handdator

Visa fullständig version : utesluta rent protein


valo
2008-01-28, 13:14
Hur skulle kroppen reagera om man uteslöt eller sluta fokusera på allt rent protein som tex, tonfisk och kyckling mm. Och bara fick in protein via pasta och dyligt. Skulle muskeltillväxten minska och även fettförbränningen minska? nån som har någon teori?

Eddie Vedder
2008-01-28, 13:20
En dåligt sammansatt vegankost kan nog innebära negativa hälsokonsekvenser, finns antagligen risk för inadekvat proteinintag då.

Har man däremot bra koll på proteinkombinationer är det lätt fixat ur hälsosynpunkt, men ur ett muskelbyggarsyfte är även den mest kompletta vegankosten troligtvis inte lika bra som en kost med animaliskt protein. Fettförbränningen lär det inte påverka för fem öre.

exzs
2008-01-28, 13:38
På vilket sätt skulle animaliskt protein vara bättre än t.ex. sojaproducerat?

King Grub
2008-01-28, 13:40
På vilket sätt skulle animaliskt protein vara bättre än t.ex. sojaproducerat?

http://www.jacn.org/cgi/reprint/24/2/134S.pdf

http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/135/5/1080

Eddie Vedder
2008-01-28, 13:48
Finns många studier där sojaprotein och mjölkprotein jämförs. Olika aminosyrasammansättningar med olika anabola förutsättningar. Likvärdiga styrkeökningar men något skilda resultat på muskelmassa.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17684208?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVDocSum

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17413102?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVAbstractPlus

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15798080?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVAbstractPlus

EDIT: Jag var för långsam.

Vercetti
2008-03-30, 21:25
Men hur mycket sämre är det? Jag uppfyller mitt dagliga behov av protein, med bönor, pasta, mjölk, fil, keso, frön osv. osv. Är det stor skillnad? Kan jag fortfarande bygga muskler relativt bra?

King Grub
2008-03-30, 21:28
Ja, det kan du. Särskilt med mjölkprodukter i kosten som du beskriver - mjölkprotein kan användas synnerligen väl i proteinomsättningen. Ännu bättre tillsammans med spannmål, som kompletteras med mjölkproteinet (underskott av lysin i spannmål, överskott i mjölk, t ex).

Även om din kost till huvudsak består av vegetabiliska livsmedel, kompletterar dessa varandra och helheten blir fullvärdig, om den är någorlunda varierad. Men en kost som innehåller åtminstone en del animaliskt protein är antagligen bättre för muskeltillväxt. Hur mycket bättre vet jag inte hur man skall svara på.

Eddie Vedder
2008-03-31, 05:20
Men hur mycket sämre är det? Jag uppfyller mitt dagliga behov av protein, med bönor, pasta, mjölk, fil, keso, frön osv. osv. Är det stor skillnad? Kan jag fortfarande bygga muskler relativt bra?

I den första posten står det bara "från pasta och dylikt". Det är en enorm skillnad om man dessutom lägger till mjölkprodukter, om man sedan även är medveten om proteinkomplettering och blandar bönorna och spannmålen i en och samma måltid är proteinet i den måltiden nästintill fullvärdigt.

Så i ditt exempel är proteinsammansättningen bra, det är den inte i förstaposten.;) Äter du ägg? För då har du ju ytterligare en toppenkälla till protein, dessutom mycket mycket näringsrik i övrigt.
Ytterligare ett litet tips just i träningssyftet skulle vara att kanske medvetet välja att basera ditt protein i måltiden efter träning på mjölkprotein. Jag tror det kan vara klokt på att satsa på det mest högkvalitativa just där och lägga de helvegetariska måltiderna vid andra tidpunkter.:)