handdator

Visa fullständig version : Fullvärdigt protein och biologiskt värde?


Rhino
2007-09-16, 22:11
Hur är egentligen kopplingen mellan fullvärdigt protein och "biologiskt värde" som ibland sätts på protein? Är BV ett mått på hur pass "fullvärdigt" ett visst protein är eller mäter det något helt annat?

maRRtin
2007-09-16, 22:25
Är BV ett mått på hur pass "fullvärdigt" ett visst protein är?
Ja det stämmer

Rhino
2007-09-17, 08:27
Ja det stämmer.

Ok! Hur bör man tolka ett visst biologiskt värde? Säg BV = 75, är det en procent av 100 eller har någon annan betydelse?

Eddie Vedder
2007-09-17, 08:34
Såvitt jag vet är 100 baraen referens som utgår från ägg, precis som man brukar ge vitt bröd 100 i GI och utfå från det som referens.

Rent vassle har väl t.ex. 104 tror jag.

Vad som avgör ett visst proteins kvalité är ju hur sammansättningen av aminosyror ser ut, ett mått på digererbarhet hos proteinet och hur mycket som absorberas till "rätt" saker. Du kan ju överleva på rätt så värdelösa proteinkällor men betydligt mer protein krävs för samma effekt som ett högvärdigt protein eftersom det "dåliga" proteinet kommer begränsas av att det innehåller för lite av en/flera aminosyror. Då begränsar den/dom aminosyrorna upptaget av dom andra också.

Det står utförligt och bra i Näringslära för Högskolan om proteinpoäng men här är även en länk till Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Biological_Value

Biological value (BV) is a measure of the proportion of absorbed protein from a food which becomes incorporated into the proteins of the organism's body. It summarises how readily the broken down protein can be used in protein synthesis in the cells of the organism.

Nu kanske det finns detaljfel i länken, Wikipedia får ju alltid tas med en nypa salt. Men å andra sidan är det ju ingen som kommer använda det som referens i en avhandling heller.:D