Jeepers
2008-02-22, 16:11
Som köksmästare på den största nationen i lund, är min uppgift att hitta spännande fräsch och glädjande mat. Färska råvaror är nyckeln i min matlagning och ger dessutom fina resultat näringsmässigt!
Under våren förra året var det den libanesiska salladen tabbouleh som stod för större delen av mitt kolhydratintag genom normal kost. Utan att ge mig in i någon sjuk diet eller minska mitt kaloriintag låg jag på stabila 5,8 fettprocent, och jag har detta mål (samt 5 tuffa pass/vecka i gymmet) att tacka för det!
Det smakar riktigt gott, fräscht och innehåller stora mängder järn och c-vitamin samt ger dessutom tarmarna ordentligt med fibrer. Och som de flesta vet så står tarmarna för den största delen av ämnesomsättningen i "viloläge", därför är det viktigt med fiberrik mat!
Här är min optimala atlet-mat (kan tillägga att denna mat är fruktansvärt ekonomisk om man bor nära ett willys, de säljer nämligen bladpersilja på lösvikt!)
GRUND:
1 stor näve bladpersilja, "stammarna" bortplockade (50 g på willys kostar 2 kr!)
1 dl bulgur, koka enligt anvisning på förpackning
1 tomat
1 gul lök
1 tsk, eller efter behag, havssalt (kan verka onödigt men havssalt smakar helt annorlunda och sååå mkt godare!)
½-1 msk olivolja (samma sak här, välj en bra, oftast lite dyrare olja. Smakar mer och naturligare än de billiga fuskoljorna som smakar kemikalier )
Lime- eller citrusjuice, färskpressad eller koncentrerad (snåla inte här, ha på ordentligt så får du en härlig fräsch känsla!)
OPTIONAL, för mer smak och innehåll:
½-1 tsk malen spiskummin
100g svarta bönor på burk (ung. en halv burk) ordenligt sköljda och avrunna, protein! röd kidneyböna eller annan böna går också bra. kikärtor är dock tråkigt...
1 äpple, royal gala eller likande, gärna svenskt.
50-100g fetaost, 12-ish% fett, mkt protein här!
några valnötter, LYX!
några pinjekärnor, SUPERLYX!
Härligt doftande melon (jepp lukta innan du köper, ska lukta sött). Galia, nät eller cantloupe passar bra.
HOWTO:
1. Hacka persilja fint. Görs lättast genom att pressa ihop till en liten boll/tjock cigarr och sedan skära tunt tills bollen är borta. EN GÅNG. Hackar man persiljan flera gånger blir den vattnig och tråkig. Tar dessutom tid att samla ihop hacket och köra en vända till...och vi är hungriga och otåliga!
2. Hacka tomat. Använd vass kniv, akta fingrarna. Slö kniv resulterar i att mkt kraft måste användas och fula köttsår. Vassa knivar är dessutom sexigt, tänk samurajsvärdsscenen i bodyguard...
3. Hack lök fint. Vad sa jag om vass kniv..?
4. Blanda hacket i en bunke, vanlig sked eller rena händer är perfekt redskap.
5. Smula ner havssaltet. Precis som på tv.
6. Sprinkla ner salladen med lite olivolja, gärna med tummen för öppningen på flaskan alá TVkock om du ska fortsätta att imponera på lunch-/middagsgästen.
7. blanda i kokt bulgur
8. Avsluta med att pressa lime/citron över salladen.
9. blanda och servera med färsbiff (stekt köttfärs i nån form) plus någon yoghurtsås, typ tsatsiki.
Ska du vara lite EXTRA ALLT någon dag:
smula i feta
blanda ner skivat äpple
blanda ner sköljda och avrunna svarta bönor, eller bönor efter smak
toppa med valnötter, eller torr-rosta pinjekärnor tills de blir ljusbruna och toppa salladen.
tärna melon och blanda i.
Exprimentera med färsk frukt och andra grönsaker.
Under våren förra året var det den libanesiska salladen tabbouleh som stod för större delen av mitt kolhydratintag genom normal kost. Utan att ge mig in i någon sjuk diet eller minska mitt kaloriintag låg jag på stabila 5,8 fettprocent, och jag har detta mål (samt 5 tuffa pass/vecka i gymmet) att tacka för det!
Det smakar riktigt gott, fräscht och innehåller stora mängder järn och c-vitamin samt ger dessutom tarmarna ordentligt med fibrer. Och som de flesta vet så står tarmarna för den största delen av ämnesomsättningen i "viloläge", därför är det viktigt med fiberrik mat!
Här är min optimala atlet-mat (kan tillägga att denna mat är fruktansvärt ekonomisk om man bor nära ett willys, de säljer nämligen bladpersilja på lösvikt!)
GRUND:
1 stor näve bladpersilja, "stammarna" bortplockade (50 g på willys kostar 2 kr!)
1 dl bulgur, koka enligt anvisning på förpackning
1 tomat
1 gul lök
1 tsk, eller efter behag, havssalt (kan verka onödigt men havssalt smakar helt annorlunda och sååå mkt godare!)
½-1 msk olivolja (samma sak här, välj en bra, oftast lite dyrare olja. Smakar mer och naturligare än de billiga fuskoljorna som smakar kemikalier )
Lime- eller citrusjuice, färskpressad eller koncentrerad (snåla inte här, ha på ordentligt så får du en härlig fräsch känsla!)
OPTIONAL, för mer smak och innehåll:
½-1 tsk malen spiskummin
100g svarta bönor på burk (ung. en halv burk) ordenligt sköljda och avrunna, protein! röd kidneyböna eller annan böna går också bra. kikärtor är dock tråkigt...
1 äpple, royal gala eller likande, gärna svenskt.
50-100g fetaost, 12-ish% fett, mkt protein här!
några valnötter, LYX!
några pinjekärnor, SUPERLYX!
Härligt doftande melon (jepp lukta innan du köper, ska lukta sött). Galia, nät eller cantloupe passar bra.
HOWTO:
1. Hacka persilja fint. Görs lättast genom att pressa ihop till en liten boll/tjock cigarr och sedan skära tunt tills bollen är borta. EN GÅNG. Hackar man persiljan flera gånger blir den vattnig och tråkig. Tar dessutom tid att samla ihop hacket och köra en vända till...och vi är hungriga och otåliga!
2. Hacka tomat. Använd vass kniv, akta fingrarna. Slö kniv resulterar i att mkt kraft måste användas och fula köttsår. Vassa knivar är dessutom sexigt, tänk samurajsvärdsscenen i bodyguard...
3. Hack lök fint. Vad sa jag om vass kniv..?
4. Blanda hacket i en bunke, vanlig sked eller rena händer är perfekt redskap.
5. Smula ner havssaltet. Precis som på tv.
6. Sprinkla ner salladen med lite olivolja, gärna med tummen för öppningen på flaskan alá TVkock om du ska fortsätta att imponera på lunch-/middagsgästen.
7. blanda i kokt bulgur
8. Avsluta med att pressa lime/citron över salladen.
9. blanda och servera med färsbiff (stekt köttfärs i nån form) plus någon yoghurtsås, typ tsatsiki.
Ska du vara lite EXTRA ALLT någon dag:
smula i feta
blanda ner skivat äpple
blanda ner sköljda och avrunna svarta bönor, eller bönor efter smak
toppa med valnötter, eller torr-rosta pinjekärnor tills de blir ljusbruna och toppa salladen.
tärna melon och blanda i.
Exprimentera med färsk frukt och andra grönsaker.