handdator

Visa fullständig version : Varför tillagad keto-diet försämrar prestandan


Klein
2008-02-18, 08:59
Glutamin kan tydligen återställa glykogen via en annan mekanism än glukos:

http://ajpendo.physiology.org/cgi/content/abstract/269/2/E309

Jag har också läst att 8 gram tillfört glutamin är lika potent som 61 gram glukos för att återställa glykogenförråden men orkar inte leta rätt på den exakta källan.

Denna aminosyra förstörs dock av upphettning vilket förklarar varför folk som testar tillagade keto-dieter tappar prestationsförmågan. Jag kan tydligen med gott samvete fortsätta äta rått kött och hädanefter kommer jag helt att skippa sporadiska tillagningar, i synnerhet efter träning.

Jag fann också en studie på råtter som åt rått respektive processat kött:

http://jn.nutrition.org/cgi/reprint/64/1/137.pdf

z_bumbi
2008-02-18, 09:37
Glutamin kan tydligen återställa glykogen via en annan mekanism än glukos:

http://ajpendo.physiology.org/cgi/content/abstract/269/2/E309

"The results suggest that, after exercise, increased availability of glutamine promotes muscle glycogen accumulation by mechanisms possibly including diversion of glutamine carbon to glycogen. "

Jag har också läst att 8 gram tillfört glutamin är lika potent som 61 gram glukos för att återställa glykogenförråden men orkar inte leta rätt på den exakta källan.

Leta reda på källan, den är inte så intressant då det inte handlar om vad du tror men du kanske lär dig något på det.

Klein
2008-02-18, 09:51
Du får gärna utveckla din invändning så att jag som är mindre kunnig också kan förstå.

The participants in this study completed three glycogen-depleting weight training sessions. After each session they received one of three different drinks (by a systemic rotation), a carbohydrate solution (61-grams), a glutamine solution (8-grams), or a combination of both. The muscle biopsy results revealed that 8 grams of glutamine was as effective as 61-grams of glucose for restoring muscle glycogen levels, while the combination of glucose and glutamine restored whole body glycogen levels more effectively than either supplement taken separately.

J.Appl.Physiol.86;6:1770-1777, 1999.

LunaSpice
2008-02-18, 09:54
Det råder tvivel om huruvida glutamin verkligen har någon betydelse för glykogeninlagring;

It is concluded that ingestion of a glutamine/carbohydrate mixture does not increase the rate of glycogen resynthesis in muscle. Glycogen resynthesis rates were higher, although not statistically significant, after ingestion of the drink containing the wheat (21 +/- 8%) and whey protein hydrolysate (20 +/- 6%) compared to ingestion of the control and free glutamine drinks, implying that further research is needed on the potential protein effect.

Int J Sports Med. 2000 Jan;21(1):25-30

The addition of glutamine to a CHO + EAA beverage had no effect on post-exercise muscle glycogen resynthesis or muscle protein synthesis, but may suppress a rise in whole-body proteolysis during the later stages of recovery.

Appl Physiol Nutr Metab. 2006 Oct;31(5):518-29.

Det kan däremot ha positiva egenskaper för inlagring i myokardialt muskelglykogen. Detta gäller då främst efter myokardskador såsom hjärtinfarkt.

L-Glutamate and glutamine increased postischaemic LVDP (P < 0.01 vs control hearts for both). L-Glutamate and glutamine increased de novo glycogen synthesis by 78% (P < 0.001) and 55% (P < 0.01), respectively. At the end of reperfusion, total myocardial glycogen content was increased by both L-glutamate and glutamine (5.7 +/- 0.3 and 6.2 +/- 0.7 micromol/g wet weight, respectively; P < 0.05 and 0.01, respectively) compared with that in control hearts (3.6 +/- 0.4 micromol/g wet weight). Neither L-glutamate nor glutamine affected myocardial glucose uptake during reperfusion. 5. Improved postischaemic haemodynamic recovery after L-glutamate and glutamine supplementation during reperfusion is associated with increased de novo glycogen synthesis, suggesting a favourable modulation of intracellular myocardial carbohydrate metabolism.

Clin Exp Pharmacol Physiol. 2006 Nov;33(11):1099-103.

Vi använder en hel del glutamin inom gastroenterologin som immuntillskott och inflammationshämmande preparat som visat sig ha goda egenskaper på bla. slemhinneläkning.

Klein
2008-02-18, 10:26
Det borde rimligen vara effektivast att äta det så som det förekommer naturligt, dvs tillsammans med alla andra nutrienter i kött. Artikeln om råttorna visar att aminosyrorna peakar betydligt snabbare och mer samstämmigt i blodet vid intag av ej värmebehandlat kött jämfört med värmebehandlat kött. Med resultatet att varje enskild komponent kommer till sin fulla nytta.

Någon som är intresserad av att undersöka hur glykogeninlagring påverkas av rått kött / upphettat kött / fritt glutamin / whey + carbs / carbs / placebo etc? :)

z_bumbi
2008-02-18, 13:19
Det effektivaste för att lagra in muskelglykogen är att äta kolhydrater i tillräcklig mängd, det visar ju t o m studien du har kollat på så finns det så mycket mer att ifrågasätta?

Mariie
2008-02-18, 14:00
Det råder tvivel om huruvida glutamin verkligen har någon betydelse för glykogeninlagring;



Int J Sports Med. 2000 Jan;21(1):25-30



Appl Physiol Nutr Metab. 2006 Oct;31(5):518-29.

Det kan däremot ha positiva egenskaper för inlagring i myokardialt muskelglykogen. Detta gäller då främst efter myokardskador såsom hjärtinfarkt.



Clin Exp Pharmacol Physiol. 2006 Nov;33(11):1099-103.

Vi använder en hel del glutamin inom gastroenterologin som immuntillskott och inflammationshämmande preparat som visat sig ha goda egenskaper på bla. slemhinneläkning.

Får man fråga vad du arbetar med?
Eftersom du nämner gastroenterologi så antar jag att du är ngn slags läkare?
Jag har nämligen själv stora problem med min tarm och med allergier, till följd av kraftig näringsbrist och stress (utav själva bristerna), som jag fått höra beror b.la på en läckande tarm.
Ngt som(tyvärr) min gastroläkare inte tror man kan ha, så därför har glutaminsupplementering aldrig tagits upp.

Är det så att glutamin verkligen är verkningsfullt när det gäller personer som har sviktande hälsa, allergier, tarmläckage etc?


Tacksam för svar

z_bumbi
2008-02-18, 14:09
som jag fått höra beror b.la på en läckande tarm.
Ngt som(tyvärr) min gastroläkare inte tror man kan ha,

Jag skulle lyssna på läkaren, har du läckage från tarmen så har du mer problem än bara näringsbrist och allergier.

LunaSpice
2008-02-18, 16:42
Får man fråga vad du arbetar med?
Eftersom du nämner gastroenterologi så antar jag att du är ngn slags läkare?
Jag har nämligen själv stora problem med min tarm och med allergier, till följd av kraftig näringsbrist och stress (utav själva bristerna), som jag fått höra beror b.la på en läckande tarm.
Ngt som(tyvärr) min gastroläkare inte tror man kan ha, så därför har glutaminsupplementering aldrig tagits upp.

Är det så att glutamin verkligen är verkningsfullt när det gäller personer som har sviktande hälsa, allergier, tarmläckage etc?


Tacksam för svar

Nej, jag är inte läkare. Jag är specialistsjuksköterska inom bl.a. gastro. Läckande tarm i vilket avseende? Handlar det inte istället om malabsorption? Självklart minskar effekten av glutamin och alla andra tillskott om upptaget i tarmen inte fungerar optimalt.

Sverker
2008-02-18, 19:46
Jag tolkar nu studien fritt !

Personerna har innan försöket fulla glykogendepåer eftersom de laddat med kolhydrat. De arbetar hårt och producerar mjölksyra. Mjölksyran återbildas till glukos genom Cory-cykeln. Efter träningen stimuleras glykogenbildningen och glukosen återlagra på nytt. Ett skolexempel på hur Cory-cykeln fungerar:thumbup:

Skulle försöksperioderna inte haft något glykogen så skulle glukoneogenesen vara stympad och glykogenbildningen många gånger sämre.



Har jag rätt eller fel ?

Morty
2008-02-18, 23:41
Det ryktas att pasta är prestationshöjande vid låga kolhydratsnivåer.

Klein
2008-02-18, 23:51
Det effektivaste för att lagra in muskelglykogen är att äta kolhydrater i tillräcklig mängd, det visar ju t o m studien du har kollat på så finns det så mycket mer att ifrågasätta?

Du missförstår mig här. Det jag åsyftade var det effektivaste sättet att absorbera och nyttja glutamin om man nu inte äter kolhydrater.

CoolHandLuke
2008-02-19, 02:37
Denna aminosyra förstörs dock av upphettning vilket förklarar varför folk som testar tillagade keto-dieter tappar prestationsförmågan. Jag kan tydligen med gott samvete fortsätta äta rått kött och hädanefter kommer jag helt att skippa sporadiska tillagningar, i synnerhet efter träning.
Vet du vilken temperatur ungefär?

