handdator

Visa fullständig version : Efterförbränning...


Chris
2003-05-05, 16:01
Fråga:

Varför bränner kroppen fett efter ett träningpass?


Hur kan man maximera efterförbränningen efter ett vanligt gympass? Har hört en kille snacka om 20 reppare i knäböj och sånt...

King Grub
2003-05-05, 16:10
Under ett styrkepass är det kolhydrater som används som främsta bränsle, och efter passet förbrukas fett för att möta kroppens energikrav. Ju mer kolhydrater som förbrukats under ett pass, desto högre efterförbränning av fett. Hård styrketräning leder alltså till relativt lång efterförbränning, på grund av oxidation av fettvävnad. Hur länge efterförbränningen pågår är omstritt, och det finns inga säkra siffror.

Brooks G, Gaesser GA. End points of lactate and glucose metabolism after exhausting exercise. Journal of Applied Physiology 49: 1057.

Melby C, Scholl C, Edwards G, Bullough R. Effect of acute resistance exercise on postexercise energy expenditure and resting metabolic rate. Journal of Applied Physiology 75(4).

Chris
2003-05-05, 16:17
Tack för svaret!

Kan man säga ungefär hur många kcal man förbränner eller är det alldeles för individuellt? Vågar någon gissa på ett medelvärde?

Bamse
2003-05-05, 16:35
Sabbas efterförbränningen av fett, genom de snabba kolhydrater man oftast stoppar i sig efter passet?

Peter
2003-05-05, 18:24
Mängden energi som kroppen förbrukar är direkt beroende av hur mycket syre som kroppen tar upp. Efter ett hård pass har man ökad puls och andning ett tag vilket är ett tecken på att mer energi förbrukas.

Efterförbränningen står i normala fall för högst 15% ev energin som förbrukas under själva passet så man ska nog inte ha för stora förhoppningar.

Om det är fett eller kolhydrater som förbränns beror som alltid på många faktorer, men det är nog troligt att användandet av fett hämmas av snabba kolhydrater efter passet. Men som sagt tycker inte man ska överdriva förhoppningarna om att efterförbränningen ska stå för den stora skillnaden.