handdator

Visa fullständig version : Kolhydrater för återhämtning, snabbhetens betydelse?


Musselbank
2008-04-04, 21:57
Så här tror jag till en början att det förhåller sig: Kolhydrater efter träning hjälper till med återhämtningen genom att lagra in glykogen. Detta går snabbare ju snabbare kolhydrater man äter.

(Vitargo är snabbast, följt av malto+dextros, malto, dextros, sedan annat, som till exempel en fralla eller vanligt socker, som fortfarande är rätt snabba.)

Om pris och annat inte spelar någon roll kan det alltså verka vara givet att köra med Vitargo. Det är ju "bäst". Lägger man till priskänslighet hamnar malto o dextros i ett bra läge.

Det jag undrar är vilken betydelse hastigheten egentligen har! Närmare bestämt om man ändå inte kommer att belasta kroppen på ett bra tag, kanske 72 timmar eller så. Att återhämtningen tar längre tid, spelar det någon roll i det läget, eller är det bara av intresse om man kort efter passet ska anstränga sig igen?

Scratch89
2008-04-04, 22:14
Om du är vanlig gymtränande så ska snabbheten inte spela någon större roll. Om du däremot tränar intervaller hårt i en timma på morgonen för att sedan sticka ut på löpträning eller kanske köra idioten på fotbollsträning på kvällen kan det vara värt att försöka optimera inlagringen. Men om du ska träna samma muskelgrupper igen efter två-tre dagars vila är det av mindre betydelse. Vanlig mat räcker gott och väl om det är styrketräning du ska återhämta dig ifrån.