Klein
2008-02-19, 03:06
Jag vet faktiskt inte vilken temperatur det rör sig om men även tiden är att beakta här. Om du känner att du måste tillaga köttet så kan du ju kompromissa genom att köra på hög temperatur under väldigt kort tid. Av råttstudien att döma så saboterar även frysning glutaminet så det är färskt kött som gäller.

Och som sagt var, den stora poängen med att äta köttet rått (eller blodigt) är att man får ett bättre koordinerat och mer koncentrerat flöde av köttets samtliga aminosyror i blodet.

Sverker
2008-02-19, 07:11
Råttförsöket är helt irrelevant.

Autoklaverat vid 120 grader C i 15 - 240 minuter:confused:


Kommerciell sterilicering m a p Clostridium Botulinum är 120 grader C i 2 minuter och 15 sekunder. Här blåste man på i ytterligare 12 minuter för att vara på den säkra sidan.





Jag kan ju berätta att jag har autoklaverat både det ena och det andra i min karrier. En gång hade jag en rätt lovande produkt som jag autoklaverat i försöksskala vid 120 grader C. För att undersöka den större skalan sklickade vi iväg ett prov för autoklavering på en större anledning.

Misstaget var att försöket gjordes vid 140 grader i 20 minuter*gah!* . Det som kom tillbaka med posten var kolsvart och delades lämpligen med yxa.

z_bumbi
2008-02-19, 07:42
Du missförstår mig här. Det jag åsyftade var det effektivaste sättet att absorbera och nyttja glutamin om man nu inte äter kolhydrater.

Att äta det som en del i en övrigt balanserad kost är en bra idé, upptaget är troligen lika stort som andra aminosyror (jag har inte hittat något annat) och det förstörs inte vid normal tillagning. Det är ju dessutom en icke-essentiell aminosyra så det finns ingen anledning att fokusera på den.

Klein
2008-02-19, 08:10
Att äta det som en del i en övrigt balanserad kost är en bra idé, upptaget är troligen lika stort som andra aminosyror (jag har inte hittat något annat) och det förstörs inte vid normal tillagning. Det är ju dessutom en icke-essentiell aminosyra så det finns ingen anledning att fokusera på den.

Syftet med tråden är inte att lyfta fram Glutamin som något användbart i sig självt utan ett försök att förklara varför en tillagad keto-diet ger sämre prestanda än vanlig kost så väl som dess råa motsvarighet. Timing, mängd och sammansättning av aminosyror i blodet är antagligen av stor betydelse för hur väl varje aminosyra kommer till användning.

z_bumbi
2008-02-19, 08:20
Syftet med tråden är inte att lyfta fram Glutamin som något användbart i sig självt utan ett försök att förklara varför en tillagad keto-diet ger sämre prestanda än vanlig kost så väl som dess råa motsvarighet. Timing, mängd och sammansättning av aminosyror i blodet är antagligen av stor betydelse för hur väl varje aminosyra kommer till användning.

Men du har ju inte visat på något som ens tyder på att din teori stämmer?

Rahf
2008-02-19, 09:51
Jag förstår ingenting av den här tråden heller. Titeln antyder på att det ska handla om kolhydratfobiker i viss mån men sen när man läser så är det glutamin på tapeterna.

Klein
2008-02-19, 11:39
Men du har ju inte visat på något som ens tyder på att din teori stämmer?

Det verkar onekligen vara oklart huruvida glutamin har någon effekt eller ej. Jag tänker iaf lägga fokus på att äta mer rått kött och helt undvika tillagat (jag har fuskat mycket), för att se hur det påverkar prestandan och återhämtningen.

Nitrometan
2008-02-19, 12:38
Men du har ju inte visat på något som ens tyder på att din teori stämmer?
Jag tycker teorin verkar otydlig också.

Jag ser inte sambandet mellan undersökningarna och teoribygget.

Mariie
2008-02-19, 13:33
Jag skulle lyssna på läkaren, har du läckage från tarmen så har du mer problem än bara näringsbrist och allergier.


Fler och fler läkare och andra börjar ju fördjupa sig kring detta med läckande tarm, att det faktiskt finns och är en bidragande orsak till diverse immunförsvarsproblem, allergier etc.
Alltså en tarmslemhinna som inte riktigt "hinner" bytas ut som den ska, till följd av för lite energi, stress osv.
Normalt sätt så byts ju slemhinnan ut var tredje till var fjärde dag, men i mitt fall pga allt som hänt, så har ju självklart tarmen och slemhinnan blivit påverkad.
Som jag förstår så kan man visst ha en läckande tarm, utan "mer" symptom än massa allergier och immunflrsvarsproblem.

z_bumbi
2008-02-19, 15:19
Det verkar onekligen vara oklart huruvida glutamin har någon effekt eller ej. Jag tänker iaf lägga fokus på att äta mer rått kött och helt undvika tillagat (jag har fuskat mycket), för att se hur det påverkar prestandan och återhämtningen.

