handdator

Visa fullständig version : Ditt bästa julrecept!


lectris
2007-11-16, 15:55
Ärade kolomedlemmar.

Snart är det dags för julbak, och jag behöver lite inspiration till gamla och nya julfavoriter, kan vara både mat och bakrecept.

Vare sig det är farmors gamla recept eller något egenkomponerat så dela med dig av det, bara det hör julen till och smakar bra. Kan vara allt från variationer på knäck, janssons frestelse, ischoklad, dopp i grytan, lussebullar till pepparkakshushemligheter och glöggrecept. *popcorn*

Let the posting begin!

julbak feeds urs muscles!
http://muscle7.tripod.com/santa.jpg

Heniin
2007-11-16, 16:29
prova att baka lussebullar me kesella det finns recept på tasteline.. gryyyyymt goda är dom.. finns lätta och lättare :P

lectris
2007-11-16, 19:13
prova att baka lussebullar me kesella det finns recept på tasteline.. gryyyyymt goda är dom.. finns lätta och lättare :P

i know :D har det som grund i mitt modifierade recept på lussebullar:

50 g färsk jäst
100 g smör
5dl mjölk
250 g lätt kesella
2 paket saffran
½ tsk kardemumma
1 dl strösocker
50g riven mandelmassa
17dl vetemjöl
salt

2 ägg

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran och kardemumma. Häll degspadet över och rör om så att jästen löser sig, tillsätt kesella, socker, mandelmassa, salt och det mesta av mjölet, spara 1dl till utbakning. Arbeta degen tills den blir blank och smidig, tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.

Knåda degen på mjölat bakbord och forma till lussekatter, låt dem jäsa i 30 min. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och garnera med russin. Grädda mitt i ugnen 5-8 min, 225 grader.

Bifogar en bild på när sambon och jag bakade lussekatter (!) förra året :D

44447

3.1415926535
2007-11-17, 10:51
Seitan- och tofujulskinka (http://www.vegan.nu/forum/?topic=26089&page=1)

Helena B
2007-11-18, 17:25
Panforte, hur gott som helst och väldigt uppskattat *popcorn*

http://www.ica.se/vardagshjalpen/lib_img/receptbilder/Jul06_pan_forte.jpg

Ingredienser
Portioner: ca 50 st

150 g sötmandel
75 g hasselnötter
75 g valnötter
3/4 tsk kanel
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl honung (175 g)
2 1/4 dl strösocker
150 g mörk choklad (70%)


Gör så här

1. Sätt ugnen på 150°C.

2. Blanda sötmandel, hasselnötter, valnötter,
kanel och vetemjöl i en skål.

3. Värm honung och socker i en kastrull tills sockret smälter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt choklad. Låt den smälta. Rör ner nötblandningen
i chokladblandningen. Fördela i en smord form med ett tillklippt bakplåtspapper i botten, ca 18x 20 cm. Grädda i ca 30 minuter.

4. Låt nougaten svalna och ta ut den ur formen. Skär den i bitar.

http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=335391