handdator

Visa fullständig version : Binda Ca?


C.E.J.
2007-10-31, 15:40
Om man vill sänka mängden Ca i kosten, men inte vill byta ut några av livsmedlen, hur kan man då gå tillväga? Jag tänkte om man kanske kunde tillsätta fytinsyra i mjölken eller liknande, men är det genomförbart?

machine gun
2007-10-31, 15:48
Oxalsyra binder kalcium, men jag har en känsla av att det blir till att äta orimligt stora mängder rabarber och spenat för att det ska göra någon reell skillnad.

C.E.J.
2007-10-31, 16:17
Oxalsyra binder kalcium, men jag har en känsla av att det blir till att äta orimligt stora mängder rabarber och spenat för att det ska göra någon reell skillnad.

Fast då lär man få njurstenar garanterat, fytinsyra vet jag dessutom var man kan köpa i friform. Binder 1 mol fytat till 1 mol divalenta katjoner eller hur funkar det? Är typ 0.05mol Ca jag skulle behöva binda.

machine gun
2007-10-31, 20:32
Fast då lär man få njurstenar garanterat, fytinsyra vet jag dessutom var man kan köpa i friform. Binder 1 mol fytat till 1 mol divalenta katjoner eller hur funkar det? Är typ 0.05mol Ca jag skulle behöva binda.

Jag har för mig att fytinsyra inte påverkar kalcium nämnvärt, utan främst järn och zink. Men det kanske bara är att man ändå oftast får i sig så pass mkt kalcium att den mängd fytinsyra som finns i maten inte påverkar så mkt? Någon av kemisterna på brädan får nog svara på mängdfrågan, det är knappast min starka sida. Det låter dock inte helt nyttigt...

Sniggel
2007-10-31, 20:56
Har för mig att havregryn minskar upptaget av kalcium, men det ökar förstås kaloriintaget :-p

Eddie Vedder
2007-10-31, 20:58
Har för mig att havregryn minskar upptaget av kalcium, men det ökar förstås kaloriintaget :-p

Ja och det är just p.g.a. av fytinsyran som redan diskuteras. Fullkornsprodukter är rika på fytinsyra.

Oxalsyra binder som sagt kalcium, kaffe och té ska ha något hämmande effekt även dom.
Så fullkornsprodukter och broccoli (med oxalsyra) i måltiden samt en rejäl kopp kaffe efter maten kanske.;)

Sverker
2007-10-31, 21:06
Tycker inte alls om idén att tillsätta något för att minska upptaget av någonting annat.


Fytinsyra är inte något enhetligt vad jag förstår. Det kan ( tror jag ) sitta en, två, tre, fyra eller t o m fem fosfatgrupper på inositolen.
Hur man ska pussla ihop det teoretiskt vet jag inte. Lär ju krävas ett ordentligt överskott av fytinsyra för att binda kalciumet.


Varför inte smältost ? Där har man tillsatt fosfat och pollyfosfat för att binda kalcium och göra kaseinet lösligt igen.

C.E.J.
2007-10-31, 21:08
Jag har för mig att fytinsyra inte påverkar kalcium nämnvärt, utan främst järn och zink. Men det kanske bara är att man ändå oftast får i sig så pass mkt kalcium att den mängd fytinsyra som finns i maten inte påverkar så mkt? Någon av kemisterna på brädan får nog svara på mängdfrågan, det är knappast min starka sida. Det låter dock inte helt nyttigt...

Minsann? Tja jag vet inte heller, på wikipedia står att fytinsyra är "a strong chelator of important minerals such as calcium, magnesium, iron and zinc". Så lite frukt till mjölken kanske...


Eddie: Vad i kaffe och te är det som binder? Du tänker inte på att kasein binder EGCg då? ;)

C.E.J.
2007-10-31, 21:10
Tycker inte alls om idén att tillsätta något för att minska upptaget av någonting annat.


Fytinsyra är inte något enhetligt vad jag förstår. Det kan ( tror jag ) sitta en, två, tre, fyra eller t o m fem fosfatgrupper på inositolen.
Hur man ska pussla ihop det teoretiskt vet jag inte. Lär ju krävas ett ordentligt överskott av fytinsyra för att binda kalciumet.


Varför inte smältost ? Där har man tillsatt fosfat och pollyfosfat för att binda kalcium och göra kaseinet lösligt igen.

Ja, det är ungefär 0.05mol Ca jag skulle behöva binda, så om 1 mol fytat binder 1 mol Ca blir det ungefär 33g fytat om dan, rätt mycket (hur mycket finns det i frukt??). Hur menar du att jag skulle göra med smältost?

Eddie Vedder
2007-10-31, 21:15
Eddie: Vad i kaffe och te är det som binder? Du tänker inte på att kasein binder EGCg då? ;)

Jag har fått för mig att polyfenolerna i kaffe, té och kakao vilka påverkar järnabsorbtionen även hämmar kalcium.

Men det kan nog vara fel uppfattat av mig.

Maharadja
2007-10-31, 22:24
Varför vill du sänka kalciumhalten i kosten egentligen?

Racso
2007-10-31, 22:27
Varför vill du sänka kalciumhalten i kosten egentligen?

Minska risken för protatacancer.

Sniggel
2007-10-31, 23:14
Ja och det är just p.g.a. av fytinsyran som redan diskuteras. Fullkornsprodukter är rika på fytinsyra.

Oxalsyra binder som sagt kalcium, kaffe och té ska ha något hämmande effekt även dom.
Så fullkornsprodukter och broccoli (med oxalsyra) i måltiden samt en rejäl kopp kaffe efter maten kanske.;)

Doh! :D
Nu kände jag mig noobförklarad.

C.E.J.
2007-11-01, 00:06
Varför vill du sänka kalciumhalten i kosten egentligen?

Jag gör planer för att lägga om dieten, men det mest bekväma alternativet jag fått ihop innehåller nästan 4g Ca. Så, på kort sikt vill jag undvika hyperkalcemi och på lång sikt prostatacancer.

Sverker
2007-11-01, 07:04
Ja, då skulle jag lägga om kosten direkt. Minska intaget av kalcium.


Är man rädd för mängden kalcium blir det ju ett systemfel med att tillsätta fosfat/fytinsyra till kosten.
Jag är inte rädd för kalciumet i min kost. Jag tränar och belastar min benmassa så jag tror att jag håller bra nivåer av D3-vitamin i blodet.




Smältost var ett alternativ till kasein. Kalcium i smältost är till en större del komplexbundet med fosfat och pollyfosat.

C.E.J.
2007-11-01, 15:38
Ja, då skulle jag lägga om kosten direkt. Minska intaget av kalcium.


Är man rädd för mängden kalcium blir det ju ett systemfel med att tillsätta fosfat/fytinsyra till kosten.
Jag är inte rädd för kalciumet i min kost. Jag tränar och belastar min benmassa så jag tror att jag håller bra nivåer av D3-vitamin i blodet.




Smältost var ett alternativ till kasein. Kalcium i smältost är till en större del komplexbundet med fosfat och pollyfosat.

Visst, men nu var inte det ett alternativ att ändra på något. Se det som ett kemiexperiment bara, rimligen kan det inte vara omöjligt att binda Ca.

Vad menar du med systemfel?

Tja ingen behöver iaf 4g, eller ens mer än dubbla rekommenderade intaget.

Sverker
2007-11-01, 18:08
Det är jättelätt att binda kalcium. Tillsats av fosfat, fytinsyra, EDTA, sulfat, heparin osv bildar lätt komplex.
SAMTIDIGT kommer komplexbildarna att fånga upp magnesium, järn, zink mm. Du skulle balansera på en knivegg.
Helt klart kommer du att ändra förutsättningarna för bakteriern, som skyddar dig, i tjocktarmen.



Alltså ska/måste du istället koncentrera dig på intaget av kalcium i förhållande till behovet.

C.E.J.
2007-11-02, 14:17
Det är jättelätt att binda kalcium. Tillsats av fosfat, fytinsyra, EDTA, sulfat, heparin osv bildar lätt komplex.
SAMTIDIGT kommer komplexbildarna att fånga upp magnesium, järn, zink mm. Du skulle balansera på en knivegg.
Helt klart kommer du att ändra förutsättningarna för bakteriern, som skyddar dig, i tjocktarmen.

Är medveten om att det skulle binda andra divalenta katjoner också, fast av de som du nämnde får jag i mig en hel del från annan mat också, så är ingen fara. Fast hur menar du med bakterierna, den biten visste jag inget om?

Sverker
2007-11-02, 15:16
Att flertalet av bakteriena behöver kalcium för att stabilicera sina cellmembran. Pollyfosfat har bra effekt på att hålla tillbaka tillväxten av många olika bakterier.

Nu vill du äta komplexbildare och du kommer alltså att förändra tillgången på fritt kalcium i tjocktarmen.....jag tror inte att det är bra:(

C.E.J.
2007-11-02, 20:31
Att flertalet av bakteriena behöver kalcium för att stabilicera sina cellmembran. Pollyfosfat har bra effekt på att hålla tillbaka tillväxten av många olika bakterier.

Nu vill du äta komplexbildare och du kommer alltså att förändra tillgången på fritt kalcium i tjocktarmen.....jag tror inte att det är bra:(

Aha ok. Men tanken är ju att binda endast den mängd som överskrider säg 1500-2000mg, då borde det väl inte vara nåt problem? :em: