handdator

Visa fullständig version : Olika stark i benen


pluffer
2007-11-26, 23:05
jag är olika stark i benen. för två år sedan var högerbenet gipsat i lite mer än två månader. det var en rätt så allvarlig knäskada. nu känns allt bra det är bara det att vänster benet är starkare och större än högerbenet. ni kanske tycker att det borde jämnat ut sig men eftersom jag är starkare i vänster så använder jag (omedvetet) det benet lite mer när jag ställer mig upp eller sätter mig ner. samma sak gäller när jag kör knäböj eller benspark ( med båda benen). jag skulle vilja få lika starka och stora ben. vad ska jag göra?
är det övningar där man kr ett ben itaget såsom utfall, benpress med ett ben osv eller hur ska jag göra?
har testat att i tex knäböj försöka luta mig lite åt höger för att höger ben ska få jobba mer men det funkar inte så bra.
såg även denn tråd :
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=38829&highlight=olika+stark+ben

har ni några tilläg till den?

JohnRick
2007-11-27, 13:58
Kör Lunges eller Split Squats m.fl, dvs unilaterala övningar tills du känner att du är någotsånär jämnstark. Misstänker annars att risken för vidare ojämnheter i knäböjen o d går upp mot rygg etc.

Deceiver85
2007-11-27, 15:58
Rent instinktivt skulle jag föreslå att fortsätta köra knäböj och frontböj eftersom du måste använda båda benen för att inte helt tappa balansen och säcka ihop. I benpress kan du pressa mer med ett ben, släden kan bara gå en väg ändå.

pluffer
2007-11-27, 22:21
Kör Lunges eller Split Squats m.fl, dvs unilaterala övningar tills du känner att du är någotsånär jämnstark. Misstänker annars att risken för vidare ojämnheter i knäböjen o d går upp mot rygg etc.


lunges?
split swuads?
unilaterala övningar?

JohnRick
2007-11-28, 00:06
http://www.exrx.net/WeightExercises/Quadriceps/BBLunge.html

http://www.exrx.net/WeightExercises/Quadriceps/BBSplitSquat.html


Unilaterala övningar är där varje lem arbetar oberoende av vad den andre tar sig för. Om du kör med en stång i maskin t ex kan ett ben rent tekniskt göra större delen av arbetet medan den andra gör desto mindre. Om du tar ett ben i taget vet du att just det benet får x antal reps. utan hjälp av det andra.