handdator

Visa fullständig version : Val av förstärkare/försteg för att koppla gitarr till dator?


Sundsarn
2008-04-30, 17:10
Hej!

Jag har fått för mig att det finns en del musikintresserade här på kolo så jag hoppas ni kan hjälpa mig lite här. Tanken är att jag ska ta upp mitt gitarrspelande igen och för att göra det hela lite roligare koppla en elgitarr till datorn för att kunna spela lite låtar som jag tycker om och dessutom kunna spela "riktiga" låten (kanske utan gitarrspel?) och spela till den.

Jag har tänkt att använda min stereoförstärkare som jag redan har kopplat till datorn och koppla in gitarren med hjälp av Toneport, V-amp eller liknande.

http://img514.imageshack.us/img514/7834/ddddbz5.th.jpg (http://img514.imageshack.us/my.php?image=ddddbz5.jpg)


Dessa har jag tittat på hittills:
http://line6.com/toneportgx/specifications.html - 695:- @ 4sound
http://www.musikborsen.se/frameset.aspx?id=13567&artno=108123&fm=1
http://www.4sound.se/ProductDetails.aspx?m=4&i=59&s=0&articleId=468290 - Är detta "Gearbox" värt 300:- extra?
http://www.4sound.se/ProductDetails.aspx?m=4&i=59&s=0&articleId=415464 - som kostar egentligen lite mer än vad jag tänkt mig men vad skiljer den här sig gentemot t ex toneport?

Jag är som sagt en nybörjare som hittar just nu lite tafatt mellan en handfull ackord men har spelat liiiiite när jag var yngre. Finns det bättre alternativ?

Sökte här på brädan men antingen är mina sökskillz sämre än avertage Joes eller så fanns det ingen liknande tråd :smash: Lite vägledning är uppskattat :thumbup:

Ska iväg till Borlänge och 4sound på fredag troligtvis så jag ska väl ta del av deras visdomsord också men desto fler kunniga åsikter desto bättre.

FreCKo
2008-04-30, 17:15
Gitarr -> USB/Firewire-ljudkort/annat skoj -> Dator

Dator -> högtalare

Koppla inte in ditt ljudkort/interface/preamp in i stereon.

btw så är det inte ett försteg du är ute efter, du är ute efter... Well, i princip ett USB-ljudkort, eller ett interface. Köp det första, den där billigaste toneporten. Vill du vara laglig köper du den med lite bättre "gearbox", annars finns VÄLDIGT mycket att hitta på internet, men jag skulle börja med det enklaste, lära mig hur det funkar och sen bygga vidare istället för att köpa värsta värsta och inte ha en ANING om hur det fungerar.

Sundsarn
2008-04-30, 18:04
Nu antog jag då att preamp = försteg men då hade jag väl fel.

Jag har kopplat från datorns vanliga uttag till min stereoförstärkare så det tänkte jag att det kanske går att ha kvar. Därför tycker jag att toneport verkar intressant som använder USB. För isf borde jag väl bara kunna koppla in den i datorn och köra på som vanligt?

Och "det värsta" är det väl knappast, snarare de billigaste varianterna jag kikat på (om man räknar bort guitar port då som jag bara ville ha med som jävförelse egentligen).

Denna "gear box" är det i princip bara en massa presets eller finns det andra funktioner som kan vara värda för en nybörjare? Jag tyckte jag läste något om onlinelektioner via gearbox, kan dessa vara bra?