handdator

Visa fullständig version : Möjligt samband mellan högglykemiska kolhydrater och flera cancerformer.


King Grub
2008-06-09, 10:09
Factors linked to glucose metabolism play an important role in the development of cancers, and both glycemic index (GI) and glycemic load (GL) have been investigated as potential etiologic factors.

A meta-analysis was performed to explore the association between GI and GL and cancer risk from published studies.

A comprehensive, systematic bibliographic search of the medical literature was conducted to identify relevant studies. Case-control and cohort studies published before October 2007 that reported cancer risk estimates for GI and GL were included. Pooled relative risks (RRs) were estimated for breast, colorectal, endometrial, and pancreatic cancer.

Thirty-nine studies were included in the meta-analysis. The interquantile ranges of GL were significantly wider in case-control studies, most of which were conducted in European countries, than in cohort studies. Cohort studies that presented lower ranges of GL also reported lower risk estimates. Overall, both GL and GI were significantly associated with a greater risk of colorectal (summary RR = 1.26; 95% CI: 1.11, 1.44 and RR = 1.18; 95% CI: 1.05, 1.34, respectively) and endometrial (RR = 1.36; 95% CI: 1.14, 1.62 and RR = 1.22; 95% CI: 1.01, 1.49) cancer than of breast and pancreatic cancer. There was, however, a significant between-study heterogeneity for colorectal cancer (P < 0.0001). The association between GL and breast cancer disappeared when publication bias was taken into account. No association was found for pancreatic cancer.

This comprehensive meta-analysis of GI and GL and cancer risk suggested an overall direct association with colorectal and endometrial cancer.

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/87/6/1793

Endura
2008-06-09, 10:28
Tror man i framtiden kommer kunna se samband mellan flera av våra i-landssjukdomar och högglykemiska kolhydrater än bara cancer. Våra kroppar verkar inte helt kapabla att hantera för stora mängder av den snabba energin.
Har man inte tidigare påvisat rapporter som sett samband mellan överkonsumtion av snabba kolhydrater och inflammationshöjande faktorer i kroppen?

King Grub
2008-06-09, 10:29
Jo, det stämmer.

[UnTr] freshmint
2008-06-09, 13:02
Jag antar att det troligen finns något dos-respons förhållande, men vilka mängder kan man anta är skadliga respektive ofarliga för otränade respektive idrottare?

Sniggel
2008-06-09, 14:01
Det beror på vad du anser är farligt. Är 3% risk för cancer farligt? Är 4% det?
Det är ju samband man ser. "Med måtta" är väl svårt att sätta siffror på.
Är man orolig kan man väl se till att äta så oprocessad mat som möjligt för den är ofta näringsrik och har lägre GI, mättar bättre och då får man även mindre GL på köpet pg a mindre mängd.

Scratch89
2008-06-09, 15:47
Men om man nu har bra glukostolerans, spelar detta lika stor roll?
Jag tänkte på t.ex dig Grub, som äter rostat bröd och flingor till kvällsmat.

King Grub
2008-06-09, 15:48
Både rostat bröd och Start har lågt GI. ;)

Scratch89
2008-06-09, 15:49
Jag visste att det där skulle komma. :D

Men du förstår ändå vad jag menar; frallor och liknande är inte direkt ovanligt för högenergiförbrukare.

Eddie Vedder
2008-06-09, 18:43
Men om man nu har bra glukostolerans, spelar detta lika stor roll?

Går ju inte att ge ett direkt svar på eftersom det är en meta-analys. Beror ju på vilken typ av cancer du syftar på.

Men ett lägre blodglukossvar på x gram kolhydrater borde ju innebära en mindre mängd AGE-produkter, den bildningen står ju i direkt proportion till blodglukoskoncentrationen och är en riskfaktor för cancer.

Ett lägre insulinpåslag är ju dessutom en fördel om man ser till bukspottkörtelcancern. Cancer i tjocktarmen känns som att sambandet likagärna kan vara kopplat till det låga fiberinnehållet i många högglykemiska kolhydratkällor.

Bara lite spontana gissningar.

Scratch89
2008-06-09, 19:01
Det är det som är så svårt med sådana här studier. Hur vet man att det var de högglykemiska kolhydraterna som hade samband med cancer? Det kan ju lika gärna vara så att de som åt mat med högt GI också åt sämre mat rent generellt.

Eddie Vedder
2008-06-09, 19:09
Det är det som är så svårt med sådana här studier. Hur vet man att det var de högglykemiska kolhydraterna som hade samband med cancer? Det kan ju lika gärna vara så att de som åt mat med högt GI också åt sämre mat rent generellt.

Framför allt är det som sagt en meta-analys. Det är ju inte direkt EN studie. Massa olika som är utformade på olika sätt och undersöker olika saker och får varierande resultat.