handdator

Visa fullständig version : Aminosyror i peptidform vs fria?


Timme
2008-05-05, 19:30
Dan Duchaine har skrivit att han inte tycker att aminosyror i fri form är lika bra som när de är i peptidform.

Han tycker tex att BCAA i peptidform vore bättre än i fri form (BCAA i peptidfrom finns inte vad jag vet).


Så hur ligger det till? Är protein bättre i peptidform eller inte?

Sverker
2008-05-05, 19:32
Upptaget av korta peptider, 4 st, 5 st t o m 6 st aminosyror långa är snabbare än fria aminosyror.


Smaken bli, om möjligt, värre.

Koloftw
2008-05-05, 19:35
I peptidform blir det väl samma "effekt" som i mat?

Scratch89
2008-05-05, 19:39
I peptidform blir det väl samma "effekt" som i mat?

Nä, maten innehåller stora proteiner, med ett par hundra aminosyror. Peptider är upp till 50 aminosyror, och således (mycket) mindre.

Koloftw
2008-05-05, 19:42
Just ja, så var det. :smash:

Tänkte att peptid=protein. Men <50=peptid och 50> protein antar jag.

Animalistic
2008-05-05, 21:51
peptid = ?

Eddie Vedder
2008-05-05, 21:53
peptid = ?

Så fort det är fler än EN aminosyra som bundits till varandra är det en peptid, två aminosyror är en dipeptid, tre aminosyror en tripeptid, många aminosyror innebär en polypeptid och vid 50 brukar man som sagt dra gränsen för när polypetiden är ett protein.:)

Animalistic
2008-05-05, 21:59
Så fort det är fler än EN aminosyra som bundits till varandra är det en peptid, två aminosyror är en dipeptid, tre aminosyror en tripeptid, många aminosyror innebär en polypeptid och vid 50 brukar man som sagt dra gränsen för när polypetiden är ett protein.:)

ahaaa ^^
trodde det var ett annat ord för kapsel eller något :em:
tack för förklaring :D

Timme
2008-05-06, 23:00
Upptaget av korta peptider, 4 st, 5 st t o m 6 st aminosyror långa är snabbare än fria aminosyror.


Smaken bli, om möjligt, värre.

Så hur kommer det sig att det är snabbare?

Duchaine skrev att proteinet var aminosyrorna var bättre i peptidform. Inte bara att det var snabbare.

Ligger det någon sanning i det? Skulle tex EAA vara bättre i peptidform?

Sverker
2008-05-07, 06:10
Snabbare upptag i tarmen. Tarmcellerna delar snabbt upp peptiderna till fria aminosyror.
Börjar vi därefter titta på osmotisk potensial i sportdrycker:Virro blir peptider snabbare, precis som maltodextrin är snabbare än rent glukos.





Så länge aminosyrer ligger i kristallform är de stabila. När de löses upp i vatten och blir stående så finns en tendens att de vrider sig ur sin naturliga L-form och bildar D-formen istället. Kan möjligen vara ett problem i färdiga drycker som man köper på flaska. Omvandlingen är försumbar när man blandar själv för någon timme eller så.

Timme
2008-05-07, 08:50
okej tack för ditt svar!

WHITEFOLKS
2008-05-13, 18:43
Om man skulle gissa vidare, vilket skulle vara effektivast:
- vanligt EAA-pulver ala esapro
- ett pulver hydrolyserat till den grad att den består till stor del av di- och tri-peptider, med en genomsnitt"storlek" av 4 peptider. (så det innehåller både eaa och neaa.

Vilket skulle ni gissa är bäst att ta 12g av? :)

Scratch89
2008-05-13, 19:34
Ett peptidpulver med BCAA och EAA, tror jag.

Anders The Peak
2008-05-15, 13:32
Om man skulle gissa vidare, vilket skulle vara effektivast:
- vanligt EAA-pulver ala esapro
- ett pulver hydrolyserat till den grad att den består till stor del av di- och tri-peptider, med en genomsnitt"storlek" av 4 peptider. (så det innehåller både eaa och neaa.

Vilket skulle ni gissa är bäst att ta 12g av? :)

6-12 gr EAA före träningen och efter träningen 12-20 gr hydrolysat/75 gr maltodextrin/vitargo i ca 8 dl vatten.