Visa fullständig version : Gul och grön kiwi, skillnad?
Nån som kan tala om vilka skillnader det är emellan dessa två, näriungsmässigt?
Läste nåt o att den gula inte innehåller nåt surt äne som grön gör och ännu mer c-vitamin. Är det samma frukt eller olika arter som liknar varann? skiljer näringsvärde sig? Tyckte iaf när ja köpte en gul kiwi idag att den var kanongod och skulle vilja veta lite mer o den då jag inte upptäckt den förrens nu :) vilket ja e glad för!Prova o ni ej gjort d! Ja ska prova ha den i gröten imorn.
HanneJoelsson
2008-06-10, 22:26
Grön kiwi :
Ursprung: Kina. Utvecklad i Nya Zeeland.
Form: Rundoval, ca 5 cm lång.
Skal: Mossgrön, täckt med brun fin ludd.
Fruktkött: Klargrönt, saftigt. Rik på C-vitamin.
Smak: Friskt syrlig, påminnande om krusbär.
Säsong: Året om.
Lagring: Kallt 0-10°C = lång hållbarhet.
Användning: Innanmätet äts som dessert, eller till-sammans med t.ex. kött. Lämplig på ostbrikan, eller som smaksättare av efterrättssås e.d. OBS! Se nedan.
Kommentar: Kiwi innehåller enzymet actinidin, som bryter ner proteiner. Kan därför inte användas färsk i fruktgeléer (geléet stelnar inte), ej heller blanda med vispad grädde vilket ger en obehaglig smak.
Gul kiwi :
Ursprung: Nya Zeeland, 1992. Förädling av grön kiwi.
Form: Rundoval, ca 5 cm lång.
Skal: Grönbrunt slätt skal.
Fruktkött: Saftigt, gult med små mörka mjuka kärnor.
Smak: Söt, utan syrlighet, med smak av mango/persika.
Säsong: Juni - februari. Svår att finna i butik.
Lagring: Förvaras kallt 0-10°C. Lång hållbarhet. Känslig för stötar.
Användning: Som grön kiwi, dvs som dessert och smaksättare. Fungerar även i geléer och med grädde.
Kommentar:
I motsats till grön kiwi innehåller den gula inte enzymet actinidin, som bryter ner proteiner.
Tack :) hur är det med näringen/näringsvärdet/GI i frukterna skiljer det eftersom den gula inte har det sura? *nyfis*är de rika på nån speciell vitain lr mineral?
http://www.zesprikiwi.com/nutrition_charts.htm
http://www.associatedcontent.com/article/456299/golden_kiwi_vs_green_kiwi.html
The fruits are nutritionally the same. Kiwi is a good source of vitamins C, A and E, is high in potassium, dietary fiber, and antioxidants. Minimal processing (cutting, freezing) and short term storage does not affect the food value significantly.
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6WH4-4BRJ5RW-MD&_user=10&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=ed73262ff357aa8955a00cd2cc955d32
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.