07-12, 20:43
Kul kille den där Cavendish

http://velonews.tv/?articleID=2247

wintersnowdrift
2008-07-13, 10:09
Fortfarande axelont, så för att döva smärtan fortsätter statistikonanin. Jag ska förfina Exceldokumentet något nu för att få ut mer av datan, men jag har lagt in BMI som variabel och snittet för alla cyklister är 21,3. Alla lag är f.ö. normalviktiga (=BMI över 20).

Man kan också roa sig genom att göra den här TdF-quizen på radiosportens site: http://www.sr.se:80/cgi-bin/Radiosporten/nyhetssidor/quiz.asp?quiz=674&programID=2835&nyheter=1

Jag är en n00b och hade bara 5/10 efter chansningar på 70% av frågorna (fjolårstvåan, titeln på Lances bok och den svenske segraren var jag säker på iaf).

//Kristin

skaparn
2008-07-13, 10:26
Ser ändå bra ut för Lövkvist


Efter 8:e såg det ut såhär:

Best young rider (overall)
1. Thomas Lovkvist (SWE), Team Columbia at 32:27:55
2. Andy Schleck (LUX), CSC at at0:37
3. Maxime Monfort (BEL), Cofidis at 0:46
4. Roman Kreuziger (CZE), Liquigas at 0:59
5. Vincenzo Nibali (ITA), Liquigas at 1:40
6. Yury Trofimov (RUS), Bouygues Telecom at 2:20
7. Riccardo Ricco (ITA), Saunier Duval at 2:31
8. Eduardo Gonzalo (ESP), Agritubel at 6:03
9. Luis Leon Sanchez (ESP), Caisse d'Epargne at 12:32
10. John-Lee Augustyn (RSA), Barloworld at 25:20

skaparn
2008-07-13, 10:42
Lite om spurtare. Märk att detta tar med även spurtarna som härjade redan på 60-talet då det var betydligt lättare att vinna en spurt med färre deltagare ocg som lade sig i.

http://bay01.imagebay.com/_upload/img/45/Bild1.png

skaparn
2008-07-13, 10:51
Fortfarande axelont, så för att döva smärtan fortsätter statistikonanin. Jag ska förfina Exceldokumentet något nu för att få ut mer av datan, men jag har lagt in BMI som variabel och snittet för alla cyklister är 21,3. Alla lag är f.ö. normalviktiga (=BMI över 20).

Man kan också roa sig genom att göra den här TdF-quizen på radiosportens site: http://www.sr.se:80/cgi-bin/Radiosporten/nyhetssidor/quiz.asp?quiz=674&programID=2835&nyheter=1

Jag är en n00b och hade bara 5/10 efter chansningar på 70% av frågorna (fjolårstvåan, titeln på Lances bok och den svenske segraren var jag säker på iaf).

//Kristin

Jag hade 7/10, jag hade inte ett rätt på de som handlade om historia. Orka borka dra in 20-talet.

skaparn
2008-07-13, 11:03
David Millar säger sitt hjärtas mening. Grymt skön kille

http://velonews.tv/?articleID=2253

wintersnowdrift
2008-07-13, 13:37
Jag hade 7/10, jag hade inte ett rätt på de som handlade om historia. Orka borka dra in 20-talet.

Min pappa vill skryta och hälsar att han fick 9/10. Men så levde ju han på 20-talet också.

David Millar säger sitt hjärtas mening. Grymt skön kille

http://velonews.tv/?articleID=2253

Millar är rätt söt faktiskt.

I allra högsta grad intressant. Det ska när allting är klart framför allt bli kul att köra lite regressionsanalys på vikt och placering topp 20. På enskilda etapper skulle jag vilja veta hur BMI förhåller sig till resultat i tempo.

En första snabbcheck visar att BMI på den första tempoetappen ligger något högre än snittet: 21,7. Medellängd 182,5 cm och vikt 72,1 kg.

Excel är för övrigt en riktig lekstuga som jag ska försöka fördjupa mig mer i.

//Kristin

__P
2008-07-13, 17:54
Vet ni vad det finns för möjligheter att se etapperna om man inte har eurosport?

skaparn
2008-07-13, 18:30
Vet ni vad det finns för möjligheter att se etapperna om man inte har eurosport?

I första posten finns en länk till lite streammöjligheter. Annars finns versus.tv som visserligen ibland är på konstiga språk men funkar oftast bra.

