handdator

Visa fullständig version : Den livsfarliga mjölken


Hemi
2008-01-15, 19:56
[…]
Påståendet om att man får cancer av allt inebär ju mer eller mindre att man jämställer mjölk med cigaretter.


På tal om det, under mitten och slutet av 90-talet dånade den utåt sett seriösa och myndiga dagspressen om att det var riktigt dåligt med mjölk. Blodkärlen skulle korkas igen med en gång och det refererades till någon forskning här och där. Det var inte överkonsumtion det handlade om utan mjölkdrickande folk VS icke mjölkdrickande folk, till mycket stor nackdel för de tidigare. Av de förklaringar som gjordes minns jag att jag ratat det som skrevs i efterhand men är det någon som vet någonting vidare om de gamla tidningsnyheterna om den onyttiga och på sikt rent av livsfarliga mjölken?

Koloftw
2008-01-15, 20:01
Ökar tydligen risken för prostatacancer

Då kalciumintag verkar direkt korrelerat med en dosrelaterat ökad risk för prostatacancer hos män och äggstockscancer hos kvinnor är det för mig snarare viktigare att försöka undvika kalcium i för stora mängder; bara 1 L mjölk ger 1200 mg; 400 mg mer än RDI och maxdosen vad som rekommenderas män.


Artikel om mjölk av Seth Ronland:
Inledning: I flera decennier har mjölk och mjölkprodukter varit en grundstapel i svenska samhällets kostcirkel. Det har ofta debatterats om dess positiva hälsoeffekter, då kalcium stärker skellätet och vitaminerna som är oerhört viktiga för oss. Dessutom ger det en väldigt mättande känsla, eftersom det är ganska kaloririkt med mycket protein och kolhydrater och en fettmängd som vi själva kan välja. Dagens svenska sortiment av mjölkprodukter är ett av de största i världen, på gott eller ont?

Den livsviktiga mjölken: Det är på senare år vi fått lite mer förståelse för mjölkens hälsorisker. Förr ansågs detta som sagt som en livsviktig del i kostcirkeln, mjölk var den perfekta drycken. Som så ofta så har något som man bara sett fördelar med också nackdelar. Tack vare forskning kan vi idag säga en hel del om mjölken i allt annat än positiva ordalag. Det har gömt sig en del mörka hemligheter om mjölken, och vad kommer härnäst? Det bästa vi kan göra just nu är att lägga detta på minnet och tänka efter för att säkerställa hälsan för oss själva och förbättra chanserna att maximera våra prestationer.

Forskningsresultaten: Enligt en ny forskningsrapport av Dr. Neil Barnard MD, president and founder of the Physicians Committee for Responsible Medicine, in Washington DC. Finns nu bevis för att mjölksockret (galaktos) kan ge olika typer av cancer. Även om mjölksockret är borttaget finns fortfarande problem, mjölk innehåller alltid Insulin liknande tillväxt hormon (IGF-1) som är direkt förknippad med bröstcancer. I tidningen ”Science” publicerades en studie från Harvard där män med höga nivåer av IGF-1 i deras blod löpte fyra gånger högre risk att utveckla prostatacancer, något som vi i Sverige också har en hel del av. En annan riskfaktor är kalcium från mjölkprodukter (J.Chan, ScD assistant professor of nutrition, Harvard School of Public Health) publicerade i tidningen ”American Journal of Clinical Nutrition” en studie där man kom fram till att män som konsumerade mer än 600mg kalcium (detta motsvarar 5dl av vår svenska mjölk som innehåller 120mg per 100gram) per dag från mjölkprodukter ökade risken för utvecklande av prostatacancer med 32 procent. Studien bygger i korthet på att kalcium från mjölkprodukter sänker nivåerna i kroppen av 1,25-dihydroxycholecaliferol (en typ av vitamin D), som begränsar utveckling av cancer.
Dessa studier bygger dessutom på att mjölken är ekologisk, eftersom det är många av er som dricker mjölk som inte är ekologisk, låt mig förklara vad som är skillnaden. Många mjölkproducenter använder sig av tillväxthormoner till kossorna för att få ut mer mjölk ur kon, då stiger IGF-1 nivåerna i mjölken med cirka 100 procent.
Ofta börja man dricka mjölk i Sverige vid 2-3 års ålder, och det finns risker med detta också. Dr. Neil Barnard har undersökt 90 olika studier på barn som börjat dricka mjölk vid denna ålder, han anser att mjölk är en stor orsak till diabetes typ 1 (alltså inte åldersdiabetes!), en livslång och livshotande sjukdom. Syndaren i dramat är mjölk proteinet (albumen). När kons mjölkprotein från mjölken kommer in i blodomloppet så finns det inga negativa reaktioner på fyra av fem barn. 20% (1 av 5) får en allergisk reaktion, kroppens gensvar blir att producera antikroppar som ska slå ut mjölkproteinet. Dessa antikroppar kommer också att slå ut celler i bukspottkörteln som står för insulinproduktion, resultatet blir diabetes typ 1. En äldre studie från 1992 som publicerades i England Journal of Medicine hittade man 600 procent mer mjölkprotein antikroppar hos barn med dibetes typ 1, än hos barn som inte hade diabetes typ1.

