handdator

Visa fullständig version : Hård fysisk träning ökar risken för missfall


Eddie Vedder
2007-10-19, 06:55
Läste den här artikeln på Läkartidningens hemsida den dagen den kom ut. Tänkte ta upp den här på kolo.

Resultaten är ju helt klart diskutabla, vilket även förtydligas och framförs, men ändå intressant och lite oroväckande om det nu skulle ligga något i det.

Förhandspublicering, planerad publicering i pappersutgåvan av Läkartidningen nr 45/2007.


Kvinnor som utsätter sig för hård fysisk träning, såsom löpning, tennis eller squash, under tidiga delar av graviditeten ökar risken för missfall. Det visar en dansk studie presenterad i tidskriften BJOG: Journal of Obstetrics and Gynaecology. Forskarna har utgått från närmare 93 000 gravida kvinnor. Dessa fick i graviditetsveckorna 12–16 frågor kring fysisk aktivitet. Frågorna rörde hur många timmar per vecka de just då motionerade och vilken typ av motion det rörde sig om. Hård träning omfattade bl a löpning, tennis, squash och fotboll. Lågintensiv träning omfattade exempelvis aerobics för gravida och gång. Aktiviteter som ridning och simning klassades i egna grupper, utanför hård- eller lågintensiv träning. Kvinnorna följdes sedan avseende missfall, som definierades som ofrivillig förlust av foster före fullgången graviditetsvecka 22.

Bland samtliga kvinnor uppgav närmare hälften, 47 procent, att de deltog i någon typ av träning under den tidiga fasen av graviditeten. Av de tränande sysslade de flesta med lågintensiv träning under 75–149 minuter per vecka. Det visade sig att hård träning, mellan 75 och 269 minuter per vecka, ökade risken för missfall med drygt fyra gånger jämfört med ingen träning. Vid lågintensiv träning i 75–269 minuter fördubblades risken. Hård eller lågintensiv träning under kortare tid än 45 minuter per vecka ökade inte missfallsrisken. Inte heller ökade risken för de kvinnor som simmade, oavsett träningstid per vecka. Sambandet mellan träning och risk för missfall gällde bara under graviditetens första del; mellan graviditetsvecka 19 och 22 noterades inget samband mellan träning och missfall. Av samtliga närmare 93 000 graviditeter resulterade 3 187 i missfall, motsvarande 3,4 procent.

Vilken mekanism som kopplar träning till missfallsrisk är inte känt. Författarna spekulerar initialt över om minskat blodflöde till placenta på grund av ökad blodvolym till muskulaturen skulle kunna vara en förklaring. Eftersom högsta risken för missfall var kopplad till högintensiv träning för författarna dock fram möjligheten att skakningar och stötar under träningen kan ha betydelse.

Artikeln lär bli omdebatterad, och frågan är som bekant komplex. Fysisk aktivitet under graviditeten har t ex visats ha gynnsamma effekter för modern; bl a minskar risken för pre-eklampsi. Författarna betonar att de vill se fler studier inom ämnet innan det går att utfärda rekommendationer till gravida att begränsa sin fysiska träning under graviditeten.



BJOG. doi: 10.1111/j.1471-0528.2007.01496.x

http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=7810

Vad tror ni? Är det t.ex. något som skulle få någon av er tjejer att försöka hålla nere på träningsintensiteten under eventuell graviditet?

Pinglan
2007-10-19, 09:15
Personligen skulle jag inte tveka en sekund på att dra ner på träningen om det finns minsta lilla risk att hård träning kan orsaka missfall. Tyvärr är det så att jag faktiskt drabbats av 2 missfall under det senaste året (det första förra sommaren och det andra i augusti i år) och visst har jag tränat relativt hårt under båda dessa graviditeter.....

Personligen har jag påbörjat en missfallsutredning och vi har nära konakt med en underbar specialistläkare inom detta område. Hon har sagt till mig att så länge man inte drabbats av missfall tidigare behöver man inte oroa sig över att träna hårt, däremot om man har upprepade missfall med sig i bagaget (vilket jag ju tyvärr har nu) ska man ta det lite lugnare....så för min egen del innebär det alltså att jag får hålla igen på träningen när/om jag blir gravid igen men det gör jag så gärna.....

Om nu ny forskning visar att detta med att undvika hård träning gäller för alla (alltså även om man inte haft missfall tidigare) så är det ju jättebra att folk får veta det.....det finns väl inte minsta tvekan om att man anpasar sig till det som är bäst för fostret...för jag lovar- ett missfall är inte roligt att gå igenom....två är ännu mindre roligt att gå igenom :( När man kommit till den punkten i livet att man vill ha barn så tror jag allt annat tillfälligt får stå tillbaka....är det något som är dåligt för graviditeten, ja då avstår man utan tvekan. Så ser jag på det iaf....

