handdator

Visa fullständig version : Högkolhydratdieter stimulerar både de novo lipogenes och stearoyl CoA desaturas.


King Grub
2008-04-09, 06:25
High-carbohydrate (HC) diets increase de novo lipogenesis (DNL), but effects on stearoyl-CoA desaturase (SCD) are not so well studied.

The objective was to investigate DNL and SCD in liver and adipose tissue by using fatty acid ratios after short-term dietary intervention.

Eight subjects consumed isoenergetic 3-d HC (10% fat; 75% carbohydrates) or higher fat (HF; 40% fat; 45% carbohydrates) diets (sugar to starch ratio: 60:40 for both) in a crossover study. Blood was taken from an artery and a vein draining subcutaneous adipose tissue. DNL and SCD activity were investigated by using the ratios of 16:0 to 18:2n–6 and of 16:1n–7 to 16:0, respectively. A test meal, including [U-13C]palmitate was given to trace dietary fatty acid incorporation into VLDL-triacylglycerol (TG). The conversion of intravenously infused [2H2]palmitic acid to [2H2]palmitoleic acid in VLDL-TG was quantified as a specific marker of hepatic SCD activity.

The VLDL-TG 16:0/18:2n–6 ratio, which reflects hepatic DNL, was greater after the HC diet than after the HF diet (P = 0.02). With the HC diet, increased plasma TG concentrations correlated with 16:0/18:2n–6 ratios (r = 0.76, P = 0.028). Plasma VLDL-TG and adipose venous nonesterified fatty acid (NEFA) 16:1n–7/16:0 ratios were higher after the HC diet (fasting: P = 0.01 and P = 0.05, respectively; postprandial: P = 0.03 and P = 0.05, respectively). Changes in fasting VLDL-TG 16:0/18:2n–6 and 16:1n–7/16:0 ratios were associated (P = 0.06). The contribution of total fatty acids from splanchnic sources (including DNL) was higher after the HC diet (P = 0.02). Expression of lipogenic genes in subcutaneous adipose tissue was not significantly affected by diet.

Parallel activation of DNL and SCD was found after a short period of HC feeding.

American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 87, No. 4, 817-823, April 2008.

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/87/4/817

Maod
2008-04-09, 07:53
Intressant. Någon som vet var man skulle dra %-gränsen för att det ska bli högkolhydratsdiet?

Huvuddelen av energiintaget, mellan 55-60 procent, bör komma från kolhydrater, främst i form av bröd, spannmålsprodukter, potatis, frukt och grönsaker. Konsumtionen av sockerrika livsmedel bör begränsas och helst intas i samband med måltider.

Koloftw
2008-04-09, 09:44
Vad är stearoyl CoA desaturas?

King Grub
2008-04-09, 09:52
Ett viktigt enzym i lipidmetabolismen.

http://www.nlm.nih.gov/cgi/mesh/2007/MB_cgi?mode=&term=Stearoyl-CoA+Desaturase

Koloftw
2008-04-09, 09:56
Som gör vad? Lite kortfattat vore trevligt.

King Grub
2008-04-09, 10:00
Står i länken.

"An enzyme that catalyzes the formation of oleoyl-CoA, A, and water from stearoyl-CoA, AH2, and oxygen where AH2 is an unspecified hydrogen donor."

Krävs för biosyntes av vissa fettsyror.

http://www.jlr.org/cgi/content/full/43/11/1899

http://www.jci.org/116/6/1686?content_type=abstract

http://www.ingentaconnect.com/content/ben/cdtiemd/2003/00000003/00000004/art00005

adde
2008-04-09, 11:11
Stearyl-CoA desaturas gör precis det det heter. Lägger in en dubbelbindning i mättat fettsyra (tex 18:0 till 18:1)

Att HC diet ger ökad DNL är inte nått nytt (tex EJ Parks, 1999), det intressanta i denna studien är att det går snabbt att uppreglera denna pathway.

Scratch89
2008-04-09, 11:28
Så, det som sagts förut om att man måste överäta kolhydrat som en tok innan det ska hända, var inte riktigt sant? Nu kommer jag fortfarande ligga högt på kolhydratsintaget, men det är intressant att se att kolhydrater faktiskt kan överätas redan på ett tidigt (och snabbt) stadie.
Stearyl-CoA används väl för att bygga ihop fettsyror så de kan kapas och bl.a slängas in i citratcykeln va?

adde
2008-04-09, 11:36
Så, det som sagts förut om att man måste överäta kolhydrat som en tok innan det ska hända, var inte riktigt sant? Nu kommer jag fortfarande ligga högt på kolhydratsintaget, men det är intressant att se att kolhydrater faktiskt kan överätas redan på ett tidigt (och snabbt) stadie.
Stearyl-CoA används väl för att bygga ihop fettsyror så de kan kapas och bl.a slängas in i citratcykeln va?

Nja, levern bygger ju knappast fettsyror för att sedan dela upp dem och bränna dem... normalt är nedbrytningen nedreglerad när syntesen är uppreglerad. Och tvärt om.

Du tänker nog på acetyl-CoA, som är en två kol lång "fettsyredel". Åtta sånna bildar en palmitatsyra (16 kol, 0 dubbelbindninar, 16:0) som är slutprodukten av egensyntesen av fettsyror (de novo lipigenesis). Sen kan det förlängas genom ytterligare addition av acetyl-CoA (mha elongas, text till 18:0) och/eller avmättas (med desaturas till 18:1) och bilda övriga fettsyror.

Eddie Vedder
2008-04-09, 14:02
Intressant. Någon som vet var man skulle dra %-gränsen för att det ska bli högkolhydratsdiet?

Testat att läsa abstraktet kanske?;)

Eight subjects consumed isoenergetic 3-d HC (10% fat; 75% carbohydrates) or higher fat (HF; 40% fat; 45% carbohydrates) diets (sugar to starch ratio: 60:40 for both) in a crossover study.

Maod
2008-04-09, 14:13
Testat att läsa abstraktet kanske?;)

Jo jag läste :) Vad jag undrade om var gränsen för att det ska vara högkolhydratsdiet, då livsmedelsverket rekommenderar 60% kolhydrater. Kanske helt omöjligt att spekulera i?

Eddie Vedder
2008-04-09, 14:17
I mina ögon är 60E% ganska högt faktiskt, om man räknar bort idrottare med ett allmänt högt energibehov.

Men eftersom officiella rekommendationer ändå sträcker sig så högt som 60E% kanske man kan dra en slutsats om att allt därutöver "officiellt" är högt.