handdator

Visa fullständig version : Hur stor inverkan har kosttillskott och optimering?


Larsson85
2007-11-30, 16:00
Om man jämför proteinsyntesen mellan två personer com tränar lika hårt och äter lika fast med skillnaden att den ena personen kör med esa-pro, samt vassle + malto efter träning. Vi säger att personerna har samma kcal-intag, dvs den som käkar tillskott får då äta lite mindre av maten för att få plats med kosttillskotten.

Hur stor blir skillnaden i proteinsyntes och muskeltillväxt hos dessa båda?

King Grub
2007-11-30, 16:00
Det har aldrig undersökts.

Så här ser toppningen av proteinbalansen ut vid EAA-intag i samband med styrketräning:

http://ajpendo.physiology.org/content/vol284/issue1/images/large/h10131101005.jpeg

Twenty-four-hour net muscle protein balance (mg/min) for phenylalanine (A), leucine (B), valine (C), and glycine (D) during REST and ES.

Am J Physiol Endocrinol Metab. 2003 Jan;284(1):E76-89.

Tänk dig en något lägre topp utan EAA men med annan proteinkälla i stället.

Skillnaden jämfört med vassle:

Thus the delivery of phenylalanine during exercise was increased by ~7.5 times for EAA, but only ~4.4 times for whey proteins.

Am J Physiol Endocrinol Metab 292: E71-E76, 2007.

Några riktiga bevis för att tillskott ger större praktisk muskeltillväxt än motsvarande mängd protein och energi från mat på sikt finns inte. Undantaget är kreatin, vars effekt inte kan efterliknas via födointag.

Raggis
2007-11-30, 16:11
Några riktiga bevis för att tillskott ger större praktisk muskeltillväxt än motsvarande mängd protein och energi från mat på sikt finns inte.

Varför har inte såna studier gjorts än? Behöver man mäta sånt under x antal år? Eller, är det helt enkelt för att dom är rädda för att få hela kosttillskottsindustrin efter sig :P

Eddie Vedder
2007-11-30, 18:07
Varför har inte såna studier gjorts än? Behöver man mäta sånt under x antal år? Eller, är det helt enkelt för att dom är rädda för att få hela kosttillskottsindustrin efter sig :P

Troligtvis finns inget intresse att finansiera såna studier, jag kan inte komma på något annat. Det här är rena teorier nu men jag tror det skulle kosta en hel del med den typen av långtidsstudier och idrottare och optimering med kosttillskott känns inte som ett sådär jätteprioriterat ämne att göra stora omfattande (och således dyra) undersökningar.

Jag skulle gissa att det bör föreligga någon form av klinisk "vinst" att göra om man vill få pengar till mer omfattande studier, medicinska framsteg prioriteras antagligen högre än om idrottare kan prestera lite bättre hit och dit med tillskott.;)

Men det här var som sagt bara rena teorier (gissningar om du så vill:D) så feel free to judge me om ni tror jag talar ren skit.:Virro

Larsson85
2007-12-01, 14:50
Grub kan du förklara vad graferna visar? Vad är phenylalanine, leucine, valine och glycine, vilka effekter har tillförseln av dessa ämnen och vilka slutsatser kan man dra? Är trianglarna med EAA och cirklarna utan något intag alls?

Runt varje mätpunkt är där ett vertikalt streck, är det standardavvikelsen?

Vad innebär det när man hamnar under 0-nivån. Man kan väl inte ha negativ tillförsel av ett ämne?

King Grub
2007-12-01, 14:58
Det är aminosyror. Man mäter proteinbalansen i aminosyror; fenylalaninbalansen brukar räknas som det korrekta måttet på proteinsyntes.

Negativt värde betyder att nedbrytningen är större än nybildningen, dvs muskelförlust.

Alla hamnar på negativ proteinbalans dagligen.

Larsson85
2007-12-01, 15:58
Min egna analys av graferna måste isåfall vara att EAA inte ger särskilt mycket egentligen. Det verkar handla om 2-3h över dygnet som proteinsyntesen är klart uppreglerad, och sen över resten av dygnet verkar det som att de som intar EAA har en lägre proteinsyntes..

Vad menar du med att alla hamnar på negativ proteinbalans dagligen? Menar du att man någon gång under dagen alltid hamnar under 0-nivån på grafen, eller menar du att ifall man summerar fenylalaninbalansen (integrerar kurvan) över alla tider så hamnar man på ett negativt värde?

Om du menar att man får et negativt värde när man summerar, hur är det då möjligt att faktiskt bygga muskler?

King Grub
2007-12-01, 16:38
Alla är i negativ proteinbalans, dagligen. Alla förlorar muskelmassa vissa tidpunkter. Alla ligger i positiv proteinbalans, dagligen. Alla ökar i muskelmassa vissa tidpunkter.

http://i22.tinypic.com/fky5iv.jpg

Tipton 2007.

För normalpersonen är proteinnybildningen ungefär lika stor som proteinnedbrytningen.

Man varken förlorar eller ökar i muskelmassa.

Styrketräning uppreglerar dygnets proteinsyntes, så att den blir något större än nedbrytningen, praktiskt märkbart på sikt.

Mängden muskelprotein du kan öka per dag kan mätas i några gram, EAA eller inte. Det nybildas förvisso mycket mer, men det
bryts också ned nästan lika mycket.