handdator

Visa fullständig version : Förvirrad?


Haeffner
2007-09-16, 22:40
Känner mig väldigt förvirrad angående kostupplägg nu.
Vet att det antagligen inte finns någon absolut sanning men det finns så mycket motsägelser att jag börjar bli riktigt förvirrad.

Verkar finnas två läger; Ett som bara ser till att få önskade kalorier, när och på vilket sätt är mindre relevant.

Medans andra ligger med matvågen och väger exakt på grammet av olika substanser som intas med exakt timing. Äter var tredje timme ur både GI synpunkt, har superkoll på kcal och protein.

Hur stämmer allt man tidigare pratat om att extremt stora måltid frisätter enorma mängder insulin och därav ökar energiinlagringen och fettinlagringen som bara den ska nu vara fel?

Att kroppen inte kan tilgodogöra sig mer än ett visst antal gram protein på en gång och att resten bara går rätt igenom systyemet? kommer man inte vara superkatbol under resten av dygnet?

Man har ju tidiagera läst ångesttrådar om att folk missar att få i sig ett visst antal gram protein var tredje timme, frågor om exakt antal gram av speciella aminosyror på minuten hur långt innan/efter träning.

Hur kan det vara så stora skilnader på vad folk säger, jag käner mig sjukt förvirrad :confused:

PiNG.
2007-09-16, 23:19
Your not the only one ;)

Hör nog till att vara lite förvirrad i kostdjungeln :Virro

Ronja
2007-09-17, 06:43
Håller med fullständigt! Är fakta fakta eller hittar man på nya saker hela tiden?( hoppas ni förstod va jag menade) :)

Eddie Vedder
2007-09-17, 07:55
Hur stämmer allt man tidigare pratat om att extremt stora måltid frisätter enorma mängder insulin och därav ökar energiinlagringen och fettinlagringen som bara den ska nu vara fel?

En jättestor måltid utsöndrar mycket insulin, ja. Ingen har någonsin påstått något annat. Frågan är snarare vad skillnaden är på få och stora insulinpåslag och få men många dito för friska individer.:)
Insulinfrisättningen är i relation till energiintaget (om vi förutsätter en "normalsammansatt" måltid) så med andra ord kommer två måltider med 1500kcal vardera frisätta mycket insulin men bara två gånger, 6 måltider med 500kcal vardera kommer frisätta mindre men regelbundet under dagen.

Summa summarum: Lika mycket energi får man i sig, samma kaloribalans och lika mycket insulin.

Att äta var tredje timme är extremt onödigt rent fysiologiskt om man nu inte är diabetiker. Många mår förstås bra av det och känner att ett mellanmål var tredje timme gör en gott. Då ska man ta det. En annan kanske känner att ännu mer mat utöver huvudmåltiderna är ett krav för att komma upp i tillräckligt med kcal. Då ska man också göra det förstås.

Att kroppen inte kan tilgodogöra sig mer än ett visst antal gram protein på en gång och att resten bara går rätt igenom systyemet? kommer man inte vara superkatbol under resten av dygnet?

Det där med en viss mängd protein per måltid är rent skitsnack, förstår inte hur det kan leva kvar fortfarande. Du tar upp i stort sett allt du stoppar i dig om du ät frisk. Allt blir såklart inte muskler, lång därifrån. Allt protein blir inte syntetiserad kroppsvävnad överhuvudtaget.
Men upptas gör det. Dessutom under väldigt lång tid om du äter en stor måltid. Alltså har du ätit massa protein kommer aminosyror utsöndras under flera flera timmar från den måltiden.

Det är inte som så att du sväljer en bit fisk vars protein sedan spjälkas och bidrar till proteinsyntes i celler på en sekund och resten pissas ut (som vissa tenderar att tro).:D

Så nej man blir verkligen inte katabol av större måltider. Katabol är du alltid, anabol också. Bara en fråga om vilka processer som är mer eller mindre aktiva under lång tid som avgör huruvida din kropp omformas.

Man har ju tidiagera läst ångesttrådar om att folk missar att få i sig ett visst antal gram protein var tredje timme, frågor om exakt antal gram av speciella aminosyror på minuten hur långt innan/efter träning.

