handdator

Visa fullständig version : Är alla tillsatser farliga?


trobban
2007-11-19, 13:09
Hej,
läste att E250 är cancerframkallande? Är alla tillskott av E-xxx farliga tex E220, E270 etc?

Sverker
2007-11-19, 13:21
Inte vid normalt intag. Tillsatserna med E-nummer är väl undersökta och riskbedömda. Äter man enligt klassiska näringsrekommendationer är riskerna acceptabla.

E 250 är nitrit och då bör man se över sitt intag av charkprodukter, ost och fiskkonserver.

E 220 är svaveldioxid. Används för att konservera och bevara färgen hos vin och torkad frukt. Blir det mycket vin och russin i soffan varje helg så bör man kanske se över sitt ätande.

E 270 är mjölksyra. Klart harmlös i låga doser men äter man det med sked kanske man ska fundera...osv.

trobban
2007-11-19, 18:06
OK....jag tänkte nämligen på ett av Grubbens inslag där han sade att han hade uteslutet charkprodukter pga. E250 har jag för mig.....tänkte ifall man har missat något annat viktigt? Man utesluter E250 men sätter å andra sidan i sig XXX och det är ännu värre :) ...

Sverker
2007-11-19, 18:14
När det gäller E 250, nitrit så finns ingen ersättare. Varken bättre eller sämre.

Det är när vi börjar storkonsumera något enskilt livsmedel, som lightdrycker, man hamnar i riskzonen.

Knabb
2007-11-20, 14:05
Det som är det stora problemet är nog att vi troligen tål de olika tillsatserna olika bra och det i dagens läge är omöjligt att veta hur bra kroppen tål dom. Det finns säkert många människor som kan tåla ganska mycket nitrit utan att få några sjukdomar eller biverkningar medans andra är klart mer känsliga och kanske även så pass känsliga att om de håller sig under rekomenderade nivåer får problem i framtiden.

King Grub
2007-11-20, 14:10
Även kombinationer av ämnen kan visa sig vara neurotoxiska, där det ena eller det andra för sig inte är det.

http://toxsci.oxfordjournals.org/cgi/content/full/90/1/178

Knabb
2007-11-20, 14:33
Även motsatsen när vissa ämnen i kosten kan tänkas motverka det skadliga från tillsatserna lär förekomma,
Uppskattar dina inlägg om tillsatser i maten mycket Grub :)
Hoppas på en sticky guide i framtiden :)

Sverker
2007-11-20, 14:36
L-glutaminsyra eller na-glutamat är ju känt för att ge migrän och illamående efter kinarestaurangbesök. Det är de naturligt stora mängderna i soja som ger besvären.
Att praktiskt kombinera det med briljantblått i desserter och alkoholfria drycker
http://www.slv.se/upload/dokument/lagstiftning/2007/2007_15.pdf
...blir svårt.

Då är det säkert större problem med gul lightläsk som har kinolingult och aspartam:(

Klart att det upptäcks mer och mer effekter med kombinationen av olika tillsattser och det är problem som kommer med tiden.

King Grub
2007-11-20, 14:55
Ser inte ut att vara stora mängder som krävs heller.

The immature nervous system may be vulnerable to such toxic insults since this marker of neurotoxicity was found at concentrations of additives theoretically achievable in plasma by ingestion of a snack and/or drink typically consumed by children

Svårt rent praktiskt (och tidskrävande) att testa alla tänkbara kombinationer för neurotoxicitet.

Tabbe
2007-11-20, 17:26
Ser inte ut att vara stora mängder som krävs heller.



Svårt rent praktiskt (och tidskrävande) att testa alla tänkbara kombinationer för neurotoxicitet.

Man borde testa det vanligaste tex läsk och godis och mat med tillsatser.
Alltså det som konsumeras oftast.