Slutsatser: Själv dricker jag väldigt sällan mjölk, mycket för att jag är medveten om hälsoriskerna. Dock tycker jag inte man ska sluta dricka mjölk om man tycker det är gott, men i måttliga mängder. En bra dos skulle vara 3-5 dl om dagen och då i form av minimjölk. Mjölk kan ha sin plats i en muskeluppbyggande diet, då det är känt för att höja insulinet drastiskt vilket är en stor fördel efter träningen om man vill lägga på sig muskelmassa. När man går på diet för att bli av med fett, tycker jag inte man bör inkludera mjölk överhuvudtaget, det finns så många andra proteinkällor som är bättre. För att få i sig kalcium finns det dolomitkalk att köpa i hälsokostaffärer, billigt, enkelt, naturligt och utan hälsorisker (vad vi vet idag). I dolomitkalk finns även magnesium som är viktigt för uppbyggandet av skelettet. Vi som tränar hårt utsätter oss väldigt mycket för stora belastningar av leder och av skelettet, men med rätt kost kommer våra skelett att hålla livet ut, men med fel kost kommer vi definitivt få det svårare än den äldre generationen. Fram tills vi är cirka 30 år kan vi stärka vårt skelett med träning och rätt kost, men efter 30 år får vi träna och äta rätt för att bibehålla det vi har, glöm inte det! Det är alltså inte som många tror - mycket mjölk = starkt skelett. En vardags diet innehållande vitkål, gröna bönor, räkor, ägg, nötter, fågel och grovt bröd räcker bra om man inte vill använda sig av kosttillskott för att få ett

http://forum.body.se/showthread.php?t=3927&highlight=mj%F6lkprodukter

formula4shape
2008-01-15, 20:01
Här har du en tabellöversikt om kombinationen cancer och mjölk bland annat:

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showpost.php?p=2629654&postcount=159

Hemi
2008-01-15, 20:04
Jo det där har jag sett, men det jag tänker på handlade mest om blodkärlsförträngningar pga av mjölksockret bla och handlade inte om cancer.

Koloftw
2008-01-15, 20:06
Pga. mjölksockret ...?

Säker på att det inte var det mättade fettet det handlade om då :confused:?

Hemi
2008-01-15, 20:10
Pga. mjölksockret ...?

Säker på att det inte var det mättade fettet det handlade om då :confused:?
Det var alla möjliga saker. Tänk på att vetenskapsavdelningen i dagstidningarna sällan fattar ett smack av av det de försöker skriva om. Två forskare på samma labb gör det inte alltid. Och när 'vetenskapsnyheterna' har nått långt ned i leden och förvandlats till 'forskarlarm' ser det ut hur som helst.

Eddie Vedder
2008-01-15, 20:16
Pga. mjölksockret ...?

Säker på att det inte var det mättade fettet det handlade om då :confused:?

Nej mjölksockret i det här fallet. Maillardreaktionen av laktos. Finns en tråd om AGE-produkter som är aktuell just nu.

RanShi
2008-01-15, 20:18
Trevligt att man är laktosintolerant då =)

Eddie Vedder
2008-01-15, 20:19
Trevligt att man är laktosintolerant då =)

Det står i direkt proportion till glukosnivån i blodet så du klarar dig inte iaf.;) Det gäller enkla sockerarter överhuvudtaget.

Scratch89
2008-01-15, 20:27
Nej mjölksockret i det här fallet. Maillardreaktionen av laktos. Finns en tråd om AGE-produkter som är aktuell just nu.

Var sker reaktionen? I magsäcken? Tarmen?
Värt att få ut massa goda estrar där inne. :D

bollio
2008-01-16, 00:01
Finns studier som visar att mjölk skyddar mot prostatacancer så vet inte om man ska ta det på så stort allvar.

Ingen fara för hjärt-kärl hälsan heller
http://pt.wkhealth.com/pt/re/bjon/abstract.00002375-200404000-00015.htm;jsessionid=HN7KyvhR3HGTk87vTS39bh7F223Fv n1M6D1Kx7f7c0PwGv7HMwvb!-1036421505!181195629!8091!-1