Eller så läser du på så ser du vad som händer med prestationen vid ketodiet, det är ett alternativ som ger mer entydiga svar.

Fler och fler läkare och andra börjar ju fördjupa sig kring detta med läckande tarm, att det faktiskt finns och är en bidragande orsak till diverse immunförsvarsproblem, allergier etc.
Alltså en tarmslemhinna som inte riktigt "hinner" bytas ut som den ska, till följd av för lite energi, stress osv.
Normalt sätt så byts ju slemhinnan ut var tredje till var fjärde dag, men i mitt fall pga allt som hänt, så har ju självklart tarmen och slemhinnan blivit påverkad.
Som jag förstår så kan man visst ha en läckande tarm, utan "mer" symptom än massa allergier och immunflrsvarsproblem.

Om tarmen läcker så betyder det för mig att det är hål i den och då hamnar innehållet i tarmen utanför tarmen och tvärt om, det är inget bra.
Att tarmludd och tarmslemhinna kan ta skada av olika tillstånd är förhoppningsvis ingen nyhet för en läkare som jobbar med just tarmproblem men att från det gå till att prata om en läckande tarm verkar lite extremt..

LunaSpice
2008-02-19, 18:01
Knappast så är läckande tarm i detta avseendet innebär att tarminnehållet läcker ut...då har man en peritonit inom nån inom kort och det lär man märka.

Klein
2008-02-20, 00:36
Jag tycker teorin verkar otydlig också.

Jag ser inte sambandet mellan undersökningarna och teoribygget.

Det hela bygger på att det å ena sidan finns studier och erfarenheter som visar att keto-dieter sabbar prestationsförmågan vid intensiv träning och att jag å andra sidan inte har upplevt denna prestationsförsämring på min råa keto-diet. När jag sedan av en ren slump såg att det fanns studier på glutamins eventuella effekt på glykogeninlagring så tänkte jag att detta kunde vara en bidragande orsak till att en rå keto-diet funkar bättre än en tillagad. Men så mycket längre än så har jag inte kommit än...

Sverker
2008-02-20, 07:04
Hela din idé om glutaminet faller på att försöket bygger på injektion av glutamin.

När vi tar glutamin oralt så blir det mesta alanin i tarmcellen och därefter glukos i levern.

Självklart kan vi utnyttja glutaminet genom att äta stora mängder protein eller ett rent tillskott av glutamin så att lite kan passera tarmen och levern och komma ut i blodbanan.

Helt plötsligt blir vete och glutenprotein högintressant när vi kan komma åt glutaminpeptider med bra upptag :thumbup:

Klein
2008-02-20, 11:57
Hela din idé om glutaminet faller på att försöket bygger på injektion av glutamin.

När vi tar glutamin oralt så blir det mesta alanin i tarmcellen och därefter glukos i levern.

Självklart kan vi utnyttja glutaminet genom att äta stora mängder protein eller ett rent tillskott av glutamin så att lite kan passera tarmen och levern och komma ut i blodbanan.

Helt plötsligt blir vete och glutenprotein högintressant när vi kan komma åt glutaminpeptider med bra upptag :thumbup:

Frågan är om glutaminet kommer till bättre nytta om köttet är rått. När jag i en avlägsen framtid tar 800kg raw i totalen så låter jag det tala för sig självt :D

CoolHandLuke
2008-02-21, 00:32
Det hela bygger på att det å ena sidan finns studier och erfarenheter som visar att keto-dieter sabbar prestationsförmågan vid intensiv träning och att jag å andra sidan inte har upplevt denna prestationsförsämring på min råa keto-diet.
Ah. Fick för mig att du körde högprotein. Vanligt missförstånd kanske. Har du provat högprotein med avseende på prestationsförmåga också? Verkar vara poppis bland rika byggare.. men det kanske inte är möjligt i rå form.

Klein
2008-02-21, 02:06
Ah. Fick för mig att du körde högprotein. Vanligt missförstånd kanske. Har du provat högprotein med avseende på prestationsförmåga också? Verkar vara poppis bland rika byggare.. men det kanske inte är möjligt i rå form.

Jag körde relativt högt på proteinet (50-60%) det första året som jag testade rå kost och det var ingen höjdare. Jag blev uttorkad och orkeslös. Nu för tiden ligger jag på 15-25% protein och resten fett. Min uppfattning ät att högprotein på bekostnad av andra makronutrienter är värdelöst för en odopad person.