handdator

Visa fullständig version : Tips på bra bröd!


Jaeric
2008-02-06, 19:56
Halloj!

Skulle vilja ha lite tips på bra bröd som jag kan baka och äta när jag håller på att deffa.

Så skriv gärna recept och lägg gärna in en bild ifall ni har så man ser resultat också, :)

Tack så mycket!

Eddie Vedder
2008-02-06, 20:02
Finns säkert något i någon av dom här trådarna, alternativt i någon annan tråd som också handlar om bröd för det finns fler ändå:

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=39609&highlight=br%F6d
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=78866&highlight=br%F6d
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=80402&highlight=br%F6d
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=82434&highlight=br%F6d
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=93376&highlight=br%F6d
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=94219&highlight=br%F6d
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=99073&highlight=br%F6d

lectris
2008-02-06, 20:06
Prottebröd (kommer från den här sidan) (http://mariaandersson.wordpress.com/)

120 g glutenmjöl
100 g bakepro
25 g krossade linfrön
50 g fibrex
1 tsk salt
3 tsk bakpulver
1tsk bikarbonat
15 g olivolja
15 g avokadoolja
1 ägg
2-3 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser först och ha sen i vattnet. Grädda i 180 grader i 40-50 min. Blir ca 20 små skivor där var och en innehåller: 65 kcal , 9 g protein, 2 g fett och något gram kolhydrater. :thumbup:

Eva
2008-02-07, 07:29
Här är recept på det mest lättbakade bröd jag någonsin bakat (hämtat från Saltåbageriets hemsida):

1 liter kallt vatten (alt. 0.5 liter filmjölk och 0.5 liter vatten)
1.25 kg mjöl (t.ex. en blandning av vete-, grahams- och rågmjöl)
0.25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk honung

Rör ut salt, jäst och honung i litet av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och mjölet och rör ihop till en deg. Fördela degen i två avlånga, smorda brödformar. Ställ in formarna i kall ugn och sätt ugnstemperaturen på 100 grader. Grädda bröden i 40 minuter. Höj ugnstemperaturen till 250 grader och låt bröden grädda i ytterligare 40 minuter. Ta bröden ur formarna, linda in dem i rena handdukar och låt dem vila ett dygn.

z_bumbi
2008-02-07, 09:45
Smart att jäsa brödet direkt i ugnen, det ska jag testa någon gång. :thumbup:

Kung TexMex
2008-02-07, 12:30
Prottebröd (kommer från den här sidan) (http://mariaandersson.wordpress.com/)

120 g glutenmjöl
100 g bakepro
25 g krossade linfrön
50 g fibrex
1 tsk salt
3 tsk bakpulver
1tsk bikarbonat
15 g olivolja
15 g avokadoolja
1 ägg
2-3 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser först och ha sen i vattnet. Grädda i 180 grader i 40-50 min. Blir ca 20 små skivor där var och en innehåller: 65 kcal , 9 g protein, 2 g fett och något gram kolhydrater. :thumbup:

Har vi någon bakexpert här som kan vegananpassa detta recept? Två matskedar sojamjöl ska motsvara ett ägg näringsmässigt, det har dock inte samma bindande förmåga. Fungerar det ändå måtro? Eller finns det något annat man kan ha i för att få en ordentlig deg utav det?

z_bumbi
2008-02-07, 12:57
Eller finns det något annat man kan ha i för att få en ordentlig deg utav det?

Mjöl, det brukar funka. Bakepro är proteinpulver så det faller också bort om du är vegetarian och sen är det inte så mycket kvar. :)

Jag är inte så förtjust i receptet som sådant då det innehåller väldigt mycket linfrön men även för att det är ganska näringsfattigt. Att tillsätta fibrer till ett bröd är något som jag spar till tillverkarna av "nyttiga" rostfrallor, i övrigt finns det så mycket andra mjöltyper att välja på att man brukar få i sig sina fibrer i alla fall.
Vill man öka proteinhalten och fiberhalten i samma veva så funkar kokta och mosade bönor/ärtor bra i bröd. Det finns även recept med ärtmjöl och jag gissar att vanlig ärtsoppa också funkar (det har jag aldrig testat).
Med tanke på att glutenmjölet dessutom kostar ca 100 kr/kg så blir det också mycket billigare.