Jag har läst att tv2.dk tar 150 spänn för hela touren streamad till bra kvalitet. Danska kommentatorer är åtminstone för mig bättre än spanska.

skaparn
2008-07-13, 20:11
Istället för att jag länkar in alla sevärda klipp från Velonews så länkar jag direkt till index, för alla är sevärda och obligatoriska (borde vara iaf). Mycket roliga intervjuer, inte minst den med Oscar Freire som kom upp alldeles nyss. Han är bättre på att spurta än på engelska.

http://velonews.tv/

skaparn
2008-07-14, 19:17
Jag blir mer och mer kär i Riccardo Ricco. Han är något så ovanligt som en cyklist som säger lite kontroversiella ting och vågar ha attityd.

Ska samla lite citat och lovar posta här sedan

Det här var för övrigt en rolig anekdot om honom:

A quote from Ricardos Father: Rubino: "One day I said to him, You`re my son, but I`ve never met anyone with such an ugly personality. He didn`t reply"

wintersnowdrift
2008-07-15, 09:45
Gårdagens etapp innehöll ju lite mer uppför. Faktiskt så urskiljer sig en skillnad i medel BMI, -vikt, och -längd om man jämför med tempoetappen. Snitt BMI på de tio första igår var 20,9, dvs hela 0,4 enheter längre än vid tempot. Medelvikten var 65,8 kg jämfört med 70,4 kg på tempot. Barlasten märks i bergen.

//Kristin

wintersnowdrift
2008-07-15, 09:45
Ska samla lite citat och lovar posta här sedan


Ja! Citat är nästan lika roligt som statistik. Eller kanske roligare vid nämare eftertanke, jag är nog en ordmänniska mer än en siffermänniska trots allt.

//Kristin

Ervin
2008-07-15, 10:12
har inte eurosport på tvn hemma comhems, glömde lägga till den, lr rättare sagt var inte intresserad av cykel sporten i förra månaden... dock så hann jag få en glimta av ett race igår men det var inte så populärt hos tjejen att jag ställde mig mitt på köpcentret och glodde på en tv när meningen var att vi skulle shoppa 

sascha
2008-07-16, 13:17
Barloworld’s Moises Duenas has been pulled from the Tour de France after a urine sample provided after stage 4 showed signs of the blood booster erythropoietin. (http://tour-de-france.velonews.com/article/80218/second-rider-tests-positive-at-tour)

Jag som precis köpt Bianchiprylar.

The Draf
2008-07-16, 14:10
Barloworld’s Moises Duenas has been pulled from the Tour de France after a urine sample provided after stage 4 showed signs of the blood booster erythropoietin. (http://tour-de-france.velonews.com/article/80218/second-rider-tests-positive-at-tour)

Jag som precis köpt Bianchiprylar.

Anotherone bites the dust

skaparn
2008-07-17, 12:28
Det var kul ett litet tag...

http://www.cyclingnews.com/road/2008/tour08/news/?id=/news/2008/jul08/jul17news4


Riccò positive
Taken into police custody

Italian rider Riccardo Riccò of Saunier Duval has tested positive for blood booster Erythropoietin (EPO), French sports daily L'Equipe reported on their website on Thursday. According to the paper's Damien Ressiot, one of the climber's urine samples collected by the French Anti-Doping Agency AFLD showed traces of a third generation EPO called CERA (Continuous Erythropoietin Receptor Activator).

Riccò, who won two stages in the Tour de France (the sixth and ninth), was ninth on general classification before the news broke on Thursday morning. The Italian's impressive performances have in the past been explained by his naturally high hematocrit level.

The Italian from Spanish team Saunier Duval was part of a targeted group of riders. Since the start of the race in Brest, the AFLD performed numerous anti-doping tests on him, at least four according to L'Equipe.

Riccò will not continue the race. This morning at the start of stage 12 from Lavelanet to Narbonne, he was taken from his team bus into a team car, which drove away. Cyclingnews' Gregor Brown confirmed that the Italian was taken into police custody for questioning.

mks
2008-07-17, 12:32
Det var kul ett litet tag...

http://www.cyclingnews.com/road/2008/tour08/news/?id=/news/2008/jul08/jul17news4

Hur var det nu hans far hade sagt? "ugly personality" indeed.

skaparn
2008-07-17, 12:34
Nu är ju det här lika troligt i TdF som att bergen kommer vara jobbiga, men det var synd på en så kaxig och attackvillig cyklist som Ricco. Jag är besviken.

sascha
2008-07-17, 12:59
Fan då Ricco. Jag gillade ju honom. Men varför startar man om man redan innan tävlingen är under luppen? Han måste ju varit dopad hela tiden och kommit undan. Eller?