Ironwoman
2007-10-19, 10:26
Det var intressant, men inte så kul att höra. Nu har ju inte jag planerat att skaffa barn de närmasta åren, men om jag nu skulle göra det har jag funderat lite på hur det ska gå med mina sviter på olika lopp. Min nuvarande svit som jag är mest rädd om är vasaloppet/öppet spår 7 år på raken. Då jag kan glida igenom ett vasalopp i lugnt tempo utan att köra slut på mig har jag inte trott att det skulle vara farligt.

Knabb
2007-10-19, 12:40
Mycket intressant.
Att hård träning skulle vara negativt känns ganska väntat. Men att lågintensiv skulle vara negativt känns klart oväntat.

machine gun
2007-10-19, 13:18
Nu har jag inga som helst planer på att skaffa barn, men sådant kan ju ändra sig och skulle det bli aktuellt är det klart att man är beredd att anpassa sig. Jag är också förvånad över att även lågintensiv aktivitet påverkade negativt, det trodde man ju inte. Eftersom simning verkade vara ofarligt, så får jag väl ägna mig åt det isf.

EDIT: Märkligt ändå att promenader skulle vara negativt. Speciellt med tanke på att vi är designade för att kunna gå långa sträckor. Då borde man ju kunna se skillnader i missfallsstatistik mellan olika yrkesgrupper också. Fast de kanske syftar mer på powerwalk eller stavgång i artikeln?

Guddi
2007-10-19, 14:49
EDIT: Märkligt ändå att promenader skulle vara negativt. Speciellt med tanke på att vi är designade för att kunna gå långa sträckor. Då borde man ju kunna se skillnader i missfallsstatistik mellan olika yrkesgrupper också. Fast de kanske syftar mer på powerwalk eller stavgång i artikeln?Nu kanske jag kommer låta hemsk men skulle det inte kunna vara ett exempel på Darwins teorier. Endast starka foster överlever den naturliga aktivitet som människan förr alltid var mer eller mindre tvungen att utsätta sig för.

Högintensiv träning ser jag inte som så förvånande att det skulle kunna skada. Skakningar och stötar är nog, precis som författarna spekulerade, inget som gynnar ett foster.

machine gun
2007-10-19, 16:07
Nu kanske jag kommer låta hemsk men skulle det inte kunna vara ett exempel på Darwins teorier. Endast starka foster överlever den naturliga aktivitet som människan förr alltid var mer eller mindre tvungen att utsätta sig för.

Mkt möjligt. Vi är ju som sagt skapta för att kunna aktivera oss lågintensivt under lång tid.

nio
2009-12-31, 13:26
Råd till gravida brukar främst innefatta att avstå från tunga lyft, och det är väl lite mindre kontroversiellt än studien ovan. Jag undrar vad som orsakar missfall vid just tunga lyft?

Jag läste nyligen en historisk+gammal roman där en kvinna försökte framkalla missfall genom att gå ut och lyfta tunga stenar, så det verkar ju ha varit känt ganska länge.

chrilledude
2009-12-31, 15:23
Vad tror ni? Är det t.ex. något som skulle få någon av er tjejer att försöka hålla nere på träningsintensiteten under eventuell graviditet?


Yes, helt klart. Man kan aldrig vara helt säker. :)

Tolkia
2009-12-31, 23:11
Råd till gravida brukar främst innefatta att avstå från tunga lyft, och det är väl lite mindre kontroversiellt än studien ovan. Jag undrar vad som orsakar missfall vid just tunga lyft?

Jag läste nyligen en historisk+gammal roman där en kvinna försökte framkalla missfall genom att gå ut och lyfta tunga stenar, så det verkar ju ha varit känt ganska länge.
Jag undrar om inte det rådet egentligem mer ges med tanke på foglossning, ryggbesvär p.g.a förskjutning av tyngpunkten när magen börjar växa etc. (eller för den delen med tanke på spyrisk p.g.a. graviditetsillamående) än med tanke på missfallsrisk. Vad gäller historiska romaner skulle jag ta uppgifterna där med en nypa salt; kvinnor har i alla tider använt mer eller mindre våldsamma metoder för att fördriva foster, och de som inte varit så riskabla att de även fördrivit modern har haft det gemensamt att de inte funkat särskilt bra. Det är "känt" sedan länge att man kan framkalla abort genom att hoppa från höga höjder också.