handdator

Visa fullständig version : DN: "Snabba kolhydrater ökar risk för diabetes"


Rhino
2008-02-08, 11:26
Från dagens upplaga av Dagens Nyheter:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=740816

I en 20 år lång studie på 85000 kvinnor fann man att snabba kolhydrater ökar risk för diabetes. Långsamma kolhydrater och vegetabiliska fetter skall minska risken.

"En kost med mycket snabba kolhydrater mer än fördubblar risken att drabbas av diabetes. Det visar världens största studie om livsstil och hälsa.

- Den som vill undvika sjukdom bör först och främst hålla en normal, hälsosam vikt. Nästa steg är att äta långsamma kolhydrater och bra fetter från vegetabiliska oljor och nötter, säger Frank Hu, professor i nutrition och epidemiologi vid Harvard School of Public Health i USA."

IggaN
2008-02-08, 12:07
Hoppas att de verkligen har fel när man tar en gainer varje gång efter träning. :(

Koloftw
2008-02-08, 12:10
Ingen nyhet eller?

Tror att är man aktiv, har en hälsosam kost och är smal så kommer man nog inte få diabetes.

Scratch89
2008-02-08, 12:16
Hoppas att de verkligen har fel när man tar en gainer varje gång efter träning. :(
Träningen i sig motverkar många sjukdomar. Att d åta en gainer efteråt ska inte spela någon större roll i sammanghanget, kan man tycka.

Ingen nyhet eller?

Tror att är man aktiv, har en hälsosam kost och är smal så kommer man nog inte få diabetes.
Du tror mycket. Många som drabbas av diabetes har fått det genom arvet. Sen är det såklart en större risk att bli drabbad av diabetes om man har ett osunt leverne, men...

IggaN
2008-02-08, 13:05
Träningen i sig motverkar många sjukdomar. Att d åta en gainer efteråt ska inte spela någon större roll i sammanghanget, kan man tycka.


Okej, skönt och höra! :hbang: Men hade ändå forsatt med att dricka :D

mariamaria
2008-02-08, 13:15
Okej, skönt och höra! :hbang: Men hade ändå forsatt med att dricka :D

Dessutom menar ju till exempel Paulún (i bla Blodsockerblues) att man just efter träning bör inta snabba kolhydrater eftersom det främjar återhämtningen.

Eddie Vedder
2008-02-08, 13:18
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/87/2/339

Scratch89
2008-02-08, 13:24
Men... den studien som Eddie länkar till handlar väl inte om GI, utan bara om låg andel kolhydrater?

Rhino
2008-02-08, 13:26
Men... den studien som Eddie länkar till handlar väl inte om GI, utan bara om låg andel kolhydrater?

Det är med stor sannolikhet den undersökning som den första posten i tråden handlar om.

Scratch89
2008-02-08, 13:30
Då är det väl lite dumt att kalla det för snabba kolhydrater?

King Grub
2008-02-08, 13:34
Återigen blandar man ihop GI och lågkolhydrat i massmedia.

Scratch89
2008-02-08, 13:37
Bra, då hade jag inte fel. :)
Nu är det väl iofs inte dåligt om folk börjar äta mat med lågt GI, men det är fortfarande tråkigt att budskapet förvrängs.

Rhino
2008-02-08, 13:37
Då är det väl lite dumt att kalla det för snabba kolhydrater?

Det är DN:s rubrik, men i abstraktet från Eddie talas det i alla fall lite om "glycemic load".

Intressant hur som helst är deras slutsats:

"Conclusion: These data suggest that diets lower in carbohydrate and higher in fat and protein do not increase the risk of type 2 diabetes in women. In fact, diets rich in vegetable sources of fat and protein may modestly reduce the risk of diabetes."

Där man menar att vegetabiliskt fett och protein kan minska diabetesrisken, vilket är tvärtemot LCHF-folkets teser. (Av vad man kan se från DN:s blogglänkar är de i övrigt eld och lågor över denna studie.) :)

jwzrd
2008-02-08, 14:12
DN:s artikel talar dessutom om glykemisk belastning även om man likställer det med GI. Låg glykemisk belastning kan väl jämställas med lågkolhydrat utan att man har allt för fel? Jag gillar nu inte DN:s artikel, särskillt som det man egentligen påstår om snabba respektive långsamma kolhydrater och diabetes-risk väl ändå är helt omkastat? Visst är det fruktos som är förknippat med det metabola syndromet med diabetes som en av de yttersta konsekvenserna för hälsan?

Gädda
2008-02-08, 14:45
Har inte detta varit känt lika länge som själva sjukdomen typ?

Därför diabetes kallas sockersjuka kanske...

bollio
2008-02-08, 14:46
- Den som vill undvika sjukdom bör först och främst hålla en normal, hälsosam vikt. Nästa steg är att äta långsamma kolhydrater och bra fetter av animalisk ursprung och nötter

Fixade till det.

JJ
2008-02-08, 14:48
Har inte detta varit känt lika länge som själva sjukdomen typ?

Därför diabetes kallas sockersjuka kanske...

Eller så har det med blodsockret att göra.

Rhino
2008-02-08, 15:01
Fixade till det.

Visst Bollio/Klein! ;)