handdator

Visa fullständig version : Att gula, eller att inte gula.


camarade
2008-02-04, 18:09
Ja. Ska man äta äggulan eller inte? Alla jag frågar säger olika.

Jag brukar ta bort den när jag dricker råa ägg bara för själva trevlighetens skull. Men det kanske är onödigt? Såhär idag när det pratas om global uppvärmning och slöseri med resurser. Jag kanske borde svälja gulan ändå.

http://gfx.aftonbladet.se/multimedia/archive/00109/_gg-257309-449201_3_109335w.jpg

Att gula, eller att inte gula?

Koloftw
2008-02-04, 18:16
Behöver man mer fett/kcal/smak eller bara för att man vill det - ät gulan.

Vill man bli mättare/mer protein per energienhet/är rädd för kolesterolet eller bara för att man vill det - ät enbart vitan.

Turbonisse
2008-02-04, 18:18
Råa ägg är inte att rekomendera.

Självklart äter jag hela äggen, ser absolut ingen anledning att slänga gulan.
Skiljer man på gulan och vitan ur energisynpunkt så silar man mygg och sväljer kameler

Eddie Vedder
2008-02-04, 19:33
Håller med Turbonisse till 100%.:thumbup:

Gör som du vill, personligen skulle det aldrig falla mig in att kasta bort en sån näringsbomb som gulan. Dessutom är det ju den som är god, äggvita smakar ju knappt ett dugg.

Om man vill hålla nere på kaloriintaget skulle iag JAG välja något annat att skära ner på än äggula.

Men oavsett vad du gör så sluta med dom råa äggen och tillaga dom på något sätt innan du äter. Om du söker efter trådar om rått ägg förstår du varför.:)

larkan
2008-02-04, 19:42
Vill också tillägga att ett kokt ägg=12 gr protein och ett råttägg=8 gr protein, du förlorar på att dricka rått:P Tro mig.

Linus

Whistler
2008-02-04, 19:43
Skulle ägget på något magiskt sätt dra åt sig protein från vattnet du kokar det i? Produkten kan ju inte öka i proteinmängd bara för att du lagar till den...

larkan
2008-02-04, 19:58
Whister, jag är synd att säga detta men jag tror du precis blev ägd av en rookie på kolozzeum;P

Rahf
2008-02-04, 20:28
Kollar vi lite snabbt på Livsmedelverkets näringstabell så är det ingen skillnad på rått och kokt. Logiskt så ska det inte vara det heller. Whistler har rätt, proteininnehållet är detsamma.

Scratch89
2008-02-04, 20:31
Whister, jag är synd att säga detta men jag tror du precis blev ägd av en rookie på kolozzeum;P

Knappast. Det är snarare rookien som uttryckte sig fel och verkar inte förstå.

Åke
2008-02-04, 20:32
jag skulle vilja vet hur det skulle gå till?

Puck 3a

larkan
2008-02-04, 20:46
Enligt denna hemsidan står det att kroppen tar upp mer av proteinet i ägget om det är kokt än om det är rått.
http://192.121.81.11/livsmedelsok/sok.aspx?epslanguage=SV

Om det var en olaglig länk ta bort den.!

Eddie Vedder
2008-02-04, 20:48
Enligt denna hemsidan står det att kroppen tar upp mer av proteinet i ägget om det är kokt än om det är rått.
http://192.121.81.11/livsmedelsok/sok.aspx?epslanguage=SV

Det är inte samma sak som att det finns mindre i ägget, proteinmängden är densamma. Absorbtionen i tarmen skiljer sig åt.

Scratch89
2008-02-04, 20:48
Vi förstår vad du menar. Dock får du lära dig att du kommer liknas som en hare bland ett gäng komodovaraner om du uttrycker dig fel. :)

Ägget innehåller inte hux flux mer protein bara för att du kokar det. Proteinet i ägget blir bara lättare att ta upp.

Gpajpen
2008-02-04, 20:49
Skillnad på upptag och vad livsmedlet egentligen består av.

Rahf
2008-02-04, 20:49
Enligt denna hemsidan står det att kroppen tar upp mer av proteinet i ägget om det är kokt än om det är rått.
http://192.121.81.11/livsmedelsok/sok.aspx?epslanguage=SV

Om det var en olaglig länk ta bort den.!

Ja det stämmer säkert, men nu tolkade alla här att det var totala proteininnehållet (som är detsamma i alla fall) du menade. Mer klarhet behövs.

larkan
2008-02-04, 20:49
Om jag ska göra de lite lättare för er som inte förstod riktigt, ägget har desamma protein innehållet, men ett kokt ägg tar kroppen upp mycket mer proteiner än när det är rått!.

