handdator

Visa fullständig version : Hur hanterar jag en grinig facettled?


Tolkia
2008-01-01, 11:58
Någon vecka före jul började jag känna mystiska symptom från höger höft och ben; något slags huggsmärta när jag satte ned foten (det första jag noterade var att det inte gick att springa) samt vid vissa rörelser, t.ex. när jag lyfte benet i sittande (t.ex. för att ta på sig en sko) eller liggande (för att kliva ur sängen). Det kändes ungefär som om något i höften eller på lårets utsida "hakat upp sig". Efter att jag gått en stund börjar smärtan flytta sig runt; från lårets utsida ner mot knät till benets framsida, in mot ljumsken.

Jag antog att jag sträckt något, men när jag inte såg minsta tecken på förbättring trots vila (nu har jag vilat i två veckor) började jag tycka att det var en liiiite underlig sträckning. Efter ett tag började det även dyka upp symptom från ländryggen på samma sida; en fläck strax ovanför bäckenkanten är misstänkt öm, och jag är väldigt stel på den sidan om jag försöker böja mig bakåt (det tar helt enkelt stopp; provocerar jag genom att ändå göra det får jag skaaaapligt ont i ryggen sedan). Värktabletter (Ipren + Alvedon) lindrar så pass att jag kan röra mig mindre stelt, men inte mer.

Förmodligen är det en facettled på höger sida som fått sig en smäll - vad jag kan tänka mig är att jag har vinglat till med stången på nacken när jag kört Body Pump i december; tidsmässigt stämmer det överens med när besvären uppträdde.

Nu är frågan vad jag kan göra och inte göra; jag tänkte att någon kanske haft samma problem och kan komma med tips?

Jag har fått uppmaningen att inte sluta röra på mig, men det är promenadtempo som avses då, skulle jag tro (det är också det som är genomförbart). Kan simning vara ett alternativ? Och när det gäller styrketräning (jag har fått en del anmärkningar på att bålstabiliteten är dålig, t.ex.) finns det övningar man absolut bör undvika? Och - inte minst viktigt - är det någon som har en aning om tidsperspektivet?

Martin Löwgren
2008-01-01, 14:14
Vill du få ordning på facettlederna ska du gå till en specialist på just detta - naprapaten.

Allan
2008-01-01, 14:24
www.ryggochmuskelakuten.se
Bara t å ringe

Tolkia
2008-01-02, 14:00
Tid bokad. Jag hoppas som fan att han är bra, för jag är väldigt trött på att vara som en åttioåring när jag skall ur sängen på morgnarna.

obesogen
2008-01-02, 14:50
Tid bokad. Jag hoppas som fan att han är bra, för jag är väldigt trött på att vara som en åttioåring när jag skall ur sängen på morgnarna.

Ge oss en uppdatering sen! :thumbup:

Martin Löwgren
2008-01-02, 16:30
Tid bokad. Jag hoppas som fan att han är bra, för jag är väldigt trött på att vara som en åttioåring när jag skall ur sängen på morgnarna.
Han är ju naprapat, du behöver ej vara orolig :thumbup:

Tolkia
2008-01-06, 18:28
Ge oss en uppdatering sen! :thumbup:
Update: Besökt the famous Erland (åtminstone hans stretchingtips får väl sägas vara ganska Koloozzeum-famous); han är något av en surrkuse (detta sagt av en vars egen mundiarré är fullt i klass med hennes tangentbordsdito). :D

Besöket beskrivs nog bäst som: Bryt-vrid-dra-vrid-bryt-ut. (Med tanke på vad de gör med en, och hur det låter, är det egentligen förvånande att det inte gör ondare än det gör; idrottsmassage leder med hästlängder.) ;) Han tyckte att jag var vääääldigt sned, kanske inte helt förvånande när jag gått med as-ont på ena sidan i tre veckor. So far ingen förbättring, dock. Med 1*3 g Alvedon om dagen rör jag mig hyfsat avspänt (särskilt när jag har varit igång ett tag, det är värst på morgonen och när jag har suttit stilla länge), men är långt från smärtfri. Värst är allt som vinglar (t.ex. att stå framåtlutad på ett ben för att ta på sig en sko/strumpa; att stå rakt upp och ned på benet går bra, men inte när det börjar luta) eller "rycker" - halkade på isen på väg hem idag, och jag såg, utan att överdriva, stjärnor. Me no like this.

Martin Löwgren
2008-01-06, 20:28
Fick du ingen diagnos, hemövningar, hemtöj, behandlingsplan eller andra rehabtips?

Ellisv
2017-02-19, 22:03
Hej! Jag googlade och hamnade på den här sjukt gamla tråden. Vild chansning, har du lyckats få någon diagnos på problemet? Jag har nämligen exakt samma symtom, men ingen har lyckats diagnostisera, hade vart kul att se hur det gått för dig :)