handdator

Visa fullständig version : Högt intag av protein hämmar kalciumupptaget?


Fredspipan
2008-06-08, 21:00
Läste i någon bok att ett högt intag av protein utsöndrar kalcium från benstommen som man sedan kissar ut.

Framförallt animaliska proteiner som innehåller höga halter av svavelhaltiga aminosyror hade denna effekt.

Kalciumbrist är som vi alla vet relaterat till sjukdomar som benskörhet osv..

Säkert ingenting att oroa sig över om man inte vräker i sig protein men när man läser runt här verkar det ju som att ganska många äter enorma mängder med protein, det kanske inte är så bra trots allt?

Anders The Peak
2008-06-08, 21:07
En liten artikel som spekulerar...
http://www.beyondveg.com/cordain-l/prot-calc/prot-calcium-loss-1a.shtml
Söksträng Google Scholar "high protein diet and calcium loss"

A.Steinbach
2008-06-09, 00:43
Har man ett ordentligt intag av framförallt kalcium men även D-vitamin ska det inte vara något problem med ett högt proteinintag, blir däremot kalciumintaget för lågt kanske det finns en risk till för negativa effekter.

De flesta här får nog i sig tillräckligt med kalcium antingen via mjölk och mjölkprodukter eller proteinpulver.

Protein has both positive and negative effects on calcium balance, and the net effect of dietary protein on bone mass and fracture risk may be dependent on the dietary calcium intake. In addition to providing substrate for bone matrix, dietary protein stimulates the production of insulin-like growth factor-1 (IGF-1), a factor that promotes osteoblast-mediated bone formation. Protein also increases urinary calcium losses, by several proposed mechanisms. Increasing calcium intake may offset the negative impact of dietary protein on urinary calcium losses, allowing the favorable effect of protein on the IGF-1 axis to dominate. Several, although not all, studies are either compatible with or support this hypothesis. Protein supplements significantly reduced bone loss in elderly hip-fracture patients in a study in which both the protein and control groups received supplemental calcium. In an observational study, total protein intake was positively associated with favorable 3-y changes in femoral neck and total body bone mineral density in volunteers who received supplemental calcium citrate malate and vitamin D, but not in volunteers taking placebos. In conclusion, an adequate calcium intake may help promote a favorable effect of dietary protein on the skeleton in older individuals.
J. Nutr. 133:852S-854S, March 2003
Interaction of Dietary Calcium and Protein in Bone Health in Humans
http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/133/3/852S

Lite mer läsning...

J. Nutr. 133:862S-865S, March 2003
Dietary Animal and Plant Protein and Human Bone Health: A Whole Foods Approach
http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/133/3/862S

Journal of the American College of Nutrition, Vol. 24, No. 90006, 526S-536S (2005)
Dietary Protein: An Essential Nutrient For Bone Health
http://www.jacn.org/cgi/content/full/24/suppl_6/526S

Wulf Becker skriver så här i Nordisk Nutrition nr.1 2008, som i det numret har Tema: Benhälsa.

Protein i maten behövs för ombyggnaden av benvävnaden och vid proteinbrist hos barn avstannar längdtillväxten. Positiva effekter av protein, i kombination med kalcium, har också noterats hos kvinnor efter menopaus och äldre.
Ett högt intag av protein kan däremot orsaka ökad benförlust, speciellt om intaget av kalcium är lågt. Detta gäller framförallt animaliskt protein, som i högre grad än vegetabiliska proteiner ökar utsöndringen av kalcium.
Vid jämförelser mellan befolkningsgrupper med en hög konsumtion av livsmedel från växtriket (vegetarianer) respektive hög konsumtion av kött och andra livsmedel från djurriket, har man dock inte funnit någon väsentlig skillnad i faktisk förekomst av benskörhet. Det råder inte heller vetenskaplig enighet avseende effekten av olika nivåer av protein totalt i maten på benhälsan, då både ett högt och ett lågt intag kan medföra negativa konsekvenser. Ett dagligt intag motsvarande 1-1,5g/kg kroppsvikt är troligen optimalt för benhälsan.

Eddie Vedder
2008-06-09, 04:11
Jag kan komplettera A.Steinbachs referenser med den här nya studien som dels diskuterar det höga proteinintagets eventuella bieffekt för demineralisering av skelettet samt fördelen med att då äta mycket kalcium. Detta under viktnedgång med ett lägre ioch ett högre proteinintag där gruppen med det högre intaget dessutom åt med kalcium från mjölkprodukter.

Weight loss causes bone mineral loss. Higher protein diets continue to be criticized for further potential harmful bone effects, including elevated urinary calcium, but may promote bone health if protein sources include dairy. Overweight middle-aged subjects (n = 130, 59 males) were randomized to a diet providing 1.4 g·kg–1·d–1 protein and 3 daily servings of dairy (PRO) or 0.8 g·kg–1·d–1 protein and 2 daily servings of dairy (CARB) for 4 mo of weight loss plus 8 mo of weight maintenance. Diets prescribed 6276 kJ/d for females and 7113 kJ/d for males. Bone mineral content and density (BMD) for whole body (WB), lumbar spine (LS) and total hip (TH) were measured using dual X-ray absorptiometry, and dietary intake using 3-d weighed food records. Urinary calcium was measured using 24-h collection at 0 and 8 mo for a subsample (n = 42). Participants lost body weight (mean, 95% CI) of 8.2% (7.5–8.9%) at 4 mo, 10.6% (9.5–11.8%) at 8 mo, and 10.5% (8.9–12.0%) at 12 mo without differences between groups at any time (P = 0.64). At 12 mo, PRO BMD was higher by 1.6% (0.3–3.0%) at WB, 2.1% (0.6–3.7%) at LS, and 1.4% (0.2–2.5%) at TH compared with CARB. PRO calcium intake was higher (PRO: 1140 ± 58 mg/d, CARB: 766 ± 46; P < 0.01), as was urinary calcium (PRO: 163 ± 15 mg/d, CARB: 100 ± 9.2; P < 0.01). A reduced-energy diet supplying 1.4 g·kg–1·d–1 protein and 3 dairy servings increased urinary calcium excretion but provided improved calcium intake and attenuated bone loss over 4 mo of weight loss and 8 additional mo of weight maintenance.

http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/138/6/1096

A Diet High in Protein, Dairy, and Calcium Attenuates Bone Loss over Twelve Months of Weight Loss and Maintenance Relative to a Conventional High-Carbohydrate Diet in Adults. J. Nutr. 138:1096-1100, June 2008.

I ovanstående studie är dock "högt" proteinintag inte ens i närheten av så högt som du ligger på, t.o.m. betydligt lägre än vad som är "normalt" för gemene Koloit (om vi nu utgår från att 2g/kg kroppsvikt är normen). Men ändå tycker jag inte den är helt värdelös för personer med t.ex. dubbelt så högt intag heller. Särskilt inte då de flesta på Kolo dessutom tränar tung styrketräning, något som även det är fördelaktigt för skelettet och som inte gjordes i studien.