Ja såna ångesttrådar finns tyvärr. Det har inget att göra med att det skulle vara bättre på något sätt. Det är helt enkelt personer som tror att det gör någon skillnad att ha ångest över sekundtiming och personer som tror på myter av det slaget du räknat upp ett par stycken här i tråden.;)

King Grub
2007-09-17, 08:21
Håller med fullständigt! Är fakta fakta eller hittar man på nya saker hela tiden?( hoppas ni förstod va jag menade) :)

Grundläggande fysiologiska fakta är fakta och ändrar sig inte, men nya saker och, framförallt, samband, upptäcks ständigt, varefter appliceringen av fakta kan förändras.

Om 20 år hoppas jag man skrattar åt kostkunskaperna vi har i dag.

Studiemetoder och studiematerial förändras och förfinas. Nya saker framkommer. Det vore konstigt och mycket dåligt om saker och ting inte förändrades med tiden. Det är inte en statisk vetenskap.

Det finns upptäckter man gjorde på 20-talet som fortfarande gäller som "fakta" i dag, men vi har sedan dess upptäckt så mycket mer, att man inte kan ta dessa fakta, som fortfarande är fakta, utan att ta hänsyn till omkringliggande och påverkande faktorer, som i sin tur förändrar hur gamla fakta används i praktiken.

Tolkia
2007-09-17, 08:24
Är fakta fakta eller hittar man på nya saker hela tiden?( hoppas ni förstod va jag menade) :)
Även om man kanske kan få intrycket att det skulle vara annorlunda, när man ser alla studier som postas här, så "är fakta fakta" i väldigt stor utsträckning. Många av de studier som görs gäller väldigt specifika saker och mäter väldigt små förändringar, så små att de för de allra flesta har försumbar betydelse. För de allra flesta är inte huruvida de tar sitt esa-pro fem minuter tidigare eller fem minuter senare det som avgör hur bra resultat de får; alla andra variationer i deras liv är på tok för stora för att den lilla variationen i esa-pro-tajming skall märkas mer än en fis i rymden. Väldigt grundläggande fakta, typ hur mycket mat en människa av en viss storlek behöver, vilka näringsämnen man behöver för att kroppen skall fundera, att man behöver sova osv. ändras inte fortare än genetiken förändras (d.v.s. skitsakta). ;) Och med det kommer man LÅNGT.

I den mån det finns ett problem så är det alltså inte så mycket att kunskapen förändras som att man inte riktigt vet hur man skall tillämpa kunskapen som är problemet. De flesta som nojar över detaljer lider, skulle jag vilja säga, inte av problemet att de har för mycket kunskaper, utan kanske snarare av att de har för lite - de kan massor av enstaka detaljer, men har inte kunskapen om hur detaljerna hänger samman, om det stora hela.

Endura
2007-09-17, 08:52
Mycket bra skrivet från er alla tre! :thumbup:

Haeffner
2007-09-17, 23:20
Bockar och bugar för era utförliga svar, tor många skulle ha nytta av att läsa denna tråd...

Men det här med at äta en enorm, måltid (eller bara en som höjjer blodsockret mycket och snabbt, Högt GI) och på så vis utsöndrar stora mängder insulin på en gång kommer väl göra att kroppen vid detta tillfälle sätter igång en ordentlig fettinlagring? Detta medans flera färre kommer att lagra betydligt färre vid varje tillfälle även om den totala fettinlagringen blir densamma så länge kcal är densamma?

Hört både det ena och andra om GI på sistonde. Fr en vikt upp eller nergång är det ju totala kcal som spelar roll men GI har väl fortfarande efekter på insulin och därav inlagring av näringsämnen och på så vis fortfarande högintressant.

Knabb
2007-09-17, 23:32
Haeffner,
du kan ju läsa denna tråden för lite mer info om GI

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=57270

King Grub
2007-09-18, 04:50
Men det här med at äta en enorm, måltid (eller bara en som höjjer blodsockret mycket och snabbt, Högt GI) och på så vis utsöndrar stora mängder insulin på en gång kommer väl göra att kroppen vid detta tillfälle sätter igång en ordentlig fettinlagring? Detta medans flera färre kommer att lagra betydligt färre vid varje tillfälle även om den totala fettinlagringen blir densamma så länge kcal är densamma?

Har du ett fixerat kaloriintag, kommer ju fettinlagringen att bli mindre och fettförbränningen högre vid andra tillfällen, när du inte äter. En timme är en värdelöst kort mätperiod för fett- och proteinbalans.