Nitrometan
2008-07-17, 13:01
The Italian's impressive performances have in the past been explained by his naturally high hematocrit level.
Ja, det kan ju inte ha varit träning. Det måste vara hematokriterna.

En till.

Sa inte arrangören nåt om att det inte skulle bli några dopingfall iår?

Ignatius72
2008-07-17, 14:41
blä vad jag blir trött. Det visar sig gång på gång att de som verkar omänskligt bra är just omänskligt bra.

wintersnowdrift
2008-07-17, 15:02
Fusk är så jävla trist. Jag har svårt att förstå hur man för sitt eget samvetes skull klarar av att i intervjuer uttala sig om ditten och datten samt bedyra sin oskuld och samtidigt veta att man är dopad upp över öronen. Borderline?

Apropå ingenting så ser det f.ö. ut som att Dumoulin har en Polar RS800 monterad på styret.

Edit: Jajemen, det måste vara en sådan då Polar tydligen sponsar alla pro-lag (nej, jag visste inte det innan google gav mig svar).

//Kristin

wintersnowdrift
2008-07-17, 15:07
Jaha, och Saunier Duval lämnar touren nu också: http://www.eurosport.se/cykel/tour-de-france/2008/saunier-duval-aker-hem_sto1638534/story.shtml
Jag som har beställt lite kläder från Castelli som de kör i (fast inte teamdressen, guskelov. Så muppig är jag inte och dessutom klär jag inte i gult).

//Kristin

Davido
2008-07-22, 13:38
här har jag missat en del läsning!! det är ju denna som sidan som känns mest intressant på Kolo :)

synd med dopningsfallen!! men det är ju "bara" 3 än så länge.. är tyvärr för många ändå!! hårdare pengastraff skulle införas, 100 000 euro verkar inte vara tillräckligt..

dagens etapp är ju i full gång!! ska nog titta lite på den också..

The Draf
2008-07-22, 22:20
Sista bergsetappen imorn. Jävlar så spännande. Nån som kan dra ifrån Evans tillräckligt för att dom ska ha någon chans på tempocyklingen?

sascha
2008-07-22, 22:50
Tio riksdaler på hunden.

skaparn
2008-07-23, 08:22
Gårdagens fetaste krasch:

http://video.eurosport.se/cykel/tour-de-france/2008/augustyns-mardromskrasch_vid79965/video.shtml

http://bay01.imagebay.com/_upload/img/49/ajsomfan.jpg

palme
2008-07-23, 08:28
E fan skandal, började följa touren 96 och det här året har jag inte ens sett 1 minut av en etapp. Vilka är favoriterna?

Ervin
2008-07-23, 09:04
har aldrig cyklat med clips men ska så småningom, hur fan släpper dom jävlarna? sitter man inte fast?

shit va fort det gick när kameran var bakom dom.

det sämsta med dom där klippen är att det inte går att spola tillbaka, varje gång man vill bak i filmen så hamnar man på 5-10 sekunder, därifrån får man kolla, missar allt ju.

skaparn
2008-07-26, 08:56
Jag älskar Bjarne

http://velonews.tv/?articleID=2331

forslund
2008-07-26, 11:30
har aldrig cyklat med clips men ska så småningom, hur fan släpper dom jävlarna? sitter man inte fast?

shit va fort det gick när kameran var bakom dom.

det sämsta med dom där klippen är att det inte går att spola tillbaka, varje gång man vill bak i filmen så hamnar man på 5-10 sekunder, därifrån får man kolla, missar allt ju.

Visst sitter man fast, men det går ju att ta sig ur självfallet. Bara dra tillräckligt hårt åt höger/vänster samtidigt som man vrider foten så kommer man ut. Det är främst uppåt man sitter rejält fast.

skaparn
2008-07-26, 16:34
JA! Det verkar som att Sastre tar hem det här om inget katastrofalt inträffar imorgon.

