handdator

Visa fullständig version : Bär sänker BT och ökar HDL-kolesterol.


LunaSpice
2008-02-11, 22:08
Berry consumption inhibited platelet function as measured with a platelet function analyzer (using collagen and ADP as platelet activator) [changes: 11% and –1.4% in the berry and control groups, respectively; P = 0.018, analysis of covariance (ANCOVA)]. Plasma biomarkers of platelet activation, coagulation, and fibrinolysis did not change during the intervention. Serum HDL-cholesterol concentrations increased significantly more (P = 0.006, ANCOVA) in the berry than in the control group (5.2% and 0.6%, respectively), but total cholesterol and triacylglycerol remained unchanged. Systolic BP decreased significantly (P = 0.050, ANCOVA); the decrease mostly occurred in subjects with high baseline BP (7.3 mm Hg in highest tertile; P = 0.024, ANCOVA). Polyphenol and vitamin C concentrations in plasma increased, whereas other nutritional biomarkers (ie, folate, tocopherols, sodium, and potassium) were unaffected.

Conclusion: The consumption of moderate amounts of berries resulted in favorable changes in platelet function, HDL cholesterol, and BP. The results indicate that regular consumption of berries may play a role in the prevention of cardiovascular disease.

Am J Clin Nutr 2008;87 323-331

LunaSpice
2008-02-11, 22:13
Det som bör tilläggas är väl att detta gäller personer med ökad riskfaktorer för hjärtkärlsjukdomar. Friska invidider har inte studerats. Det skulle dock vara intressant eftersom blodtrycket kan öka hos friska invidider som intar fruktos.

Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2008 Jan 16.

Scratch89
2008-02-11, 22:43
Vet man vad i bären som ger effekten? Det skulle lika gärna kunna vara kollagenet?

King Grub
2008-02-11, 22:44
Det skulle lika gärna kunna vara kollagenet?

Va? Utveckla.

demode
2008-02-11, 22:46
Vad står BT för? :smash:

LunaSpice
2008-02-11, 22:48
Möjligen kväveoxid:

We hypothesize that the results may be partly explained by changes in nitric oxide metabolism. Similar results have been observed in animal studies investigating agents that affect nitric oxide (alone or in combination with polyphenols). In one study, administration of a nitric oxide synthase inhibitor decreased HDL cholesterol and increased total cholesterol, blood pressure, and plasma procoagulant biomarkers, whereas the administration of a nitric oxide donor resulted in opposite effects.

Demode: Blodtryck. :P

Scratch89
2008-02-12, 00:44
Va? Utveckla.

Nej, alltså, det vara bara ett exempel, förlåt om jag uttryckte mig otydligt. :D
Vet man vad, specifikt, det är i bären som ger effekten?

LunaSpice
2008-02-12, 01:23
Nej, alltså, det vara bara ett exempel, förlåt om jag uttryckte mig otydligt. :D
Vet man vad, specifikt, det är i bären som ger effekten?

Bär innehåller ju en del kraftiga antioxidanter såsom polyfenol. Detta tillsammans med ökad NO-metabolism skulle kunna vara en bidragande orsak:

Current knowledge of the bioactivities and health effects of the known constituents of berries indicates that polyphenols, rather than ascorbic acid are responsible for the effects observed in the present study. Previous studies showed that polyphenols such as quercetin and catechins exhibit potentially beneficial changes in pathways related to cardiovascular health. However, other, less studied compounds such as the polyphenol metabolites could exhibit similar effects. It is interesting that many polyphenols and polyphenol metabolites contain an orthodiphenolic structure—ie, 2 adjacent hydroxyl groups on the aromatic B ring—which is particularly efficient in antioxidation. However, several mechanisms (related or unrelated to antioxidation) could mediate the vascular and hemostatic effects observed for polyphenols.

der_rickard
2008-02-12, 07:05
Det som bör tilläggas är väl att detta gäller personer med ökad riskfaktorer för hjärtkärlsjukdomar. Friska invidider har inte studerats. Det skulle dock vara intressant eftersom blodtrycket kan öka hos friska invidider som intar fruktos.

Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2008 Jan 16.

Hur mycket fruktos måste man inta som frisk för att det ska påverka ens blodtryck?

Eddie Vedder
2008-02-12, 07:13
Hur mycket fruktos måste man inta som frisk för att det ska påverka ens blodtryck?

Akut effekt, när det gäller kronisk påverkan är det förstås mer komplext mellan ett antal livsstilssfaktorer och genetiska förutsättningar:
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=108559

Scratch89
2008-02-12, 07:54
Bär innehåller ju en del kraftiga antioxidanter såsom polyfenol. Detta tillsammans med ökad NO-metabolism skulle kunna vara en bidragande orsak:

Gött! Ett perfekt svar!

Doktorn
2008-02-13, 23:33
Bär innehåller ju en del kraftiga antioxidanter såsom polyfenol. Detta tillsammans med ökad NO-metabolism skulle kunna vara en bidragande orsak:

Ökad NO metabolism borde väl ge ett förhöjt blodtryck och inter omvänt?

LunaSpice
2008-02-14, 02:51
Jo men det verkar inte handla om en ökning utan en förändring/minskning i NO-metabolismen.

Doktorn
2008-02-14, 20:23
Jo men det verkar inte handla om en ökning utan en förändring/minskning i NO-metabolismen.

Ja en minskning antar jag eftersom NO är en vasodilator... En ökning skulle ju ge högre blodtryck (pga minskad vasodilation)

Du skrev ökad metabolism av NO det var det jag reagerade på...