handdator

Visa fullständig version : Hjälp med att gå ner i vikt/bli frisk


Solarflair
2008-05-26, 11:05
Hej.
En kompis rekommenderade mig till detta forumet då här fanns mycket duktigt folk inom träning.

Det är såhär att jag behöver tips, råd om hur jag ska gå ner i vikt på bästa sätt och försöka bli frisk och må bra.
När jag var yngre (15-18) så styrketränade jag och levde ett rätt aktivt liv, hade inga problem med övervikt.

När jag sedan flyttade hemmifrån vid 19 års ålder började det gå utför, rejält.

Idag mår jag psykiskt dåligt för min övervikt, min hälsa är rätt dålig, orkar inget och har även börjat få andningsproblem på nätterna.
Nu bestämmde jag mig för att detta måste ta slut, nu får det vara nog.
Jag vill se bra ut igen men framför allt, jag vill MÅ bra igen.

Idag är jag 23(snart 24 år)
När jag var 19 vägde jag 81kg, detta smärtar mig att säga men det kanske är ett måste om några här ska kunna hjälpa en, Idag ligger vikten på 110kg på mina korta 175cm.
Jag lider av en rätt kraftig övervikt.

Jag har suttit stilla i snart 5 år och jag är extremt otränad, något jag märker av direkt om man ska försöka gå en längre sträcka eller göra något fysiskt krävande.

Hur ska jag gå till väga för att kunna börja gå ner i vikt och må bättre?
Hur ska jag göra med maten? Min magsäck är antagligen väldigt stor nu.
Minska portionerna, hur ofta ska jag äta?, ingen pasta?
Hur gör jag bäst med motion? prommenader, springa(får enormt ont i knäna om jag försöka springa idag), cykla eller annan form?

Ledsen för att det blev mycket text, och hoppas jag skrev det i rätt forumsdel.

Hoppas någon vänlig själ där ute kan komma med tips och råd.
Enormt tacksam för alla svar.
Mvh

Angel
2008-05-26, 11:21
Är du tjej eller kille?

Försök aktivera dig varje dag, gå med någons hund, spela fotboll, cykla osv.

World
2008-05-26, 11:26
mina tips

Hur ska jag gå till väga för att kunna börja gå ner i vikt och må bättre?
Föreslår att du läser deffguiden (http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=26881)
Den är A & O i alla sammanhang. Du kommer må bättre när du ser resultat kan jag lova dig.
Hur ska jag göra med maten? Min magsäck är antagligen väldigt stor nu.
Om du börjar äta mindre portioner, så kommer magsäcken anpassas och krympa med tiden. Finns ju även diverse tabletter som stillar hungern, Om dem fungerar får du fråga någon annan.
Minska portionerna, hur ofta ska jag äta?, ingen pasta?
Strukturera upp ett kostschema och håll dig till det. Kolozzeum är översvämmat av mattips mm.
Hur gör jag bäst med motion? prommenader, springa(får enormt ont i knäna om jag försöka springa idag), cykla eller annan form?
Om jag var du så skulle jag börja med att gå lite längre prommenader i lite raskare tempo. Med tiden så förbättras din kondition och du blir även några kilon lättare. Då kan du försöka dig på att jogga. Kom ihåg att all motion är bra, klarar du inte att jogga för knäna så finns det miljoner andra motionsformer

Lycka till!

Angel
2008-05-26, 11:29
Starta en bantningsjournal här, så du kan följa dina framsteg :)

tp_88
2008-05-26, 11:38
Det är svårt att komma med annat än väldigt generella tips/riktlinjer eftersom det är så mycket som påverkar. Men det handlar egentligen "bara" om att röra på sig mer och/eller äta mindre.

Skär ner avsevärt på onödiga saker som godis, chips, snabbmat etc, som jag antar du äter idag. Försök få rutiner med maten; ät frukost, lunch, middag och kvällsmat, t.ex, och undvik småätande under dagen. Ät nyttigt och måttligt.

Vad det gäller konditionsträningen bör du välja något som inte gör ont och som du tycker är roligt, eller åtmintone något du kan stå ut med så att du inte lägger av. I takt med att du blir lättare kommer du säkert kunna börja springa igen om det är vad du vill. Styrketräning är bra på flera sätt; det förbränner kalorier på gymmet, det höjer din förbränning mellan passen och så bygger det muskler givetvis. Börja inte träna jättemycket direkt, kroppen behöver vila och dessutom vänja sig vid träning (igen). Ett par-tre längre promenader i veckan kan t.ex. vara en lämplig start, för att sedan utöka om du känner för det.

Låt det ta den tid som krävs. För vissa funkar det att nästan svälta sig i perioder, men jag tror mer på att ändra ens livsstil vad det gäller träning och framförallt kost. Jag är övertygad om att det är betydligt lättare att behålla sin viktnedgång på det viset.

Här finns en bra guide du kan läsa också: http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=26881

Lycka till! :thumbup:

Cohen
2008-05-26, 19:58
Rekomendar som sagt den "Deffguide" som ligger postad som sticky i denna forumdel.

Läs den och lär dig det som där står. Då fär du grundläggande kunskap i näringslära och kommer därmed till insikt om vad som krävs för lyckad viktnedgång. Men på det hela taget handlar det som sagt i grunden om att röra dig mer eller att äta mindre, gärna en kombination av bägge.

Godd luck!

Solarflair
2008-05-26, 20:18
Oj det var många svar fort här :D
Jag glömde skriva jag är Kille.

Tackar så enormt för alla tips och råd, ska läsa igenom den där sticky tråden och läsa på forumet här, verkar finnas mycket nyttiga saker.

Tack så mycket återigen för tips och råd.

Mvh

Solarflair
2008-05-27, 09:56
Jag har en fråga till som jag glömde.
Sett att denna frågan varit upp här lite men tänkte om det gäller något speciellt om man ska försöka gå ner i vikt osv.

Jo det gäller Light produkter, dvs med sötningsmedel.
Man hör ju olika ifrån alla håll ang detta.

Anna skipper avskyr produkter med sötningsmedel för det sägs öka hungern/matlusten, avstanna förbränningen?

Jag tänkte om man kunde dricka ex Sockerfri MER,Coca för att stilla det enorma socker/söt-behovet man har nu.
Eller är det helt enkelt en dålig ide?, tänkte om det stannar förbränningen osv kanske det inte är så bra.

Andreas Lelli
2008-05-27, 10:19
Sockerfria produkter är något som är lite individuellt hur man reagerar på, en del personer tycker det ökar sockersuget medans andra, exempelvis jag, använder det för att bli av med det sötsug som ibland sätter in.

Sötningsmedel i säg kommer inte att direkt beröra din viktnedgång däremot är det oftast inte något som är värt att kalla "Hälsosamt". Om du tycker att dessa livsmedel med sötningsmedel skulle underlätta din viktnedgång tycker jag att du ska använda dem, med måtta.

Gällande Anna Skipper så pratar hon en del strunt också så man får ta det hon säger med en nypa salt ;)

Hoppas jag kunde besvara din fråga någorlunda och Lycka till! :)

Ellis Wyatt
2008-05-28, 09:10
Varför är du överviktig? Först när du vet svaret på den frågan kan du börja gå ned i vikt. Och säg inte att du rör dig för lite eller har dåliga gener.

Solarflair
2008-05-28, 10:02
Andreas tackar.
Ellis, för jag rör mig för lite och äter för mycket skit. Något jag dessutom sagt i min första post så förstår inte meningen med din post, totalt onödig.
Så visst kan jag säga att jag rör mig för lite.

Gener kan jag inte påverka, även om jag går upp i vikt enkelt och har alltid gjort om jag äter något onyttigt, till skillnad ifrån vissa andra polare som kan stoppa i sig 20 pizzor om dagen och inte gå upp något.
Visst det är lika ohälsosamt för dom som mig då det lägger sig på insidan, men dom ser iaf inte det utåt :D

Trance
2008-05-28, 12:29
Andreas tackar.
Ellis, för jag rör mig för lite och äter för mycket skit. Något jag dessutom sagt i min första post så förstår inte meningen med din post, totalt onödig.
Så visst kan jag säga att jag rör mig för lite.

Gener kan jag inte påverka, även om jag går upp i vikt enkelt och har alltid gjort om jag äter något onyttigt, till skillnad ifrån vissa andra polare som kan stoppa i sig 20 pizzor om dagen och inte gå upp något.
Visst det är lika ohälsosamt för dom som mig då det lägger sig på insidan, men dom ser iaf inte det utåt :D

Nu var Ellis Wyatts inlägg rätt onödigt men som en som har varit en som kunde "äta 20 pizzor om dagen" utan att gå upp så kan jag svara att det är falskt. Det kan se ut så men folk som ser ut att äta mycket utan att gå upp i vikt rör sig antingen väldigt mycket eller så tror man bara att de äter mycket. Även om du är med din kompis när han trycker i sig en pizza så kanske du missade när han hoppade över frukosten eller inte var så hungrig sen på kvällen och tog bara en macka.

Jag säger inte att förbränning och andra passiva faktorer som är svåra att göra något åt är exakt lika utan visst kan personer som äter lika mycket gå upp olika mycket i vikt, men det är en ganska liten skillnad.

Vissa äter helt enkelt mer över sin förbränning än andra och går därför upp i vikt. Det betyder inte att folk har samma förutsättningar ändå, förutom de små skillnaderna så är folk även olika hungriga. För vissa personer (t.ex. mig) så är viktnedgång inga problem alls då jag inte blir så jättehungrig medan andra blir väldigt hungriga och det gör att de lättare äter lite mer. Jag personligen har problem åt andra hållet, svårt att få i mig tillräckligt med mat för att öka bra i vikt om jag inte koncenterar mig på det.

I slutändan så får man ändå spela med de korten man har. Så din viktnedgång och hälsoförbättring kommer till 90% vara ditt eget psyke och vilja och 10% kunskap. Tänk på att vill du gå ner i vikt så kan du gå ner i vikt.

10% kunskap är till för att göra det så lätt som möjligt genom att välja rätt mat som mättar och ger bra näring. Vilket Grub har skrivit bra i deffguiden som flera har länkat till.

Beepfaaarp
2008-05-28, 15:33
Fortsätt äta som du gör. Träna tills du är så stor att du ligger i balans energi in vs ut. Börja lätt med enkla övningar hemma. Kör alla övningar på raken så du får kondis som crossfit. Ett pass ska ta max en kvart första 3 månaderna sen kan du dra på mer.

Skit i sommar ångesten. Ta en långpromenad ut i skogen där ingen ser dig. Sola. Hellre brun o fet än blek o fet.

Andreas Lelli
2008-05-28, 16:25
Ett pass ska ta max en kvart första 3 månaderna sen kan du dra på mer.
Varför? :confused: Känns ju som det är beroende på hur intensivt man kör, hur man mår och så vidare. :)

myling
2008-05-28, 18:32
Ellis, för jag rör mig för lite och äter för mycket skit. Något jag dessutom sagt i min första post så förstår inte meningen med din post, totalt onödig.
Så visst kan jag säga att jag rör mig för lite.

Tror att han syftade på att ätande kan vara ett symtom på något annat underliggande, t ex personliga problem av något slag. I så fall kan det vara klokt att ta tag i dem först/samtidigt.

Solarflair
2008-05-29, 10:31
Äter för jag älskar mat :D, alltid älskat mat.
Sen har det ju dock blivit att man tycker om fetare och fetare mat nu senaste åren.

Iaf har börjat nu lite smått.
Varit ute på en morgonprommenad i rask(eller ja raskt för mig) takt nu varje morgon, ca 30-45 minuter. Sen går jag upp och ner i trapporna istället för hissen (bor på 6:e våningen så blir lite trappsteg iaf).

Försöker även göra 30 crunches efter morgonprommenaden och 30 innan jag lägger mig, pushups klarar jag inte av då mina axlar får enormt med stryk så skippar det så länge.

Har läst en del om denna VLCD dieten också, lite småsugen på att prova detta.
Min far är ÅF för herbalife som har sådana måltidsdrinkar så kan få dom för inköpspris iaf, nutrillet osv i affären är ju snordyrt.
Tänkte dock köra med prommenader och minska maten nu i 2-3 veckor så man kanske kan få igång sig och krympa magen lite innan man eventuellt provar en sådan VLCD diet sak.
Men vet inte hur länge jag ska hålla på med det isåfall, 2-4 veckor kanske.
Bara jag går ner ett par kilo så vet jag själv att det kommer kännas bättre och sen enklare att fortsätta.

Beepfaaarp
2008-05-29, 10:42
Varför? :confused: Känns ju som det är beroende på hur intensivt man kör, hur man mår och så vidare. :)

Killen skrev 30kg övervikt och setat på stol i 5 år. Det är hur han mår.

Det ska va ett kort pass för att det ska va lätt att motivera. Är man fet för att man varit lat så kommer man inte bli olat bara för att man säger "nu jävlar". Då tar finns risken att man går ut för hårt o blir sjuk o lägger av.

Hellre för lätt i början än för hårt och helst nånting man kan se resultat på, man blir inte direkt bättre på att promenera tex.

Zee
2008-06-01, 22:34
Alltså, jag tycker att du ska direkt köpa ett gymkort och börja pumpa, för gymmning är den träningsform man lättast fastnar för, imo. För jag hade problem med vikten en gång i tiden, då prova jag o springa osv, men jag gav upp på de, men när jag börja fara o gymma så börja jag gilla det och tillslut fastna jag för det, det blev kul att fara o gymma, och det är så det ska vara.

Gymmning blev som en grund för all annan träning, så efter ett tag så börja jag i boxning, som jag fann direkt skoj, sen så börja jag springa, som jag började gilla efter ett tag. De har med min personlighet att göra också det vet jag, men räkna med att jag hatade att träna i nån form, 16 månader sen, nu så Tränar jag 6 gånger i veckan, och jag tycker att det är en stordel till att jag fann de roliga i träning då jag började tycka om att gymma. Som sagt, de ja vill säga e börja gymma o skapa som en grund för vidare aktivitet.

berra_berra
2008-06-01, 23:20
Jag vet inte hur du äter eller någonting sånt, men här kommer några generella tips från mig.


Skippa Coca-Cola, Fanta och andra onyttiga drycker, juice som man köper är heller inte så nyttig. Käka hellre en frukt, t.ex. apelsin. Då får du både juicen och fruktköttet.

Skippar man/minskar ner på smöret på smörgåsen så gör det också väldigt mycket.

Det finns väldigt mycket god mat som är otroligt nyttig, lägg ner tid på att laga mat, det är kul :)

Alkohol innehåller väldigt mycket kalorier, skippa den. Man kan ha så kul utan den.

Gå inte ut för hårt i början utan ta det lugnt.

mats-
2008-06-02, 09:51
Du skrev att du var intresserad av VLCD, jag gick ner 25 kilo med VLCD Cambridge och det passade mig perfekt. Jag körde med cambridge och enbart med påsar (ingen vanlig mat dvs). Det krävs jävlaranamma för att köra en VLCD och har du det, så varför inte! Bra att du har tagit tag i det! :hbang:

Aspan
2008-06-03, 12:56
Skaffa en träningspartner som har samma problem, någon som du kan dela diet, träning och promenader med. Går mycket lättare om man är 2 som peppar varandra.

Jag och syrrans man har ungefär samma problem som dig. Jag ha gått från att vara träningsinstruktör till datajobb, och här har man suttit och knappat i 5-6år kombinerart med god mat(skräp), chips och fester på helgerna.

Nu har vi lagt gräddsåsen på hyllan och köpt träningskort och går raska promenader varje dag. En rask promenad vet du att du tagit om du är svettig som en gris när du kommer hem. Att lunka på och lukta på blommorna bränner inget fett;)

Vi har hållit på i 3 veckor nu, 1 timmes träning 4 dagar i veckan med en promenad hem som avslutning. Dagarna som man inte tränar blir det promenad. Man går ju ner i fett och upp i muskelmassa, eftersom muskelmassan väger mer så bör du inte koncentrera dig på vågen allt för mycket. Själv har jag inte kollat på vågen en enda gång sen jag började, men har fått knäppa åt skärpet några extra snäpp. Det bästa av allt är att jag känner mig mycket piggare och friskare!

Jag har lagt om maten och bland annat börjar med en diet som man ska köra 3 dagar i veckan och sen äta vanlig mat, men givetvis skippar man bean dom andra dagarna också. Du kan få matsedeln om du vill, kan ju kanske va kul att testa? Ge mig mailen bara så kan jag maila matlistan:-)

Jag hoppas det går bra för dig, håll ut!:-)