Och förresten, jag ska inte vara kaxig, men finns bara 1 på kost & näring jag litar på och det är king grub

Scratch89
2008-02-04, 20:51
Själva grejen är att du inte kan blanda ihop äpplen och päron. Det är stor skillnad på att säga att ett kokt ägg innehåller mer protein än ett rått, och att säga att proteinet i ett kokt ägg är lättare att ta upp. Återigen, tänk innan du skriver, läs igenom dina meningar ett par gånger, och posta sedan. Du är inte den första som kommer och hysteriskriker ur dig ett par trådar om dagen.

LadyG
2008-02-04, 20:58
Ja. Ska man äta äggulan eller inte? Alla jag frågar säger olika.

Att gula, eller att inte gula?

Av vilken anledning vill du äta råa ägg?

Saikyou
2008-02-04, 23:00
Gissar lite på att han inte bara menar proteinupptaget men om det överhuvudtaget är bra

Jag brukar undvika att äta mer än 1-2 äggulor om dagen då jag inte har klart för mig hur pass bra det är för kolestorolet t ex ^^

machine gun
2008-02-04, 23:08
Jag behöver bara ett argument för att välja bort råa ägg:

- Campylobacter

Torwald
2008-02-04, 23:36
Förlåt för OT, men fyra svar inom loppet av 1-2 minuter och alla svarar samma sak? Höhö :D

tigerofsweden
2008-02-05, 00:26
Förlåt för OT, men fyra svar inom loppet av 1-2 minuter och alla svarar samma sak? Höhö :D

Förstår heller inte varför folk envisas med att svara när frågan redan besvarats massor med gånger, måste folk visa de också kan eller vad är det frågan om?! :confused:

Sorry för offtopic

Ontopic, ät inte råa ägg ;)

jesse
2008-02-05, 00:39
Förstår heller inte varför folk envisas med att svara när frågan redan besvarats massor med gånger, måste folk visa de också kan eller vad är det frågan om?! :confused:

Sorry för offtopic

Ontopic, ät inte råa ägg ;)

Kan ju vara så att vissa bara var för långsamma när det skrev inläggen :confused:


OT: Ägg äger, +1 på att tillaga ägget och varför slänga bort något som är både gott och näringsrikt :cool:

camarade
2008-02-05, 02:12
"Råa ägg resulted in no matches."

Varför ska jag inte äta råa ägg? (Nej, just det, inte "sök i forumet"...)

Raggis
2008-02-05, 02:49
"Råa ägg resulted in no matches."

Varför ska jag inte äta råa ägg? (Nej, just det, inte "sök i forumet"...)

Hur vore det att läsa tråden för omväxlingsskull? :smash:

Myran
2008-02-05, 08:20
Är det inte så att två ägg ger ca 10g protein ?

Morty
2008-02-05, 08:26
Jag behöver bara ett argument för att välja bort råa ägg:

- Campylobacter


+123123

Jag har prövat, det var nog något av det värsta jag har varit med om. Ligga och frysa som fan, mitt i solen i turkiet. Min polare som inte har lika positiva kroppsliga förutsättningar för en sån sjukdom svimmade av flera gånger... Dock så har han en tarmsjukdom och är sjukt smal :p
vi hade båda ont i magen i veckor efteråt.

Conclusion, koka äggfan...

KniveN
2008-02-05, 08:33
Är det inte så att två ägg ger ca 10g protein ?

12-19g

Rahf
2008-02-05, 09:20
Förstår heller inte varför folk envisas med att svara när frågan redan besvarats massor med gånger, måste folk visa de också kan eller vad är det frågan om?! :confused:

Sorry för offtopic

Ontopic, ät inte råa ägg ;)

Kan vara så att man skriver det lite långsammare och då kommer inlägget upp samtidigt som alla andras. Förmodligen är det så.

Puckfyra måste för övrigt vara något slags rekord.

Trance
2008-02-05, 09:28
"Råa ägg resulted in no matches."

Varför ska jag inte äta råa ägg? (Nej, just det, inte "sök i forumet"...)

Ät råa ägg om du vill. Du har informationen om risker och prestanda så det är ju upp till dig att väga dem mot de fördelar du anser det ha.

Larsson85
2008-02-05, 12:01
Om jag skulle börja äta många ägg dagligen så skulle jag börjar fundera på att välja bort gulan. Men så länge jag ligger runt 1-2ägg per dag så ser jag ingen anledning.