Ritkigt kul för Sastre, för CSC och för cyklingen så att den inte fullt lika action-skapande Evans tar hem det.

skaparn
2008-07-27, 10:31
Cadel ryter till:

FikzgWE3t0A

forslund
2008-07-27, 11:01
JA! Det verkar som att Sastre tar hem det här om inget katastrofalt inträffar imorgon.

Ritkigt kul för Sastre, för CSC och för cyklingen så att den inte fullt lika action-skapande Evans tar hem det.

Det är sista touren idag va? 143 km eller nåt har jag för mig att den var. Svårt kommer det vara för Evans att skapa ~ 1 minuts lucka där, men omöjligt borde det väl ändå inte vara?

skaparn
2008-07-27, 11:03
Det är sista touren idag va? 143 km eller nåt har jag för mig att den var. Svårt kommer det vara för Evans att skapa ~ 1 minuts lucka där, men omöjligt borde det väl ändå inte vara?

Jag tror till och med även den käckaste Gunde Svan skulle hålla inne med sitt "ingenting är omöjligt" här.

Alla spurtare vill vinna på Champs dElysses. Spurtlagen kommer se till att de blir spurt, så ingen utbrytning kommer hålla. Ingen.

forslund
2008-07-27, 11:18
Jag tror till och med även den käckaste Gunde Svan skulle hålla inne med sitt "ingenting är omöjligt" här.

Alla spurtare vill vinna på Champs dElysses. Spurtlagen kommer se till att de blir spurt, så ingen utbrytning kommer hålla. Ingen.

Ska bli riktigt kul att se då när alla lag kommer ge sitt yttersta nu. Farten lär inte vara dålig alls. :thumbup: Hade varit roligt om det bara var någon sekund mellan sastre och evans..

skaparn
2008-07-27, 13:11
Ska bli riktigt kul att se då när alla lag kommer ge sitt yttersta nu. Farten lär inte vara dålig alls. :thumbup: Hade varit roligt om det bara var någon sekund mellan sastre och evans..

Cadel Evans var dryga 20 s efter Contador förra året på sista etappen, men det var aldrig tal om att han skulle ha en susning att göra något.

MasterChief
2008-07-27, 17:32
http://www.csc.com/mms/cycling/en/mcs/mcs163/images/1487_1.jpg

Så kul att Sastre vann. Det var han verkligen värd!

Congratulations to you, Carlos Sastre!




(Vem vet, han kanske googlar sitt namn).

skaparn
2008-07-27, 19:19
http://www.csc.com/mms/cycling/en/mcs/mcs163/images/1487_1.jpg

Så kul att Sastre vann. Det var han verkligen värd!

Congratulations to you, Carlos Sastre!




(Vem vet, han kanske googlar sitt namn).

Och då är engelska kanske inte det rätta språket...

Men han talade faktiskt ganska tydligt när jag hörde honom nu, även om han inte riktigt förstod alla frågor. Fast det klart, efter att ha attackerat uppför Alp d'Huez skulle inte jag ens förstå frågor på len västerbottniska.

Men jag instämmer i gratulationerna. Riktigt kul att det inte blev Cadel Wheelsucker Evans utan någon som bjuder oss på offensiv cykling.

forslund
2008-07-27, 20:00
Och då är engelska kanske inte det rätta språket...


+1.
felicidades, Carlos Sastre!

Ökade oddsen lite. ;)

Andreas Guiance
2008-07-27, 20:08
http://www.csc.com/mms/cycling/en/mcs/mcs163/images/1487_1.jpg

Så kul att Sastre vann. Det var han verkligen värd!


Det satt mycket fint ja:thumbup:

wintersnowdrift
2008-07-28, 08:52
Och då är engelska kanske inte det rätta språket...

Men han talade faktiskt ganska tydligt när jag hörde honom nu, även om han inte riktigt förstod alla frågor. Fast det klart, efter att ha attackerat uppför Alp d'Huez skulle inte jag ens förstå frågor på len västerbottniska.

Men jag instämmer i gratulationerna. Riktigt kul att det inte blev Cadel Wheelsucker Evans utan någon som bjuder oss på offensiv cykling.

Fast jag tycker lite synd om Cadel. Han verkar sympatisk. Men ja, roligt för Sastre (den enes död den andres bröd osv). När jag blir ledig ska jag roa mig med lite mer BMI-statistik nu när touren är avslutad. To be continued.

//Kristin