LadyG
2007-12-14, 22:12
Vilket recept plockar du fram när du verkligen vill imponera med dina matlagningskunskaper eller vill briljera med hur duktig i köket du är? Och nej, numret till en cateringfirma eller hemkörning räknas inte, enbart hemlagat gills :D
Jag får väl börja, antar jag:
2 benfria kotletter (utan fettranden)
1 st vitlöksklyftor
0,25 dl olivolja
salt och svartpeppar
1 tsk salt
2 tomater
100 g grön sparris
citronsaft
persilja, finhackad
Blanda lite olivolja med pressad vitlök till en enkel marinad som kotletterna får vila i i minst 30 minuter, gärna kallt. Skär tomaterna i klyftor och tag ut kärnorna. Stek sparrisen i smör tills den fått fin färg och mjuknat till lagom konsistens. Dela dem på mitten (inte på längs utan tvärs över) när de svalnat.
(Steka sparris hellre än koka dem är väldigt viktigt eftersom smakämnena i sparris är vattenlösliga. Kokar du sparrisen tappar den nästan all smak och blir vattnig. Smörsteker du sparrisen och låter den ligga på hushållspapper en stund innan nästa moment stannar sparrissmaken där den ska vara - i sparrisen.)
Rör ihop olivolja, citronsaft, persilja, salt och peppar efter smak till en dressing. Stek eller grilla kotletterna 4-5 minuter på varje sida, krydda efter behag.
Smält lite smör i en stekpanna och fräs på tomaterna tillsammans med sparrisen hastigt innan servering. Tillsätt dressingen och smaka av med salt och peppar.
Serveras med ris, kokt potatis eller bulgur (vad man nu tycker om). Jag föredrar ungsrostade grönsaker.
Ugnsrostade grönsaker:
Skär blandade rotsaker i ungefär lika stora tärningar. Jag hade en liten bit kålrot, palsternacka, morötter och potatis. Bred ut rotsakstärningarna i en ganska vid ugnsfast form. Det ska inte vara ett tjockt lager. Ringla på lite olja och in i ugnen 225 grader i cirka 20 min. Håll ett öga på rotsakerna och vänd dem med en stekspade om det ser ut att behövas.
Jag får väl börja, antar jag:
2 benfria kotletter (utan fettranden)
1 st vitlöksklyftor
0,25 dl olivolja
salt och svartpeppar
1 tsk salt
2 tomater
100 g grön sparris
citronsaft
persilja, finhackad
Blanda lite olivolja med pressad vitlök till en enkel marinad som kotletterna får vila i i minst 30 minuter, gärna kallt. Skär tomaterna i klyftor och tag ut kärnorna. Stek sparrisen i smör tills den fått fin färg och mjuknat till lagom konsistens. Dela dem på mitten (inte på längs utan tvärs över) när de svalnat.
(Steka sparris hellre än koka dem är väldigt viktigt eftersom smakämnena i sparris är vattenlösliga. Kokar du sparrisen tappar den nästan all smak och blir vattnig. Smörsteker du sparrisen och låter den ligga på hushållspapper en stund innan nästa moment stannar sparrissmaken där den ska vara - i sparrisen.)
Rör ihop olivolja, citronsaft, persilja, salt och peppar efter smak till en dressing. Stek eller grilla kotletterna 4-5 minuter på varje sida, krydda efter behag.
Smält lite smör i en stekpanna och fräs på tomaterna tillsammans med sparrisen hastigt innan servering. Tillsätt dressingen och smaka av med salt och peppar.
Serveras med ris, kokt potatis eller bulgur (vad man nu tycker om). Jag föredrar ungsrostade grönsaker.
Ugnsrostade grönsaker:
Skär blandade rotsaker i ungefär lika stora tärningar. Jag hade en liten bit kålrot, palsternacka, morötter och potatis. Bred ut rotsakstärningarna i en ganska vid ugnsfast form. Det ska inte vara ett tjockt lager. Ringla på lite olja och in i ugnen 225 grader i cirka 20 min. Håll ett öga på rotsakerna och vänd dem med en stekspade om det ser ut att behövas.