handdator

Visa fullständig version : lektiner


kirtap
2008-05-08, 21:51
Jag hörde för ett tag sen talas om eventuella skaderisker från fullkornsprodukter, nötter, bönor m.m. pga något som kallas lektiner.

Aldrig hört talas om detta tidigare, ligger det något i det eller är det bara humbug?

Eddie Vedder
2008-05-09, 05:33
Lektiner är en förm an antinutritionella ämnen, ett protein. Det stämmer alltså mycket väl det du hört. Baljväxter är extra rikt på lektiner, framför allt sojabönor.

Lektiner färsämrar ptoteinindigestionen och hämmar mineralabsorbtion, kan även leda till magbesvär, illamående och kräkningar. Blötläggning och tillräcklig koknig oskadliggör lektinerna så är bönorna kokta behöver du inte oroa dig.:)

Tabbe
2008-05-09, 05:38
Lektiner är en förm an antinutritionella ämnen, ett protein. Det stämmer alltså mycket väl det du hört. Baljväxter är extra rikt på lektiner, framför allt sojabönor.

Lektiner färsämrar ptoteinindigestionen och hämmar mineralabsorbtion, kan även leda till magbesvär, illamående och kräkningar. Blötläggning och tillräcklig koknig oskadliggör lektinerna så är bönorna kokta behöver du inte oroa dig.:)

Om jag äter bönor direkt från en konservburk, finns det lektiner kvar?

Eddie Vedder
2008-05-09, 05:39
Om jag äter bönor direkt från en konservburk, finns det lektiner kvar?

Dom är ju knappast råa.;)

Tvärtom kan du nog vara bra mycket mer säker på att lektiner, trypsininhibitorer och saponiner (vilka alla tre är antinutritionella substanser i baljväxter som oskadliggörs av kokning) försvunnit ur dom bönorna än om det kokats hemma av någon utan tillräckliga kunskaper.

kirtap
2008-05-09, 11:25
Intressant, så de mesta av baljväxternas lektiner oskadligörs vid kokning och blötläggning? Vet du hur det ligger till med nötter, frukt(?), grönsaker(?) m.m då dessa oftas äts oprocesserade

Eddie Vedder
2008-05-09, 11:31
Intressant, så de mesta av baljväxternas lektiner oskadligörs vid kokning och blötläggning? Vet du hur det ligger till med nötter, frukt(?), grönsaker(?) m.m då dessa oftas äts oprocesserade

Inga av dom där produkterna innehåller lektiner i en mängd som lär innebära problem att förtära. Vet inte ens om alla där innehåller lektiner alls ärligt talat.

Men antinutritionella substanser finns det gott om i våra livsmedel, fytat i fullkornsprodukter och baljväxter och oxalsyra i t.ex. broccoli, spenat och sojabönor.
Likaså förekommer naturliga växtgifter såsom glykoalkaloider som kan bildas i potatis, cyanogena glykosider i linfrön, fenylhydrazin i svamp, aflatoxin i nötter o.s.v.

kirtap
2008-05-09, 11:40
Alright, tack :)

CoolHandLuke
2008-05-10, 11:15
Vissa påstår att blötläggning kontra lång koktid är att föredra för att minimera antinutrienter samtidigt som man maximerar mikronutrienter. Dessutom sparar man energi.
Lite jobbigare men ganska trevligt är att gå ännu längre och grodda frön något eller några dygn.

Finns en del andra gamla tricks som att blötlägga i basisk lösning. En annan variant är att återanvända blötläggningsvattnet så att man orsakar en lättare fermentering.

Eddie Vedder
2008-05-10, 15:41
Vissa påstår att blötläggning kontra lång koktid är att föredra för att minimera antinutrienter samtidigt som man maximerar mikronutrienter. Dessutom sparar man energi.
Lite jobbigare men ganska trevligt är att gå ännu längre och grodda frön något eller några dygn.

Sojabönor måste alltid värmebehandlas. Oavsett om de har groddats och/eller fermenterats så måste de värmebehandlas. Gör man egen tofu måste även mjölken kokas en stund.

Gissar att det är samma princip för alla produkter som är väldigt rika på lektiner. De som lever på "Raw Food" kan t.ex. inte äta sojabönor just p.g.a. att det alltid kräver värmebehandling för att kunna äta.