handdator

Visa fullständig version : Olika typer av kolhydrater


Mr.Cosybear
2008-04-18, 15:44
Har en fråga gällande kolhydrater i dess olika former. Hur stor skillnad är det på kolhydrater från grönsaker och ris/pasta osv? Är det "essentiellt" att få i sig kolhydrater från annat än grönsaker? Är det dumt att substituera med grönsaker för en tränande person?

Undrar detta eftersom de senaste dagarna har jag insett att grönsaker är förbaskat gott och ökat intaget av det och nästan slutat göra pasta/ris/potatis

Eddie Vedder
2008-04-18, 15:49
Kolhydrater är först och främst inte essentiellt överhuvudtaget.

Och skillnaden på kolhydraterna från spannmål och frukt kan vara stor. I spannmål är kolhydratformen stärkelse, främst i form av amylos och amylopektin i varierande kvot.
I frukt är det oftast socker som utgör kolhydrater, fruktos och glukos i olika kvot. Även sackaros (vilket i sin tur är en disackarid av 50/50 fruktos och glukos;)) förekommer samt stärkelse.

Det är lite komplicerat eftersom kolhydratformerna varierar en del beroende på livsmedel, odlingsförhållande, mognadgrad, raffinering etc. men lite förenklat kan man säga att spannmål är stärkelse och frukt är socker. Grönsaker är mer varierande men det spelar liten roll då dom i sig är så kolhydratfattiga överhuvudtaget. Rotfrukter är generellt sett mer kolhydratrika och innehåller ofta stärkelse och socker i varierande grad.

King Grub
2008-04-18, 15:49
Kolhydrat är inte en essentiell makronutrient.

För den stillasittande genomsnittspersonen är det antagligen en fördel om han eller hon drar ner på sitt stärkelse- och sockerintag och till viss del ersätter detta med grönsaker.

Men för idrottsmannen som har ett högt kolhydratbehov för att kunna prestera, skulle det innebära problem att få all kolhydratenergi från grönsaker. Dels skulle matmängden bli plågsamt stor, dels skulle fiberintaget antagligen bli för högt med magproblem som följd. En kompromiss, där grönsaker får utgöra en större del av mattallriken, men inte helt på bekostnad av stärkelserika kolhydratkällor som bröd, pasta, potatis, gryn, ris och liknande, verkar vettigare.

Mr.Cosybear
2008-04-18, 15:54
Ok det var som jag trode då. Tackar för era utförliga svar.

-Englund
2008-04-18, 21:24
Annars är ju morötter the shit :)

bollio
2008-04-18, 22:08
Nomadfolk som massajer, beduiner, mongoler, samburuer m.fl. samt innuiter, samer etc. samt övriga mänskligheten före jordbrukets uppkomst har klarat hårda fysiska ansträngningar utan problem i generationer, hundratals och tusentals år med väldigt lågt till moderat kolhydratintag.

pia
2008-04-19, 09:34
Nomadfolk som massajer, beduiner, mongoler, samburuer m.fl. samt innuiter, samer etc. samt övriga mänskligheten före jordbrukets uppkomst har klarat hårda fysiska ansträngningar utan problem i generationer, hundratals och tusentals år med väldigt lågt till moderat kolhydratintag.

Klara är inte detsamma som optimalt. Man kan klara mycket för kroppen är anpassningsbar men fortfarande är det inte optimalt. De skulle prestera bättre med kolhydrater.

Sverker
2008-04-19, 09:55
Bollio har kanske rätt. Finns mat så skaffar vi bara en massa barn som ska matas oss när vi blir gamla.
Bättre att leva tufft och bara få ett fåtal barn. När barnen själva kan skaffa mat så kan vi lungt dö någonstans mellan 35 och 40 år.










Vill vi ha det livet:confused: