handdator

Visa fullständig version : Kvarg & Morgon?


brolinho
2007-10-03, 06:32
Jag fick mig en funderare här om dagen, är det värt att käka 250 gram kvarg på morgonen? Jag köper lidls kvarg och delar alltså upp den burken på morgon och kväll. Har för mig att jag läst att tex. 60 gram protte blir för mycket på en och samma gång, därav uppdelningen. Men det jag undrar är alltså om det är värt att käka på morgonen eller om det inte gör någon större nytta med stort proteinintag då?

Eddie Vedder
2007-10-03, 07:20
Ät din kvarg på morgonen, inga problem alls. Kasein utsöndras mycket långsamt och aminosyretillförseln kommer pågå under många timmar efter 250g kvarg.
Särskilt om du dessutom äter fibrer och fett i din frukost, då tar magsäckstömningen ännu längre tid.

King Grub
2007-10-03, 07:22
Du kan äta dygnets totala proteinmängd i en måltid, om du så skulle vilja.

Mescreant
2007-10-03, 07:29
Du kan äta dygnets totala proteinmängd i en måltid, om du så skulle vilja.
Härligt. Har du några länkar till studier - eller tips på vad jag ska söka efter - om jag vill läsa mer om hur proteinsyntesen påverkas av flera små måltider kontra en stor?

King Grub
2007-10-03, 07:32
Upptaget av protein från en vanlig kost sker helt enkelt långsamt, med en hastighet av endast ett par gram per timme. Äter man större portioner, tar det längre tid innan proteinet tagits upp.

Mescreant
2007-10-03, 07:34
Hur är det med vassledrinkar då? Om man säger, rent teoretiskt, att allt proteinintag kom från en enda stor vassledrink mitt på dagen.

King Grub
2007-10-03, 07:37
Då skulle en större del av aminosyrorna oxidera, särskilt om måltiden bara bestod av proteinet. Det skulle ge en jämförelsevis dålig proteinbalans. Vassle stimulerar proteinsyntesen, men minskar inte proteinnedbrytningen.

Men det är heller inte normalt ätande.

Mescreant
2007-10-03, 07:41
Intressant, tack för svaren.

King Grub
2007-10-03, 07:55
http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=1867730&postcount=25

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/85/4/981

http://www.pnas.org/cgi/content/full/94/26/14930

http://ajpendo.physiology.org/cgi/content/full/280/2/E340

http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/132/10/3228S

http://jp.physoc.org/cgi/content/full/549/2/635

brolinho
2007-10-03, 09:04
Så alltså bygger kroppen dygnet runt, och därav är det lika bra att ta på morgon som på kvällen?

Eddie Vedder
2007-10-03, 09:07
Så alltså bygger kroppen dygnet runt, och därav är det lika bra att ta på morgon som på kvällen?

Korrekt, din kropp bryts ner och byggs upp konstant varje sekund av hela ditt liv.
Om vi enbart håller oss till muskelprotein i detta specifika fall så är det väsentliga att ditt energiintag är tillräckligt högt för att prioritera tillväxt av muskelmassa.
Givetvis i kombination med bra träning, hyfsad näringstiming och vila.:) Men ja, kroppens uppbyggnad slutar aldrig. Det är sedan upp till dig att ge kroppen maximala förutsättningar för att den uppbyggnaden ska vara större än nedbrytningen som pågår parallellt.:thumbup:

brolinho
2007-10-03, 11:34
Man tackar, blir till o köpa på sig massa kvarg då!

Koloftw
2007-10-04, 09:37
[QUOTE=King Grub;2547692]Då skulle en större del av aminosyrorna oxidera, QUOTE]


Pga. att det är vassle?

Så om man äter allt protein i några få måltider (ca. 200g) ... kommer då alltså allt inte oxidera till glukos?

King Grub
2007-10-04, 09:43
1. Ja.

2. Alla aminosyror oxiderar inte till glukos under några omständigheter. Och som sagt, proteinupptaget från vanlig mat sker långsamt, några gram per timme bara.

Morty
2007-10-04, 09:47
Så 100 gram kyckling utsöndras alltså över i princip hela dygnet, eller oxiderar mycket mera då?

Edit, ja, alltså, om man äter sådana mängder.

King Grub
2007-10-04, 09:48
Proteinupptaget från vanlig mat sker långsamt, några gram per timme bara.

En gång till? ;)

Koloftw
2007-10-04, 09:49
Så 100 gram kyckling utsöndras alltså över i princip hela dygnet, eller oxiderar mycket mera då?
.


Tack för svaret Grub.


Men oxiderar mer/fler aminosyror till glukos om man äter allt på en gång, eller om man drar 250g kesella varannan timme 24/7?

King Grub
2007-10-04, 09:53
The rate of amino acid absorption from protein is quite slow (~ 5 to 8 g/h).

As protein absorption of real foods is approximately 1 to 4 g/h...

International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 2006, 16, 129-152

En majoritet av aminosyrorna oxiderar alltid till glukos. Det fastställdes redan 1915 att upp till 0.56 gram glukos kan utvinnas per gram animaliskt protein man äter? (Janney NW. 1915 The metabolic relationship of the proteins to glucose. J Biol Chem. 20:321–347)

Koloftw
2007-10-04, 09:55
Okej, tack, fortsätter äta färre måltider då. Om det inte spelar roll för glukoneogenesen.