Trance
2008-05-12, 21:03
Vi kom in på glutamat och Chinese Restaurant Syndrome i en annan tråd och jag var lite nyfiken då jag tycker jag har hört en del om glutamat på sistone.
Vad jag läst så finns det inga studier som tyder att glutamat är skadligt i normala doser, med andra ord så räknas inte råttstudier där 20% av intaget var skadligt. När det gäller CRS så är det ungefär detta jag hört innan (enbart slutet av abstraktet):
"The present study led to the conclusion that 'Chinese Restaurant Syndrome' is an anecdote applied to a variety of postprandial illnesses; rigorous and realistic scientific evidence linking the syndrome to MSG could not be found."
Monosodium L-glutamate: a double-blind study and review. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8282275)
Visserligen så tas CRS upp i de flesta livsmedelsverks rekommendationer runt glutamat men vad jag vet så är det enbart anekdotiska bevis.
Livsmedelsverket: Vad är glutamat? (http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=20836&epslanguage=SV)
Så ni som faktiskt studerar dessa saker i någon form. Finns det bra bevis på att glutamat antingen är skadligt eller har någon koppling till CRS? Eller är det bara en av de vanliga myterna som det finns så många av när det gäller mat och framför allt tillsatser?
Vad jag läst så finns det inga studier som tyder att glutamat är skadligt i normala doser, med andra ord så räknas inte råttstudier där 20% av intaget var skadligt. När det gäller CRS så är det ungefär detta jag hört innan (enbart slutet av abstraktet):
"The present study led to the conclusion that 'Chinese Restaurant Syndrome' is an anecdote applied to a variety of postprandial illnesses; rigorous and realistic scientific evidence linking the syndrome to MSG could not be found."
Monosodium L-glutamate: a double-blind study and review. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8282275)
Visserligen så tas CRS upp i de flesta livsmedelsverks rekommendationer runt glutamat men vad jag vet så är det enbart anekdotiska bevis.
Livsmedelsverket: Vad är glutamat? (http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=20836&epslanguage=SV)
Så ni som faktiskt studerar dessa saker i någon form. Finns det bra bevis på att glutamat antingen är skadligt eller har någon koppling till CRS? Eller är det bara en av de vanliga myterna som det finns så många av när det gäller mat och framför allt tillsatser?