Kung TexMex
2008-02-07, 13:30
Mjöl, det brukar funka. Bakepro är proteinpulver så det faller också bort om du är vegetarian och sen är det inte så mycket kvar. :)

Jag är inte så förtjust i receptet som sådant då det innehåller väldigt mycket linfrön men även för att det är ganska näringsfattigt. Att tillsätta fibrer till ett bröd är något som jag spar till tillverkarna av "nyttiga" rostfrallor, i övrigt finns det så mycket andra mjöltyper att välja på att man brukar få i sig sina fibrer i alla fall.
Vill man öka proteinhalten och fiberhalten i samma veva så funkar kokta och mosade bönor/ärtor bra i bröd. Det finns även recept med ärtmjöl och jag gissar att vanlig ärtsoppa också funkar (det har jag aldrig testat).
Med tanke på att glutenmjölet dessutom kostar ca 100 kr/kg så blir det också mycket billigare.

Mhm, där ser man. Ja det receptet var väl kanske inte för mig då. Någon slags fiberbrist lär jag knappast ha och dessutom vet jag inte vad hälften av ingredienserna är för något. Jag blev nog lite "protteblind".

z_bumbi
2008-02-07, 13:44
Mhm, där ser man. Ja det receptet var väl kanske inte för mig då. Någon slags fiberbrist lär jag knappast ha och dessutom vet jag inte vad hälften av ingredienserna är för något. Jag blev nog lite "protteblind".

Det är nog ganska ovanligt med en vegetarian som har fiberbrist. :)

z_bumbi
2008-02-16, 18:27
Här är recept på det mest lättbakade bröd jag någonsin bakat (hämtat från Saltåbageriets hemsida):

1 liter kallt vatten (alt. 0.5 liter filmjölk och 0.5 liter vatten)
1.25 kg mjöl (t.ex. en blandning av vete-, grahams- och rågmjöl)
0.25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk honung

Rör ut salt, jäst och honung i litet av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och mjölet och rör ihop till en deg. Fördela degen i två avlånga, smorda brödformar. Ställ in formarna i kall ugn och sätt ugnstemperaturen på 100 grader. Grädda bröden i 40 minuter. Höj ugnstemperaturen till 250 grader och låt bröden grädda i ytterligare 40 minuter. Ta bröden ur formarna, linda in dem i rena handdukar och låt dem vila ett dygn.

Idag upptäckte jag ett fel i receptet då jästmängden är väldigt liten. :D
Jag testade idag med torrjäst och det funkade men man bör nog följa rekommenderad mängd jäst för degvätskan. Om inte någon annan har en förklaring till varför det ska vara så lite jäst? (Jag antar att det ska stå 25 g)

Fruktyoghurt
Kornmjöl
Råggryn
Vetemjöl
Torrjäst
Kryddning: Kanel, ingefära och chili

Eva
2008-02-17, 08:20
Aj då, dålig korrekturläsning från min sida...visst skall det vara 25 g och inte 0.25 g jäst! Intressant att det fungerade med torrjäst som ju vanligtvis skall blandas med drygt 40 grader varm degvätska.

z_bumbi
2008-02-17, 08:50
Aj då, dålig korrekturläsning från min sida...visst skall det vara 25 g och inte 0.25 g jäst! Intressant att det fungerade med torrjäst som ju vanligtvis skall blandas med drygt 40 grader varm degvätska.

Jag använde samma mängd torrjäst som rekomenderas på påsarna dvs två påsar till 1 l vätska och det jäste ganska bra med tanke på mängden vetemjöl (ca 450 g).

z_bumbi
2008-03-01, 19:13
Vill man öka proteinhalten och fiberhalten i samma veva så funkar kokta och mosade bönor/ärtor bra i bröd. Det finns även recept med ärtmjöl och jag gissar att vanlig ärtsoppa också funkar (det har jag aldrig testat).

Det var jag tvungen att ändra på.

Det är samma grundrecept som ovan dvs börja i kall ugn och 100 grader i 40 minuter + 250 grader i 40 minuter.

2 dl rågkross (0,14 kg)
2 dl vatten
Koka vattnet och blötlägg rågen.
9 dl ärtsoppa (direkt från tuben)
1l vatten
4 påsar torrjäst
Ca 1,5 kg vetemjöl
Kör degen i 10 minuter (om man har en hushållsassisten)
0,2 kg rågflingor
0,4 kg kornmjöl
2 msk rosmarin
1 msk basilika
1 msk chili
1 paket salami, skär i strimlor/bitar
ca 150 g ost i tärningar.
Blanda igen i några minuter.

Släng degen i fyra formar och sen in i ugnen.

Det smakar faktiskt lite ärtsoppa och det beror väl delvis på att jag kryddade som jag gjorde men även ärtsmaken finns där.
Salami och ost ska jag göra igen.