handdator

Visa fullständig version : Skiljer reaktionen hos immunförsvaret sig för bakterier och virus?


Alexlindgren
2008-04-09, 14:37
Ta din jävla läxa och dra åt helvete.

Ja det hade jag gärna gjort, har läst igenom all information vi fått i skolan, sökt febrilt runt på internet men ändå inte förstått.

Är det så att immunförsvaret reagerar olika om det är en fientlig bakterie/virus som kommit in i kroppen?

Detta är det jag fått ut:

1. En makrofag stöter på ett okänt ämne och äter upp det. MHC klass 2 kommer upp till ytan och tillslut hittar en T-hjälparcell denna makrofag och börjar massproducera sig.
När T-hjälparcellen har fått signalämnet cytokin från makrofagen börjar den även massproducera B-celler.
1. B-celler som kan tillverka antikroppar som passar för bakterierna kommer att träffa på dessa bakterier. Bakterierna kommer binda till antikropparna och vissa kommer även att ätas upp av B-cellen och brytas ner. Då kommer fragment av proteinet MHC klass 2 upp till ytan. Då kommer de massproducerade T-hjälparcellerna (se ovan) att känna igen inte bara makrofagerna, utan även B-cellerna. T-hjälparcellerna binder sig till B-cellen och sänder den signal som gör att B-cellen blir nästan helt och hållet aktiverad. Slutligen skickar T-hjälparcellen ett antal cytokiner in i B-cellen som gör att den blir helt och hållet aktiverad.
Detta gör att B-cellerna massproduceras och massproducerar ”rätt” antikroppar.
2. Detta gör att T-mördarceller blir aktiverade och dödar alla bakterier med antikroppar på sig. Den identifierar dom celler den ska döda med att hitta MHC klass 1.


Hoppas någon kunnig och snel människa kan hjälpa mig!

jwzrd
2008-04-09, 14:39
Reagerar olika jämfört med vad?

Alexlindgren
2008-04-09, 14:51
Alltså är reaktionerna likadana, börjar det med att makrofagerna fagocyterar batkerierna/viruset och sedan följer reaktionerna enligt ovan?

jwzrd
2008-04-09, 14:54
Alltså är reaktionerna likadana, börjar det med att makrofagerna fagocyterar batkerierna/viruset och sedan följer reaktionerna enligt ovan?

Du ställer en fråga som indikerar fler än ett alternativ men anger bara ett. Det blir lite av "Vad är skillnaden mellan en elefant?" (Om jag inte läser förbaskat illa).

Alexlindgren
2008-04-09, 14:56
Okej ursäkta, ska säga mer tydligt.

När en bakterie kommer in i kroppen så reagerar kroppen såhär vad jag förstått:

"En makrofag stöter på ett okänt ämne och äter upp det. MHC klass 2 kommer upp till ytan och tillslut hittar en T-hjälparcell denna makrofag och börjar massproducera sig.
När T-hjälparcellen har fått signalämnet cytokin från makrofagen börjar den även massproducera B-celler. "

Men om det kommer in ett virus i kroppen istället, hur reagerar kroppen i sådana fall? Är reaktionen likadan som när det kommer in en bakterie, eller skiljer den sig?
Förstod du nu :)