Visa fullständig version : "Fett brinner i kolhydratens låga"??
Sparven från Minsk
2008-05-06, 07:12
"Fett brinner i kolhydratens låga"
Någon som kan förklara vad tusen som menas med detta? På ett bra och överskådligt sätt ;)
Låter som något hokus pokus, mumbo jumbo eller abrakadabra som någon har skrivit i aftonbladet!
King Grub
2008-05-06, 07:51
Uttrycket härstammar från det faktum att det krävs produkter från kolhydratnedbrytningsprocessen för att underhålla fettoxidationen. Acetyl-CoA kombineras med oxaloacetate i citronsyracykeln och bildar citrat. Oxaloacetate återbildas från pyruvat under kolhydratnedbrytningenen via enzympåverkan på pyruvatcarboxylase. Endast om tillräckligt med oxaloacetate kombineras med acetyl-CoA som bildats via betaoxidation kan nedbrytningen av fettsyror i citronsyracykeln fortskrida. Pyruvat upprätthåller dessa nivåer av oxaloacetat, och låga nivåer av pyruvat innebär låga nivåer av oxaloacetat och malate, vilket i sin tur innebär att citronsyracykelns aktivitet saktar ned.
Insulinus
2008-05-06, 08:00
Uttrycket härstammar från det faktum att det krävs produkter från kolhydratnedbrytningsprocessen för att underhålla fettoxidationen. Acetyl-CoA kombineras med oxaloacetate i citronsyracykeln och bildar citrat. Oxaloacetate återbildas från pyruvat under kolhydratnedbrytningenen via enzympåverkan på pyruvatcarboxylase. Endast om tillräckligt med oxaloacetate kombineras med acetyl-CoA som bildats via betaoxidation kan nedbrytningen av fettsyror i citronsyracykeln fortskrida. Pyruvat upprätthåller dessa nivåer av oxaloacetat, och låga nivåer av pyruvat innebär låga nivåer av oxaloacetat och malate, vilket i sin tur innebär att citronsyracykelns aktivitet saktar ned.
Inte för att det var direkt pedagogiskt skrivet, vilket jag inte kräver heller då det hade krävt grundlig genomgång utav citronsyracykeln. Men ett uttömmande svar kan man ju säga att det var. :D
Scratch89
2008-05-06, 15:41
Men fettnedbrytning sker ju ändå, trots lite kolhydrater. Eller funkar kolhydrat från glykoneogenes också?
King Grub
2008-05-06, 15:57
Ja, ett mer korrekt uttryck vore att "fett och kolhydrat brinner i aminosyrornas låga".
Aminosyrekatabolism under träning tjänar flera syften:
1. energi till muskelkontraktioner.
2. öka koncentrationer av övergångsformer i citronsyracykeln för att upprätthålla fett- och kolhydratkatabolism.
3. agera glukoneogena förelöpare.
Scratch89
2008-05-06, 16:35
Precis vad jag misstänkte. Bra uttryck där; det ska jag memorera.
Om fettoxidationen blir lidande av minskat intag av kolhydrater, talar detta till nackdel för lågkolhydratdietet (som vill dra fördelar av låga insulinnivåer). Finns det någon uppfattning om hur mycket kolhydrater som krävs för en god fettoxidation eller kanske tvärtom, hur lite kolhydrater kan man äta innan citronsyracykeln påverkas?
Scratch89
2008-05-06, 16:45
Om fettoxidationen blir lidande av minskat intag av kolhydrater, talar detta till nackdel för lågkolhydratdietet (som vill dra fördelar av låga insulinnivåer). Finns det någon uppfattning om hur mycket kolhydrater som krävs för en god fettoxidation eller kanske tvärtom, hur lite kolhydrater kan man äta innan citronsyracykeln påverkas?
Vi konstaterade väl, i inläggen ovanför, att citronsyracykeln inte kommer att påverkas, då aminosyror alltid kan brytas ner till produkter i CSC, och på så sätt kompletteras det.
I så fall bör vi dra slutsatsen att det gamla uttrycket är helt enkelt förlegat. Att följande uttryck gäller: "fett och kolhydrat brinner i aminosyrornas låga".
I nutrituons-kursen berörde vi inte citronsyracykeln på djupet, men där menade man att citronsyracykeln blir lidande exempelvis vid små intag av kolhydrater, kroppen bildar istället ketoner av fetterna, vilket viktiga organ och hjärnan efter ett par dagar kan tillgodogöra sig istället för glukos.
Troligtvis är det inte så svart och vitt. eftersom vi vet att glukos bildas av glukoneogenes.
Känns dock som att "fett brinner i kolhydraternas låga" låter mycket roligare :D
En del menar att man ska inta "små" mängder kolhydrater (ex 1 äpple) innan morgonpromenaden förutom den obilgatoriska kaffekoppen, för att påverka fettoxidationen positivt. Är detta humbojumbo eller finns det något vettigt bakom detta?
I nutrituons-kursen berörde vi inte citronsyracykeln på djupet, men där menade man att citronsyracykeln blir lidande exempelvis vid små intag av kolhydrater, kroppen bildar istället ketoner av fetterna, vilket viktiga organ och hjärnan efter ett par dagar kan tillgodogöra sig istället för glukos.
Nja, det är väl snarare så att ketoner bildas som svar på en låg insulin/glukagonkvot. Denna kan uppstå på grund av svält, extremt lågt kolhydratintag eller på grund av att man har typ I-diabetes och saknar egen insulinproduktion.
Förmågan att bilda ketoner är viktig eftersom fettsyror inte kan passera blod-hjärnbarriären, vilket däremot ketoner kan. Glukos är hjärnans normala energikälla, så om det blir brist på det är ketonbildning en viktig nödlösning så att hjärnan kan överleva även vid svält.
Men det kanske är så att processen sätts igång av att man får brist på substrat i citronsyracykeln och därmed en ansamling av acetyl-CoA? Minns inte riktigt.
Troligtvis är det inte så svart och vitt. eftersom vi vet att glukos bildas av glukoneogenes.
Glukoneogenes går ju via citronsyracykeln.
Eddie Vedder
2008-05-06, 17:43
Men det kanske är så att processen sätts igång av att man får brist på substrat i citronsyracykeln och därmed en ansamling av acetyl-CoA? Minns inte riktigt.
Jo precis så är det.:)
Ingen glukos = inget pyruvat och inget pyruvat = inget oxaloacetat så Acetyl-CoA ansamlas utanför cykeln precis som du säger.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.