handdator

Visa fullständig version : Äggvitor??


Alcazara
2003-05-17, 09:11
Hur är det egentligen med att käka mycket äggvitor? Vissa hävdar att man kan få biotin-brist av äggvitor om man äter dem råa , medan vissa säger att man inte får brist om man tillagar dem. Är det nån som vet?

Sverker
2003-05-17, 09:26
Rå äggvita innehåller ett protein som binder Biotinet mycket hårt.

När äggvitan värmts så att den stelnat mister detta protein sin förmåga att binda biotin och biotinet blir lätt att ta upp igen.


Risken att få biotinbrist är näst intill osannolik med en normal, varierad kost, med eller utan ägg.

Fördelen med att värma ägget är att man dödar ev. matförgiftande bakterier.

King Grub
2003-05-17, 12:31
Min bror blev salmonellaförgiftad en gång i tiden av råa ägg, på det tidiga 70-talet. Han gick ner från 75 till 45 kilo. Inget deffupplägg att rekommendera.