handdator

Visa fullständig version : Ordning på övningarna...


emmzan
2002-05-02, 18:32
Vad ger bästa resultatet vid ett träningspass. Ponera att jag ska träna biceps + triceps..

Ska jag då köra alla bicepsövningarna i en radda och sen köra triceps. Eller ska jag varva och köra ex:
1) dips
2) bicepscurl
3) tricepspress osv.

Kanske ett dåligt exempel eftersom biceps-triceps är antagonister men ni fattar! Man orkar ju mycket mer om man varvar men ger det optimal effekt av träningen?
Har hört att det är bra att ex. köra supersets med dips och chins för att på så vis inte få så långa träningspass..

/emma

Lella
2002-05-02, 18:44
Jag VET inte, men killen som guidade in mig på gymet första gången sa att om man tränar just biceps och triceps vid samma pass ska man först träna triceps beroende på hur svällkropparna fungerar - att det var säkrare ur skadeförebyggande synvikel (tror det var något med armbågen?).

Kan ju slänga ut den frågan - hade han rätt? :confused: :)

spinkoo
2002-05-02, 19:03
En liten tumregel jag lärt mig är att alltid lägga in de större muskelgrupperna först i ett pass. Och det kan ju även vidaretolkas till att rada upp övningar efter tyngd!`?

MVH/spinkoo

-xR-
2002-05-02, 19:10
Hmm, jag studerade en grov byggare på gymet. Han gjorde så här... Han verkade ha bröst och rygg den dagen, åtminstånde vad jag såg.

Han körde ett sett latsdrag. Sedan gick han direkt till sin bänk där han redan föreberett med hantlar och allt, så körde han ett set där... Sedan skiftade han mellan de båda... Han hade hög intensitet iaf.

Viveqa
2002-05-02, 19:12
Variation förhöjer nytta och nöje :cool: .

[ 02 Maj 2002: Inlägget har ändrats av: heroinegirl ]

z_bumbi
2002-05-02, 21:34
emmzan: heroinegirl har som vanligt ett bra svar.
Variation är alltid kul och du kan göra lite som du vill. Testa ett program under en period och se vad som händer, sen provar du ett annat.
När du hittar ett som funkar bra kan du köra det en längre period för att sedan testa om kroppen inte är mogen för något nytt osv..
Det är det här som är roligast med att konstruera träningsprogram man läser/hör alltid om något nytt som man vill pröva på när det nuvarande programet har tagit slut.
Till slut har man lärt sig vad kroppen tål/gillar och kan göra väldigt anpassade program som antagligen inte liknar någon annans men de funkar :)

Arne Persson
2002-05-02, 22:54
Ja, där ser man! Man blir aldrig fullärd!!! Jag visste i alla fall inte att triceps hade svällkroppar. Jag trodde att dessa generellt var placerade i andra regioner.

Viveqa
2002-05-02, 22:54
En liten regel när du planerar är i alla fall att tänka på vad det är du prioriterar/din målsättning och bestämma en metod utifrån det d.v.s. vilka muskelgrupper,styrka/volym/deff/uthållighet/kondition o.s.v. Vissa metoder passar bättre till vissa mål.

Lella
2002-05-02, 23:23
Ursprungligen skickat av Arne Persson:
<STRONG>Ja, där ser man! Man blir aldrig fullärd!!! Jag visste i alla fall inte att triceps hade svällkroppar. Jag trodde att dessa generellt var placerade i andra regioner.</STRONG>

Tror han syftade på att musklerna sväller.. *ler* Jag är inte så hemma på det där... försökte bara hjälpa (vilket ju är smart när jag knappt minns vad han dillade om..*skrattar*)

Lella
2002-05-02, 23:24
en sak till bara: jag kör alltid den muskelgrupp jag prioriterar först i passet: så att man har bra med ork till den.. :)

*over n out*

Viveqa
2002-05-03, 00:06
Ursprungligen skickat av Lella:
<STRONG>ska man först träna triceps beroende på hur svällkropparna fungerar - att det var säkrare ur skadeförebyggande synvikel </STRONG>

Han säger aldrig något om att svällkropparna skulle sitta i triceps.
Vem vet hur den personen var funtad.

Lella
2002-05-03, 00:48
Ursprungligen skickat av heroinegirl:
<STRONG>Han säger aldrig något om att svällkropparna skulle sitta i triceps.
Vem vet hur den personen var funtad.</STRONG>


Oki, oki - skulle inte ha svarat när jag var så osäker..
:o ;)

Anledningen till att jag ändå gjorde det var att killen som visade mig verkligen har välproportionerade armar (=triceps släpar inte efter som det gör på vissa), har tränat bb i 15 år och är i bra form, bra symmetri (188 cm lång, 103 kg med 8% BF - Då när han visade, nu är är han större med högre BF). Tänkte att han visste vad han snackar om..såg så ut! :) Även om jag inte kunde referera! :o :rolleyes:

Har exempelvis mycket större förtroende för honom än för vissa spinkiga PT:s på mitt gym (ex på råd från dem: "nej - använd inte fria vikter, använd maskinerna" & "äter du så växer du"..).

Jaja.. det var i alla fall nåt med hur triceps sväller, armbågen, och att biceps inte skulle tränas före triceps..

Alla är ju olika - men det finns ju olika teorier (tex i Rytters böcker om bb). Fast jag tycker det låter logiskt att träna den muskel man prioriterar först i passet - och själv prioriterar jag triceps så jag kör på! :)

Matte
2002-05-03, 07:57
Undrar var på triceps glans är placerad?
MVH/Matte

Numero1
2002-05-03, 13:23
Mitt bästa tips är som vanligt:
Känn dig för !

Vissa pass är det lätt att köra alla rygg övningarna på rad nästa pass orkar du kanske köra 2 övn. så kan du ju köra bice övningen emellan sista övn. rygg för att avsluta med 2 bice övningar...som exempel.
Nackdelen är att blodet måste pumpas runt i till de olika delarna i kroppen. Ju ber blod på samma ställe, desto mer syre till musklerna, desto mer orkar du lyft !

Lycka till !

emmzan
2002-05-03, 21:21
Matte&gt; alldeles lateralt om glandulae bulbo-urethralis!