handdator

Visa fullständig version : Fråga om isotona blandningar


rajjan_dammit
2007-11-16, 20:06
För att göra 60 g dextropur isotont så behövs 1 liter vatten, men jag har inte riktigt fattat en grej. Fungerar inte vattnet man dricker under träningen till att göra dextropuret isotont? Eller måste man blanda det så att det löser upp sig i 1 liter vatten?

Man tycker att det borde blanda sig i magsäcken? Om man har druckit 1 liter vatten när man tränat och sen dricker 90 g dextropur blandat med 0,5 liter vatten så har man ju druckit 1,5 liter vatten, dvs dextron blir isoton... eller funkar det inte så?

Ola Wallengren
2007-11-16, 20:13
Magsäcken tömmer sig kontinuerligt, i alla fall vad det gäller vätska, så du måste varva vatten och dextropur ganska tätt i så fall för att nå en isoton blandning i magen.

diablogtr
2007-11-18, 15:28
Vad innebär isoton, och varför är det bättre än inte isoton?

King Grub
2007-11-18, 15:32
En hyperton lösning har högre osmolalitet än blod = långsammare magsäckstömning. En hypoton har lägre osmolalitet än blod; ju mer hypoton, desto snabbare magsäckstömning.

Druvsockerlösning blir isoton vid en koncentration av 6%, dvs 1 L vatten till 60 gram druvsocker. Siffrorna för maltodextrin är 15-20%. Ju mer vatten, desto snabbare magsäckstömning.

Att blanda 50/50 fruktos/maltodextrin el glukos kan ge betydligt större exogen kolhydratoxidation än bara en kolhydratkälla, men det är knappast aktuellt vid styrketräning; det är vid hård och långvarig konditionsträning det är av värde.

MrBulk
2007-11-18, 15:53
Krävs det så högt som 50% fruktos i blandningen för att få exogen oxidation eller är det så att ju mer fruktos ju mer exogen oxidation? Hade för mig att det räckte med 10%.

King Grub
2007-11-18, 16:09
Man kan uppnå exogen oxidation upp till 1 gram per minut eller strax över med enbart glukos eller maltodextrin. Med fruktos i kombination kan siffran nå 1.5 gram eller över per minut.