handdator

Visa fullständig version : ristet brød.


goggen
2008-03-05, 15:36
blir næringsinnholdet påvirket om man rister brødet*whistle*

Acquiescence
2008-03-05, 15:41
blir næringsinnholdet påvirket om man rister brødet*whistle*

Edit: Äsch förstod inte först, men samma svar: Nej.

goggen
2008-03-05, 15:52
[QUOTE=Acquiescence;2858022]Edit: Äsch förstod inte först, men samma svar:da kan jeg fortsatt nyte ristet brød. hva med gi da;)

Torwald
2008-03-05, 15:59
Näringsvärdet per 100g förändras ju definitivt, eftersom du torkar ut brödet och dess vikt således utgörs av en mindre del vatten. I praktiken äter du alltså mer rostat bröd för samma mättnadskänsla, jämfört med samma bröd orostat. Det fungerar ju på samma sätt som att äta torkad frukt, som ju har ofta har ett näringsvärde uppemot en 400kcal/100g, eftersom vattnet är (i stort sett) borta.

King Grub
2008-03-05, 16:44
http://bestsmileys.com/signs2/20.gif

Rostat bröd får signifikant lägre GI.

Acquiescence
2008-03-05, 16:47
Näringsvärdet per 100g förändras ju definitivt, eftersom du torkar ut brödet och dess vikt således utgörs av en mindre del vatten. I praktiken äter du alltså mer rostat bröd för samma mättnadskänsla, jämfört med samma bröd orostat. Det fungerar ju på samma sätt som att äta torkad frukt, som ju har ofta har ett näringsvärde uppemot en 400kcal/100g, eftersom vattnet är (i stort sett) borta.

Men det är fortfarande samma mängd näring i brödskivan som det var när det var vatten i, bara nu i mindre massa, då vatten innehåller 0 kalorier.

Eller är det något jag missar?

Torwald
2008-03-05, 16:48
Nej det är rätt, jag ville bara poängtera det så att inte någon tror att man kan äta "tre brödskivor till priset av en" helt plötsligt ;)

Nitrometan
2008-03-05, 19:29
Det blir väl en Maillard-reaktion i brödets yta då man rostar det?

Mental
2008-03-05, 20:06
Det blir väl en Maillard-reaktion i brödets yta då man rostar det?

Det hoppas jag, Om den brunfärgningen vore enzymatisk skulle jag bli skeptisk :cool:

Scratch89
2008-03-05, 20:32
Det hoppas jag, Om den brunfärgningen vore enzymatisk skulle jag bli skeptisk :cool:

Här skryter man om sina gymnasiekunskaper! :D
Det vettigaste hittills i tråden är GI-sänkningen. Rostat bröd är opti!

trollduva
2008-03-05, 21:58
Här skryter man om sina gymnasiekunskaper! :D
Det vettigaste hittills i tråden är GI-sänkningen. Rostat bröd är opti!

Så det är en myt att en massa vitaminer o sånt (om de nu finns spec mkt i bröd) försvinner när man rostar det?

King Grub
2008-03-05, 22:01
Nej, det är ingen myt. Mellan 50-70% av B6 försvinner, t ex (Gregory et al 1981).

shut teh face
2008-03-05, 22:24
Kan inte finnas mkt vitaminer i bröd från början. ;-p

Acquiescence
2008-03-05, 22:55
Kan inte finnas mkt vitaminer i bröd från början. ;-p

Beror på vad man äter för bröd (http://www.ipan.se/explore/food/20373) då RDI endast är mellan 1.3 och 1.9 mg; Talar om Vitamin B6.

Morty
2008-03-06, 00:24
Jävlar, GI sänkning! Rostat bröd framöver då!






>_>