handdator

Visa fullständig version : Kostexperter stoppas efter risk för jäv


bollio
2008-03-14, 10:05
DN rapporterar
Socialstyrelsens expertgrupp som utreder nya kostråd till diabetiker har starka kopplingar till livsmedelsindustrin. Risken för jäv gör att Socialstyrelsens nya generaldirektör stoppar gruppens arbete.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=751422

SVD också
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_968105.svd

Nitrometan
2008-03-14, 12:39
Från DN:
Mette Axelsen har också uppdrag åt SNF. Hon är dess sakkunniga i frågor om glykemisk index (GI).

En GI-expert. Vad bra.

bollio
2008-03-14, 12:49
Ny, relaterad artikel:

Kostexperter har band till industrin

Publicerat: 13 mars 2008, 23:14

Minst tio av 21 experter i den EU-panel som bedömer risker med tillsatser i maten har starka ekonomiska band med industrin, visar SvD:s granskning. Just nu utreder gruppen de kritiserade azofärgerna. Både Socialstyrelsens och Livsmedelsverkets generaldirektörer säger att uppgiften understryker behovet av att medierna granskar misstänkt jäv.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_972353.svd

Alltidxx
2008-03-14, 13:00
Hela kollozeum verkar genomsyras av GI förakt till den milda grad att människor som kan något om GI döms ut omedelbart på allt annat också. Jag skulle vilja veta varför.

Hobbes
2008-03-14, 13:24
Från DN:


En GI-expert. Vad bra.

:thumbup: Håller med dig, utmärkt att det sitter folk med bra kunskap bakom sådana frågor - GI är ju framtagen för diabetiker främst och jag ser framemot mer sådan kunskap kring GI och dess inverkan på mitt blodsocker!

Morty
2008-03-14, 13:24
För att GI är höjt över skyarna, helt obefogat.

Alltidxx
2008-03-14, 13:32
GI är helt underskattat.

Sverker
2008-03-14, 18:42
Det är ju bara ett politiskt beslut som fattas. Rejält med pengar till Socialstyrelsen så att Livsmedelsverket kan bedriva forskning kring näringsrekommendationer.




Nästa problem kommer att bli att politikerna inte kommer att kunna hålla fingrarna borta från den forskningen.


Eftersom jag själv har stort förtroende för Livsmedelsverket och vet att den mesta kunskapen är kopplat till företagen så tycker jag gott att vi kan kvar systemet som det är idag.

Eddie Vedder
2008-03-14, 19:26
Rejält med pengar till Socialstyrelsen så att Livsmedelsverket kan bedriva forskning kring näringsrekommendationer.

Näringsrekommendationerna grundas oerhört lite på Livsmedelsverkets egen forskning, är det något alls av Livsmedelsverkets egna forskning utöver svenskars matvanor som tas med i beräkningen när rekommendationerna sätts?

De svenskla näringsrekommendationerna följer ju NNR som ju är en stor sammanställning från näringsforskning världen över och som i sig till stor del föler amerikanska näringsrekommendationerna.
Det lilla Livsmedelsverket själva sedan gör är väl bara att applicera rekommendationerna på svenskens matvanor?

Eddie Vedder
2008-03-17, 16:21
DN idag:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=752846

Verkar som Livsmedelsverket är villiga att se över sina rutiner dessutom:

Ledamöterna i Livsmedelsverkets expertgrupper måste lämna in jävsdeklarationer där de redogör för sina sidouppdrag. Enligt nuvarande rutiner ska Livsmedelverkets chefsjurist, tillsammans med generaldirektören, sedan göra en bedömning av ledamöternas lämplighet.


– Vi ska snabbt hitta nya rutiner som gör att vi får bättre och mer relevant information om ledamöterna och att bedömningen blir mer omfattande, säger Inger Andersson.

http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=21283&epslanguage=SV

Enbart positivt i mina ögon. Oavsett om det förekommer jäv eller ej finns alltid anledning att kontrollera noggrant, förekommer oegentligheter måste det fram och om så inte är fallet är det ju bara positivt för ökad trovärdighet.:)