handdator

Visa fullständig version : Framåtroterad / "lös" axel


Erik Hellström
2007-11-02, 19:32
Jag har ett litet problem med min högra axel som jag dragits med nu sedan ett par månader tillbaka;

Det hela började med en incident när jag körde lutande bänkpress själv, efter att ha fullföljt mitt set skulle stången tillbaka på ställningen, dessvärre var ställningen av en ostabil sort vilket gjorde att stången inte fastnade på ena sida = höger axel fick sig en redig omgång iform av en halvt genomförd luxation när stången forcerades neråt.

Kontaktade vårdcentral, fick tid hos sjukgymnast vilken jag besökte 2ggr innan han tillsist sa att jag skulle köra en del övningar med gummiband och "hålla mig borta från pressar där överarmen får en 90graders vinkel ut från kroppen" i åtminstone 2veckor, eller tills det kändes bättre. Kändes lite vagt med den hjälpen, men smärtan försvann efter inte alltför lång tid och jag trodde allt var bra.

Nu till mitt bekymmer;

Träningen har rullat på fint och jag har lagt på mig en del massa, men dessvärre känns det som att min högersida på nåt sätt spökar vad gäller massautveckling, och då i första hand berörande bröstmuskulaturen.
Min högra axel känns mer ostabil än den vänstra, och i bänk- och hantelpress för bröst känns det som att högersidan av överkroppen gärna vill leta sig uppåt i pressrörelser vilket lett till att framsidan av högeraxeln är klart mer utvecklad än vänstersidan, och tvärtom vad gäller brösten.

Jag är rädd att det hela kommer bli till en ond cirkel, där kroppen "försöker" hålla axeln i en särskild position vid pressar, vilket i sin tur ökar på belastningen av framsida axel.

Tänker på hållningen i vardagen, men det känns oftast som det är högersidan jag verkligen måste tänka på att dra bak axeln med.

När jag kör marklyft samt stångrodd är det även där höger axel som gärna "glider" framåt vilket inte gör det hela direkt roligare, och jag har nu sänkt vikterna markant för att verkligen låsa hållningen på plats i dessa övningar.

Finns det något annat jag bör tänka på? Kan det rentav vara en idé att kontakta ortoped? (Eller möjligtvis kiropraktor om det kan ha sammankopplingar med ryggen att göra).

Den visuella skillnaden är inte gigantisk, men likväl finns den där och jag är orolig att förvärra det hela om jag inte gör något åt det.

Vore tacksam om någon kunde hjälpa mig på något sätt!

MVH
/Erik

Janitorr
2007-11-02, 20:59
Tja

Jag tror jag vet precis vad du menar, jag har nämligen haft samma skit på min vänstra sida. Jag tänker inte gå in på några detaljer, dit problem behöver inte vara exakt som mitt dock.
Jag har gått med det här skiten (och mycket annat) många år, och la av med träningen för ett år sedan. Inte förrän några få månader sedan träffade jag en duktig person som vet hur kroppen fungerar, så har det blivit lite bättre.
Mycket snack......men det jag tycker du ska göra är att ta kontakt men nån riktigt duktig specialist, inte nån random ortoped, kiropraktor, sjukgymnast eller dylikt, du ska hitta nån specialist på idrottskador med inriktning på axelskador, du ska inte behöva springa runt bland massa "amatörer"...som vissa andra får göra.
Om du bor i närheten av Örebro kan jag rekommendera han jag går till.

nyrjoh
2007-11-02, 21:13
Om du ej känner någon smärta vid träningen så föreslår jag att du lägger in övningar som ger bra aktivering av mellersta och nedre trapezius. Det är de delarna av trapezius som drar ned och tillbaka skulderbladen vid t ex bänk/hantelpress och ger dig en stabil ”bas” att jobba från.

Övningar som jag tycker fungerar bra för att riktigt pricka mellersta trapz är: Framåtlutad(gärna med bröstet mot stöd och bålen skall vara horisontell mot marken) eller magliggande hantellyft åt sidan alternativt ryggliggande kabeldrag åt sidan. För att inte koppla in latsen i den här övningen så är det viktigt att du inte låter överarmarnas vinkel mot kroppen bli under 90 grader, håll armbågen helt sträckt och handryggen skall vara bakåt då du avslutar rörelsen. Om du tittar på kroppen uppifrån så skall bålen och armarna bilda ett T. Använd en lätt vikt till att börja med och sök kontakt på slutet då du skall fokusera på att pressa ihop skulderbladen.

En bra övning för att pricka nedre trapz är magliggande superman: ställ en justerbar bänk i ca 30graders lutning. Ligg på mage på den och börja med armarna hängande rakt ned. Lyft armarna snett framåt uppåt så långt du kan. Om du ser på bålen och armarna uppifrån så bilder de ett Y. Här kan du variera mellan att när du avslutar rörelsen så kan du ha tummen uppåt eller handryggen uppåt.

Då du kör bänk och hantelpress så brukar det vara lättare att hålla ihop skulderbladen genom att brygga upp en aning. För att lära dig hålla ihop skulderbladen på den påverkade sidan igen så kan det även vara nödvändigt att gå ned lite i vikter igen så att du hittar tekniken igen innan du går upp i belastning.

newbeginning
2007-11-02, 23:47
Ja har haft mycket erfarenhet av det problemet.

Träna upp serratus anterior, rotatorcuffen, baksida axlar och supraspinatus så kommer det fixa sig garanterat.

Erik Hellström
2007-11-04, 15:57
Tack för de svaren jag fått, varit bortrest i helgen så inte kunnat reflektera över det hela nåt mer.

Ska helt klart lägga in de övningar du beskriver nyrjoh, funderar på att supersetta dessa med bla hantelpress för axlar ena dagen, och hantelpress för bröst en annan dag (kör halvkroppspass enligt Bartolls-princip). Får helt enkelt även försöka tänka på tekniken i samtliga övningar, så kanske det släpper med tiden. Annars är det väl helt enkelt specialhjälp som behövs, men jag hoppas slippa gå så långt då det vore "skönast" att styra upp det hela på egen hand.

Tack ännu en gång för svaren, och om någon har något ytterligare tips är jag mer än tacksam!